Γεια σας, όμορφες φίλες μου, πώς είστε; Ελπίζω να βρίσκεστε ήδη σε διακοπές και να κάνετε πολλές πολλές βουτιές. Το καλοκαίρι είναι μια ελπιδοφόρα εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανανέωση, την ανασυγκρότηση και την εξωστρέφεια. Το μυστικό για την αλλαγή κρύβεται στο κίνητρο και στη θέληση, μας λέει η αγαπημένη μου φίλη Ελένη Πετρουλάκη, η οποία -όπως σας υποσχέθηκα-, σε συνέχεια του προηγούμενου «Woman ontime by Xenia», θα μοιραστεί μαζί μας tips υγείας και ευεξίας. Εξηγεί λοιπόν ότι, αν είστε σε φάση δίαιτας ή προσέχετε λίγο παραπάνω τη διατροφή σας αυτό το διάστημα, θα έχετε παρατηρήσει ότι σκέφτεστε πιο έντονα το φαγητό. Λίγο το πρόγραμμα δίαιτας που ακολουθείτε, λίγο ο αποκλεισμός τροφών από τη διατροφή σας, προκειμένου να μειώσετε τις θερμίδες, αυτά αρκούν για να πεινάτε συνέχεια.

Μικρές μερίδες ανά τρεις ώρες 

Σύμφωνα με την κ. Ελένη Πετρουλάκη, πολύς κόσμος κάνει ένα σημαντικό λάθος. Θεωρεί πως, για να χάσει βάρος, θα πρέπει να παραλείψει γεύματα, αλλά αυτό δεν ισχύει.

«Το να καταναλώνετε κανονικά τα γεύματα είναι σημαντικό για να κρατήσετε το μεταβολισμό σας σε λειτουργία. Ίσως είναι ακόμα καλύτερα να μοιράσετε το γεύμα σας σε μικρότερες μερίδες και να τρώτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να τρώτε κάθε δύο με τρεις ώρες για να διατηρήσετε την ενέργειά σας και να αποφύγετε την πείνα» συμβουλεύει.

Μάλιστα, προτείνει να εντάξουμε στη διατροφή μας τα σπαράγγια και τη βρόμη.

Τα σπαράγγια: Είναι διαιτητικά, πλούσια σε βιταμίνες, όπως Α, C, Ε και Κ, φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), και θεωρούνται από τις σπουδαιότερες τροφές. Επίσης, έχουν ελάχιστες θερμίδες.

Η βρόμη: Βασικός λόγος να την εντάξουμε στη διατροφή μας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθάνε να χάσουμε βάρος, παρέχοντάς μας το αίσθημα της πληρότητας και διατηρώντας τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά. Μισό φλιτζάνι βρόμης περιέχει έξι γραμμάρια φυτικές ίνες. Επίσης, έχει λίγες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά.

Συμβουλές για τον καύσωνα 

Οι μέρες είναι αναμφίβολα δύσκολες λόγω του καύσωνα. Έτσι, θα σας δώσουμε μικρά tips, που καλό είναι να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας, ώστε μέσα από τη σωστή διατροφή να ενυδατώνεστε και να αντεπεξέρχεστε στη ζέστη.

Να πίνετε πολύ νερό ή άλλα ροφήματα.
Θεωρώ απαραίτητη την κατανάλωση τουλάχιστον δύο λίτρων νερού καθημερινά, ιδανικά με χαμηλό ποσοστό νατρίου. Εάν δεν σας αρέσει το σκέτο νερό, προσθέστε λίγο χυμό εσπεριδοειδών ή φτιάξτε τσάι με διάφορες γεύσεις, π.χ. μάνγκο ή ροδάκινο, που είναι εύγευστα χωρίς καθόλου θερμίδες.

Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Καταναλώστε καθημερινά πολλά φρούτα και λαχανικά, γιατί αυτά εκτοπίζουν τα λιπαρά από τη διατροφή και φυσικά κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας. Επίσης, είναι γεμάτα φυτικές ίνες, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο χορτάτοι.

Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό.
Είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και το πρωί χρειαζόμαστε ενέργεια. Φροντίστε, όσο μπορείτε, να είναι ιδιαίτερα θρεπτικό.

Γίνετε επιλεκτικές με τα σνακ σας.
Το αφηρημένο τσιμπολόγημα μπορεί να μας φορτώσει με πολλές θερμίδες. Καλό είναι να φροντίζουμε να παίρνουμε μαζί μας (π.χ. στη δουλειά) τα σνακ που θα χρειαστούμε, όπως φρούτα, σύκα, μπάρες δημητριακών, δαμάσκηνα, τα οποία έχουν λίγες θερμίδες. Επίσης, αν θέλουμε να τρώμε παγωτά, καλό είναι να επιλέγουμε αυτά που έχουν 0% λιπαρά.

Βάλτε πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα.
Είναι πιο χορταστικές από τους υδατάνθρακες και βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Έχει αποδειχθεί ότι τα διατροφικά προγράμματα που περιλαμβάνουν περισσότερες πρωτεΐνες, μαζί με τακτική άσκηση, συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Δείτε την άσκηση από τη θετική πλευρά της.
Η σωματική δραστηριότητα μας κάνει καλό, είτε προσπαθούμε να χάσουμε βάρος είτε όχι, γι’ αυτό είναι καλό να φροντίζουμε να τη βλέπουμε θετικά και να την κάνουμε μόνιμη και σταθερή συνήθεια.

Best tip:
Κάντε κάθε μέρα σύντομο μασάζ με παγάκια στην κοιλιά και στα πόδια. Έτσι, θα προκαλέσουμε σύσφιγξη και το δέρμα μας θα γίνει πιο λείο, μειώνοντας την ανεπιθύμητη «όψη πορτοκαλιού».

Είμαι εδώ για εσάς και περιμένω τις ερωτήσεις σας στο woman@ontime-news.gr και xrousinou@parapolitika.gr.

Και εδώ τελείωσε η όμορφη κουβέντα μας με την Ελένη Πετρουλάκη. Αφού την ευχαρίστησα, εκείνη μας ευχήθηκε: «Καλό καλοκαίρι, με αγάπη, χαρά, χαμόγελα και θετική ενέργεια!».