Εχει γίνει viral, µε χιλιάδες βίντεο στο TikTok για το «Zάρι», ενώ την ίδια στιγµή διχάζει το ελληνικό κοινό, µε κάποιους να το θεωρούν κατώτερο των προσδοκιών τους και άλλους να το εκθειάζουν. Είναι το «Ζάρι», το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2024 και θα ερµηνεύσει η Μαρίνα Σάττι στις 9 Μαΐου, στον δεύτερο ηµιτελικό του διαγωνισµού στο Μάλµε της Σουηδίας.

Οµως, και το YouTube «ερωτεύτηκε» τρελά την Ελληνίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Μαρίνα Σάττι, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 1,5 εκατοµµύριο προβολές στο επίσηµο κανάλι της Eurovision και πάνω από 2,2 εκατοµµύρια στο δικό της κανάλι σε µόλις πέντε ηµέρες! Μάλιστα, ο Ισπανός YouTuber Lavatom είχε µια από τις πιο αξιολάτρευτες αντιδράσεις στο κανάλι του, που συγκέντρωσε περισσότερες από 240.000 προβολές. Αντιδράσεις όπως έκπληξη, σοκ, χαρά και µεγάλη ανάγκη για χορό!

Στο βίντεο, µάλιστα, ο ίδιος φαίνεται να σηκώνεται από την καρέκλα του, να χορεύει στους ρυθµούς της Μαρίνας Σάττι και να δηλώνει πως «αυτό το τραγούδι είναι νικητής». Βέβαια, σύµφωνα µε τις στοιχηµατικές εταιρείες της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ήδη τη θέση της στον µεγάλο τελικό, καθώς στο eurovisionworld.com, τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές, η ελληνική συµµετοχή βρισκόταν στη 13η θέση. Το «Ζάρι» ξεχώρισε ανάµεσα σε περίπου 200 συνθέσεις, όπως ανέφερε µιλώντας στη σχετική εκποµπή για την παρουσίαση του κοµµατιού η Μαρίνα Σάττι. Είναι χορευτικό, µε κύριο ρυθµό του το τσιφτετέλι, ενώ υπάρχει και το ραπ ύφος. Σύµφωνα µε επίσηµη ανακοίνωση της ∆ηµόσιας Ραδιοτηλεόρασης, την καλλιτεχνική διεύθυνση της εµφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή του µουσικού θεσµού έχει αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Σε εμβληματικές τοποθεσίες

Μέσα από την έκτακτη εκποµπή της ΕΡΤ1 «Eurovision σε είδον», το κοινό είχε την ευκαιρία να δει και το βιντεοκλίπ του, το οποίο γυρίστηκε µε φόντο εµβληµατικές τοποθεσίες της Αθήνας, όπως η Ακρόπολη, η Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Το κοµµάτι έχει διαφορετικές ποιότητες και διαφορετικούς κόσµους, που µπορείς να δείξεις και στη σκηνή. Τη µουσική του τραγουδιού «Zάρι» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Το βιντεοκλίπ σκηνοθέτησε ο Αυστραλός Zac Wiesel.

Η τραγουδίστρια δεν είναι η πρώτη φορά που δέχτηκε πρόταση για να συµµετάσχει στον διαγωνισµό. Την είχαν «πλησιάσει» και στο παρελθόν, αλλά είχε αρνηθεί, καθώς δεν ένιωθε έτοιµη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε έναν τέτοιο διαγωνισµό. Ακόµα και τώρα, που είπε το «ναι», το σκέφτηκε αρκετές µέρες µέχρι να το αποφασίσει. Η Μαρίνα Σάττι γεννήθηκε στην Αθήνα και µεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πατέρας της είναι Σουδανός και η µητέρα της Ελληνίδα. Μετά το σχολείο µετακόµισε στην Αθήνα για να σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και παράλληλα ξεκίνησε σπουδές στο θέατρο στην Ανώτατη Σχολή ∆ραµατικής Τέχνης «Βεάκη» και στην Κεντρική Σκηνή, αλλά και σπουδές jazz µουσικής στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας».

Το 2009 έλαβε πτυχίο κλασικού πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στη µουσική, καθώς και δίπλωµα στο κλασικό τραγούδι, µε καθηγητή τον Πάνο ∆ήµα, στο οποίο αρίστευσε και τιµήθηκε µε το 1ο βραβείο. Η Μαρίνα Σάττι ανέπτυξε έναν προσωπικό ήχο, που συνδυάζει τις διαφορετικές µουσικές παραδόσεις µε τις οποίες µεγάλωσε, όπως την ελληνική, την αραβική, αλλά και τη βαλκανική. Μεγάλο ταλέντο και κορίτσι που µπορεί µε την ίδια άνεση να είναι λυρική στο Μέγαρο Μουσικής και στη Λυρική Σκηνή αλλά και παραδοσιακή σε πανηγύρια στα υψίπεδα της Κρήτης.

*Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών