Εάν εξαιρέσουµε τον ιδιωτικό τοµέα Υγείας, αλλά και το Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκοµείο του Πειραιά «Μεταξά», τότε το µοναδικό µηχάνηµα ροµποτικής χειρουργικής Da Vinci, τόσο σε πανεπιστηµιακό περιβάλλον όσο και στο περιβάλλον του ΕΣΥ της χώρας µας, λειτουργεί αποκλειστικά στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο της Αθήνας «Αρεταίειο». Είναι ενταγµένο στη Β' Πανεπιστηµιακή Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του ιδρύµατος, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Νίκου Βλάχου.

"Tο Da Vinci έχει διενεργήσει περισσότερες από 100 δύσκολες και περίπλοκες γυναικολογικές επεµβάσεις"

Σύµφωνα µε όσα επισηµαίνει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο ίδιος ο κ. Βλάχος, «το Da Vinci εγκαταστάθηκε τον περασµένο Μάιο του 2024 στο “Αρεταίειο” και έχει διενεργήσει µέχρι σήµερα περισσότερες από 100 δύσκολες και περίπλοκες γυναικολογικές επεµβάσεις ροµποτικής χειρουργικής, και µάλιστα µε τον περιορισµό της σοβαρής έλλειψης τουλάχιστον 10 εξειδικευµένων νοσηλευτών και νοσηλευτριών, που θα έδιναν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και οι πέντε χειρουργικές αίθουσες της κλινικής, έναντι των τριών οι οποίες λειτουργούν σήµερα. Θα έδιναν επίσης τη δυνατότητα να διενεργείται πρόγραµµα απογευµατινών χειρουργείων στην κλινική, ενώ θα µείωναν δραστικά τον µέσο χρόνο αναµονής για χειρουργική επέµβαση, µέσος χρόνος ο οποίος φθάνει σήµερα περίπου τους τέσσερις µήνες».

Αποτελεί, πράγµατι, ένα αρκούντως οξύµωρο σχήµα, 10 επιπλέον εξειδικευµένοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τόσο ευρέως τη δραστηριότητα του Da Vinci στο «Αρεταίειο», σε δύο βάρδιες καθηµερινά, αντί για µία πρωινή, που λειτουργεί σήµερα, και µάλιστα µόνο µε ένα επιπλέον κονδύλι της τάξης µόλις των 220.000 ευρώ τον χρόνο, συνολικά, από τον προϋπολογισµό του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Βλάχος σηµειώνει επίσης ότι, απεναντίας, η Β' Πανεπιστηµιακή Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του «Αρεταίειου» υποχρεώνεται σήµερα «να αναζητεί επιπλέον εξειδικευµένους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από τον ιδιωτικό τοµέα Υγείας, οι υψηλές αποδοχές του προσωπικού στον οποίον θέτουν το “Αρεταίειο” σε έναν πολύ ανταγωνιστικό “αγώνα δρόµου”, προκειµένου να επιτύχει την περαιτέρω ανάπτυξη της ροµποτικής χειρουργικής στο ίδρυµα, έως το σηµείο κατά το οποίο η κλινική µας να καταστεί επίσης ένα πολύ υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό κέντρο».

Αντιµετωπίζει κατά 90% ιδιαιτέρως δύσκολα γυναικολογικά περιστατικά

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, µε τη µέθοδο της ροµποτικής χειρουργικής, η Β' Πανεπιστηµιακή Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του «Αρεταίειου» αντιµετωπίζει κατά 90% ιδιαιτέρως δύσκολα γυναικολογικά περιστατικά, κυρίως ενδοµήτριο και τις περισσότερες φορές ασθενείς µε πολύ σοβαρή παχυσαρκία -δηλαδή µε δείκτη µάζας σώµατος (∆ΜΣ) άνω του 35-, αιµορραγίες, δύσκολες διαγνώσεις, µεγάλους όγκους, καθώς και ασθενείς µε πολλαπλά και σύνθετα προβλήµατα υγείας. «Υποδεχόµαστε και διεκπεραιώνουµε επίσης, συχνά, πολύ δύσκολα γυναικολογικά περιστατικά, για τα οποία ο ιδιωτικός τοµέας Υγείας έχει “αποφανθεί” ότι είναι... µη χειρουργήσιµα», επισηµαίνει µε νόηµα ο καθηγητής.

«Άλλες χώρες δεν διαθέτουν γιατρούς, προκειµένου να λειτουργήσουν τη ροµποτική χειρουργική και το Da Vinci, κι εµείς διαθέτουµε τους καλύτερους χειρουργούς της Ελλάδας, εκπαιδευµένους και εξειδικευµένους στη Γερµανία και την Ελβετία, και µας λείπουν οι εξειδικευµένοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, δέκα όλοι κι όλοι, για να τρέξουµε ταχύτερα. Αυτό αποτελεί µεγάλη αδικία και για την κλινική και για τους ασθενείς και για το ίδιο το δηµόσιο σύστηµα Υγείας», εξηγεί χαρακτηριστικά στην «Κυριακάτικη Α» ο κ. Βλάχος.

Πώς λειτουργεί το µηχάνηµα ροµποτικής χειρουργικής Da Vinci

Τι είναι, όµως, το Da Vinci; Είναι ένα ροµποτικό σύστηµα, το οποίο λειτουργεί υπό τον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού και τον βοηθά να πραγµατοποιεί πολύπλοκα χειρουργεία, µε την πρόκληση ελάχιστου τραύµατος στον ασθενή.

Συγκεκριµένα, ο χειρουργός κάθεται στην κονσόλα, µακριά από τη χειρουργική κλίνη, και έχει στον απόλυτο έλεγχό του τους ροµποτικούς βραχίονες, µε εργαλεία προσαρµοσµένα στα άκρα τους. «Το Da Vinci “κλειδώνει” εντός 5-10 λεπτών στον χειρουργικό ασθενή», µας εξηγεί ο κ. Βλάχος.

Η εικόνα του χειρουργικού πεδίου, που έχει ο χειρουργός, είναι τρισδιάστατη και µεγεθυσµένη, ενώ, µε ειδικά φίλτρα, εξαλείφεται το φυσικό τρέµουλο των χεριών του και αυξάνεται εντυπωσιακά η ακρίβεια των χειρισµών του. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει επέµβαση στην κοιλιά και τον θώρακα που να µην µπορεί να πραγµατοποιηθεί ροµποτικά. Η δυνατότητα πραγµατοποίησης λεπτών και περίπλοκων κινήσεων, που παρέχει η ροµποτική χειρουργική, έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο σε επεµβάσεις που, είτε µε την ανοιχτή είτε µε τη λαπαροσκοπική τεχνική, έχουν υψηλό δείκτη δυσκολίας, καθώς πραγµατοποιούνται σε ανατοµικά δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ ταυτοχρόνως απαιτούν απόλυτη ακρίβεια χειρισµών.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή