Ο Αιμιλιανός Σταματάκης είναι από τους Έλληνες ηθοποιούς που έχει δοκιμάσει την τύχη του επαγγελματικά και εκτός συνόρων.

Όπως παραδέχεται ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Gala», ήταν ένα όνειρο ζωής να βρει τον δρόμο του στο εξωτερικό επαγγελματικά, όμως αυτός ήταν δύσβατος.

Ο Αιμιλιανός Σταματάκης μιλάει επίσης για την επιλογή του να επιλέγει περισσότερο θέατρο απ' ό,τι τηλεόραση, ενώ αναφέρει και τις εμπειρίες του από τις οντισιόν που έκανε εκτός συνόρων.

Έχεις παίξει σε δύο μόνο τηλεοπτικές σειρές (σ.σ.: «Τα καλύτερά μας χρόνια» και «Γλυκάνισος»). Μήπως σνομπάρεις την τηλεόραση;

Προς Θεού, δεν σνομπάρω τίποτα, απλά δεν έτυχε. Όλοι έχουμε καταλάβει τους αναγκαστικούς γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους δουλεύει κανείς για μια καθημερινή τηλεοπτική σειρά. Παρ’ όλα αυτά, είναι κάτι που ο κόσμος το έχει ανάγκη και το γουστάρει. Και δημιουργούνται κι άλλοι επαγγελματικοί κώδικες, ζουν πολλοί άνθρωποι από αυτόν τον χώρο και είναι καλύτερα τα λεφτά σε σχέση με το θέατρο.


Είχες ποτέ plan Β;

Όχι, ποτέ. Και το συνειδητοποίησα όταν χρειάστηκε να παλέψω σκληρά για κάποια πράγματα. Ούτε στο εξωτερικό είχα plan Β. Έπρεπε να τα καταφέρω να μπω σε βρετανική παραγωγή. Δεν γινόταν διαφορετικά.


Ποια ήταν αυτή η παραγωγή;

Ήταν το μιούζικαλ «Τζόζεφ» του Άντριου Λόιντ Βέμπερ, που είχε βασιστεί στη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ. Ήταν η δεύτερη παραγωγή στην οποία συμμετείχα γενικά. Η πρώτη ήταν στην Ελλάδα, οι «Καμπάνες του Εντελβάις» με την Άννα Βίσση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.


Κατ’ αρχάς γιατί πήγες στην Αγγλία;

Το πλάνο μου από την αρχή ήταν να δοκιμάσω να παίξω στο εξωτερικό. Και ναι μεν εδώ είχε αρχίσει να ακούγεται κάπως το όνομά μου, αλλά εξακολουθούσα να θέλω πολύ να δω και το έξω. Ήταν ένα όνειρο που είχε έρθει ο καιρός να γίνει στόχος. Στην Αγγλία, όμως, δεν μπορείς να πας σε οντισιόν αν δεν έχεις ατζέντη. Ευτυχώς μεσολάβησε ο Μάριος Φραγκούλης και με έφερε σε επαφή με την αντζέντισσά του που δέχτηκε να με αναλάβει. Η όλη ιστορία ήταν τρεις οντισιόν. Πήγα στη μία, πήγα στη δεύτερη, εκεί τις χυλόπιτες τις τρως για πλάκα. Μου έχει τύχει να μπω στον χώρο, να μην τους κάνω εμφανισιακά και να μην κάνω καν οντισιόν. Έτυχε λοιπόν, λόγω συγκυριών, να κάνω στον σκηνοθέτη της τρίτης οντισιόν για τον «Τζόζεφ», που ήθελαν κάποιον για τον ρόλο του Φαραώ, ο οποίος θα αναπαριστούσε τον Έλβις. Μαλλιά, ρούχα, φωνή, κίνηση, τα πάντα.