Η Χαρούλα Αλεξίου βιώνοντας και η ίδια τις αλλαγές σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στην Ελλάδα, δεν κρύβει την ανησυχία της για τα νέα παιδιά που καλούνται να μεταναστεύσουν για μια καλύτερη ζωή. Η δημοφιλής τραγουδίστρια σε μία εκ βαθέων εξομολόγησή της στο περιοδικό «Το πρακτορείο» του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατέθεσε τους προβληματισμούς της ενώ αποκάλυψε από πού αντλεί δύναμη στις δύσκολες στιγμές. 

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νέους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, καθώς η κρίση δεν τους δίνει πολλά περιθώρια να ζήσουν στην ίδια τους την πατρίδα;

«Πονάει η ψυχή μου με τα αδιέξοδα τους. Τα αδιέξοδα όμως είναι κυρίως δικά μας, των ενηλίκων, και περιμένουμε από τα παιδιά να μας σώσουν. Έχουμε φτιάξει μια κοινωνία που βάζει στην πρώτη γραμμή την επαγγελματική-οικονομική αποκατάσταση και αυτό είναι μια σιδερένια μπάλα δεμένη στα πόδια τους. Μοιάζει σαν να μην τους φτιάξαμε και ένα χώρο για τα άλλα όνειρα τους, πέρα από το πώς θα κερδίσουν τα προς το ζην για να εξασφαλίσουμε κι εμείς τα γεράματα μας.

Οι νέοι πρέπει να ανοίξουν τα φτερά τους προς τη δημιουργία με ελπίδα. Να πάρουν ευχαρίστηση από αυτό που διαλέγουν να κάνουν.

Οι πατρίδες χρειάζονται ελεύθερους ανθρώπους και δικαιοσύνη για να λειτουργούν. Υπάρχει αυτό; Τι να πω στα παιδιά; Τους ετοιμάσαμε έναν κόσμο ανάλγητο και τώρα τους λέμε, "τρέξε βρες χρήμα να βοηθήσεις την οικογένειά σου", ή "κοίτα μόνο τον εαυτό σου". Πολύ ταπεινά θα τους έλεγα, "βρείτε όση δύναμη υπάρχει μέσα σας και σωθείτε από τους παλιούς"».

Ποια είναι η Ελλάδα που εσείς βλέπετε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας σήμερα; Η Ελλάδα που ονειροβατεί; Που εξεγείρεται; Που "παντρεύει" στην κοινωνία της αρώματα και φυλές, που συγχωρεί, ή που αυτή ζητά τα...ρέστα από όλους τους άλλους για τα όσα συμβαίνουν;

«Βλέπω την Ελλάδα, δηλαδή τους Έλληνες, να μετακομίζουμε σε μια νέα πραγματικότητα. Να αλλάζουμε τα τετραγωνικά της επιπολαιότητάς μας, να ξεχρεώνουμε τον ωχαδερφισμό μας, να ανοίγουμε πλέον την πόρτα στα "προς γνώση και συμμόρφωση".

Νομίζω πως οι φτωχοί θα διδάξουν πλέον την αλήθεια της πραγματικής ζωής στους ανόητους. Θα πάρει καιρό, γιατί η μετάλλαξη μας, κράτησε για δεκαετίες. Η πλαστή ευμάρεια δημιούργησε τέρατα. Βλέπετε πώς οι απλοί άνθρωποι συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες με τόση συμπόνια; Μήπως πρέπει να μάθουμε όλοι να ζούμε με ό,τι μας είναι απαραίτητο και να αφήσουμε λίγο χώρο στα μυαλά μας;

Η στέρηση ξυπνά τους ανθρώπους και το μοίρασμα σπέρνει νέα συνείδηση. Αγαπάω την Ελλάδα με πάθος και θέλω το καλό της. Την συγχωρώ για τα λάθη της και δηλώνω θύμα της ομορφιάς της και των ιδιαιτεροτήτων της».

Όπως είπε ένας κριτικός, τα τραγούδια σας είναι βάλσαμο. Εσείς προσωπικά, από που αντλείτε δύναμη;

«Τα τραγούδια, ναι, είναι βάλσαμο κι οι δικοί μου συνθέτες ήταν μεγάλοι γιατροί-σαμάνοι. Τη δύναμη την παίρνω από τον καλό λόγο των ανθρώπων μου, από μια καλή είδηση, από το χαμόγελο του γιου μου, από τη στήριξη των φίλων μου - κι αν κάνω κι εγώ κάτι όμορφο και καμαρώσω, αυτό με κρατάει για κάμποσο καιρό δυνατή».

Για την ιστορία της θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Χάρις Αλεξίου είναι μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ερμηνεύτριες. Γεννήθηκε στη Θήβα το 1950 και από το 1958 ζει στην Αθήνα. Ο πατέρας της ήταν αγρότης από την περιοχή της Θήβας και η μητέρα της Μικρασιάτισσα. 

Είναι σήμερα 64 χρόνων κι έχει γεννηθεί στις 27 Δεκεμβρίου του 1950 στη Θήβα, κι έχει αποκτήσει ένα παιδί τον Μάνο Αλεξίου.