Της Σπυριδούλας Τριάντου - Εφημερίδα Freddo

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες διαβίωσης των τελευταίων χρόνων φαίνεται πως έχουν επηρεάσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων, με κύριο χαρακτηριστικό την αδιαφορία για… σεξ. Το άγχος συνδέεται πολύ με τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, παρόλο που στην πραγματικότητα, σε συνθήκες στρες χρειαζόμαστε περισσότερο το σεξ, καθώς έχουμε ανάγκη να νιώσουμε ευχαρίστηση και εγγύτητα με τον σύντροφό μας. Η διαταραχή στύσης θεωρείται για τους έγγαμους και για τους άγαμους η κύρια σεξουαλική δυσλειτουργία που απειλεί περισσότερο την ερωτική τους ζωή. O ουρολόγος-ανδρολόγος Πέτρος Δρέττας, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος των Γιατρών του Κόσμου, αλλά και ιδρυτής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Πειραιά, μιλά για τη σεξουαλική συμπεριφορά των Ελλήνων και εξηγεί στη «Freddo» τις αιτίες που τους «μπλοκάρουν» στο κρεβάτι.

Πώς είναι σήμερα η σεξουαλική συμπεριφορά των Ελλήνων και πόσο έχουν αλλάξει τα «ποσοστά» τα τελευταία χρόνια;

Οταν μιλάμε για τη σεξουαλική συμπεριφορά στα χρόνια της κρίσης, αναφερόμαστε σε αδιάσειστα στοιχεία. Εχουν αυξηθεί τα διαζύγια, έχουν αυξηθεί οι singles. Εγώ επειδή είμαι μέλος μιας εταιρείας μη κερδοσκοπικής που έχει να κάνει με τη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, θα σας πω ότι από το 2009 και μετά οι Ελληνες είναι σοκαρισμένοι και σε έρευνες που βασίστηκαν σε τηλεφωνικές επικοινωνίες αναφέρουν πτώση των σεξουαλικών επαφών τους, αλλά και της σεξουαλικής επιθυμίας.

Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα;

Υπήρχε μια αντίδραση αργότερα. Δηλαδή έδειχναν αρχικά σοκαρισμένοι, όμως το 2011 αντέδρασαν στην ιστορία της κρίσης με αύξηση τόσο του αριθμού των σεξουαλικών επαφών όσο και της ερωτικής επιθυμίας. Είχαν μεγαλύτερη ικανοποίηση στις σεξουαλικές τους επαφές. Μπορεί κάποιος να δώσει δεκάδες εξηγήσεις: από το ότι οι Ελληνες δεν είχαν λεφτά να βγουν, έμεναν στο σπίτι και έκαναν σεξ, μέχρι και ότι είχαν την ανάγκη να βασιστούν ο ένας στον άλλον.

Τώρα; Ποια είναι η συμπεριφορά τους τον τελευταίο χρόνο;

Μοιάζει να αλλάζει από το 2012… Είναι σαν να υπάρχει ένας μηχανισμός κόπωσης, σαν να ανησυχούν γι’ αυτή τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια για το τι θα γίνει αύριο, τι θα γίνει μετά. Η ουσία είναι πως η ερωτική ζωή τους αλλάζει προς το χειρότερο, δεν θέλουν σεξουαλικές επαφές και τα τελευταία δεδομένα λένε πως έχουμε σημαντική πτώση των ερωτικών επαφών. Είναι η πρώτη φορά που λένε «δεν μπορώ να έχω στο μυαλό μου το σεξ αυτή την περίοδο».

Ποιες ηλικίες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα;

Δεν είναι το ίδιο για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Συνήθως χτυπάει παραγωγικές ομάδες 25-35 ετών και άνδρες 35, 45-55 ετών διότι αυτοί είναι που δέχτηκαν το μεγάλο μπαμ της κρίσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έρχονται, έχουν στυτική δυσλειτουργία και πολύ σπάνια θα σου πουν ότι δεν έχουν επιθυμία για σεξ. Αυτό βγαίνει στη διάρκεια της κουβέντας και είναι μόνο ψυχογενούς αιτιολογίας. Οι περισσότεροι είναι συνειδητοποιημένοι γι’ αυτό που τους συμβαίνει. Τα ανδρολογικά ιατρεία στη χώρα μας δέχονται πολλές επισκέψεις και πολλοί από αυτούς έρχονται προφασιζόμενοι ότι έχουν κάτι παντελώς άσχετο με αυτό όπως μια συχνουρία. Είναι μεγάλο βήμα να μπεις σε έναν ανδρολόγο και να πεις πως έχεις αυτό το πρόβλημα.

Διακρίνετε κάποια αύξηση των επισκέψεων τον τελευταίο καιρό;

Ναι, έχουμε γενική αύξηση της τάξεως του 25% των ανδρών που πάνε στα ανδρολογικά ιατρεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καινούργιων «ασθενών» είναι νέοι από 25 μέχρι 45 ετών. Οι περισσότεροι, πάνω από το 80%, αναφέρουν διαταραχή στύσης που ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο. Κι αυτό γιατί τα στρεσογόνα ερεθίσματα χρειάζονται περίπου έναν χρόνο να δράσουν και να σωματοποιηθούν.

Ποια είναι τα πιο «επικίνδυνα» στρεσογόνα ερεθίσματα;

Η απόλυση και το διαζύγιο είναι τα πιο μεγάλα στρεσογόνα ερεθίσματα. Ο ρόλος του Ελληνα είναι πολύ συγκεκριμένος όπως και η εικόνα που έχουν και οι Ελληνίδες για εκείνον. Η Ελληνίδα διεκδικεί την ηδονή μερικές φορές ακόμη και άγρια. Κι έτσι, αν εκείνος δεν μπορεί να αποδώσει, του είναι δύσκολο να καταλάβει τι φταίει.

Ζευγάρια σάς επισκέπτονται;

Φυσικά, και μάλιστα έχουν αυξηθεί. Αναφέρομαι στις ηλικίες 45-50 ετών που έρχονται πολύ συχνότερα με τις συντρόφους τους ή έχουν κλείσει εκείνες το ραντεβού. Με εντυπωσιάζει που ακόμα και οι γυναίκες 55 ετών έρχονται και λένε «ναι, γιατρέ, ο άνδρας μου έχει αυτό», καθώς δεν πίστευα ποτέ ότι θα πάνε σε ένα ανδρολογικό κέντρο να συζητήσουν το πρόβλημα. Αυτό είναι από τα καλά της κρίσης.

Είναι αιτία χωρισμού το κακό σεξ;

Δεν χωρίζει ένα ζευγάρι που δεν κάνει καλό σεξ. Οι Ελληνες δεν χωρίζουν για το σεξ, δεν χαλάνε το σπίτι τους, οι Ελληνίδες πιο σπάνια. Δεν θα πουν «χωρίζω γιατί δεν κάνω καλό σεξ με τον άνδρα μου».

Ισχύει το ίδιο και για τους gay;

Στους ομοφυλόφιλους είναι πιο… κατάμαυρα τα πράγματα γιατί έχουν μια άρνηση στο να συζητήσουν τέτοια θέματα. Οι ίδιοι εμείς είμαστε αρνητικοί να μπούμε σε τέτοια κουβέντα με έναν ομοφυλόφιλο. Επίσης εμφανίζεται, όπως σε όλες τις ομάδες που είναι μειονότητα, ένα επιπλέον άγχος, το minority stress, και δεν εμπιστεύονται εύκολα, γι’ αυτό πάνε σε γιατρούς που γνωρίζουν και δεν φοβούνται ότι θα τους κατακρίνουν.