Πάβλοβα με καραμελωμένα πορτοκάλια
Υλικά:
Για την πάβλοβα
200 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
200 γρ. ζάχαρη άχνη
7 ασπράδια αβγών
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. λευκό ξίδι
Για τα καραμελωμένα πορτοκάλια:
180 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
8 κ.σ. νερό
1 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
3 μεγάλα πορτοκάλια, καθαρισμένα και χωρισμένα σε φέτες (χωρίς ίνες και μεμβράνες)
Για τη σαντιγί:
300 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
Εκτέλεση
Πάβλοβα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C (στον αέρα). Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη (κρυσταλλική και άχνη). Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφριά μαρέγκα. Ανεβάζουμε την ταχύτητα (από μέτρια σε δυνατή) και ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Χτυπάμε για 3-4 λεπτά ακόμη. Τέλος, προσθέτουμε το ξίδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά ακόμη, μέχρι η μαρέγκα να σφίξει καλά (όταν γυρίσουμε το μπολ ανάποδα, να στέκεται χωρίς να πέφτει).
Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα). Με ένα μολύβι σχηματίζουμε έναν κύκλο διαμέτρου 20 εκ. Βάζουμε τη μαρέγκα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με μεγάλο στόμιο (διαμέτρου 1,5 εκ.) και ακολουθώντας τον κύκλο του χαρτιού σχηματίζουμε έναν δίσκο γεμάτο μαρέγκα. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε μαρέγκα στην άκρη του δίσκου (κυκλικά σε ύψος) δημιουργώντας έτσι ένα «μπολ» από μαρέγκα. Ψήνουμε για 1 ώρα. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε τη μαρέγκα να κρυώσει (μέσα στον φούρνο) για τουλάχιστον 1 ώρα ακόμη.
Καραμελωμένα πορτοκάλια: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το μισό νερό. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να σκουραίνει (καραμελώνει), αποσύρουμε από τη φωτιά και βουτάμε το τηγάνι σε ένα μεγάλο μπολ ή ταψί με κρύο νερό ώστε να ρίξουμε τη θερμοκρασία (να σταματήσει ο βρασμός) και να μη σκληρύνει η καραμέλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το λικέρ πορτοκάλι και το υπόλοιπο νερό. Ρίχνουμε τα πορτοκάλια στην καραμέλα και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν εντελώς. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρά για 1-2 λεπτά προσέχοντας να μη διαλυθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σύνθεση: Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Βάζουμε τη σαντιγί σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τη μαρέγκα. Γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα πορτοκάλια και σερβίρουμε.