Μάρα Μεϊμαρίδη: Γιόρτασε με φίλους τα 100 χρόνια από το "Μποτέ της Ευταλίας"
Δείτε τις φωτογραφίες
Βραδιά με σμυρνέικα αρώματα πέρασαν οι καλεσμένοι της
Βραδιά με σμυρνέικα αρώματα και μνήμες πέρασαν όσοι βρέθηκαν στο Charme de Smyrne, όπου εκεί η Μάρα Μεϊμαρίδη γιόρτασε μαζί με καλούς φίλους και δημοσιογράφους τα εκατό χρόνια από «το Μποτέ της Ευταλίας»! Η Μάρα Μεϊμαρίδη με τη βοήθεια του καλού της συνεργάτη Γιώργου Παπευσταθίου αναβίωσε τις παλιές σμυρνέικες συνταγές της θείας Ευταλίας της Σμυρνιάς, με τα σπιτικά καλλυντικά.
Το πρώτο «Μποτέ της Ευταλίας» ξεκίνησε στη Σμύρνη το 1889! Σε ένα δίπατο σμυρνέικο σπίτι, στο Καρτιέ, η Ευταλία έστησε το «Μποτέ» της, όπου έφτιαχνε τα καλλυντικά της εποχής. Καϊμάκια, Ζελέτια, πομάδες, πούδρες, σαβόνες, βάλσαμα, ελιξίρια. Στο βιβλίο «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» η Μάρα Μεϊμαρίδη περιγράφει την Ευταλία και το Μποτέ της.
«Το Μποτέ αρχικά ήταν ένα πανέρι γεμάτο καϊμάκια και μυρωδικά που κατασκεύαζαν στο ίδιο δωμάτιο πάνω σε μία τάβλα. Κατίνα και Ευταλία έφτασαν πάμφωτες στη Σμύρνη από Καππαδοκία το 1887. Με τη Φούλα του Μπαρμπέρη και τη Μεμέτα, στους μαχαλάδες της Σμύρνης, έφτιαχναν καϊμάκια (κρέμες) ζηλευτά και τα πουλούσαν στα μπάνια της Ντιάνας και στα χαμάμ. Τα υλικά ήταν αφρόγαλα, τσάγαλα, κατσικίσια κρέμα, λίπος βασιλικό, βότανα, χαμομήλι μαγιάτικο, λάδι μακασάρι, κίτρα, λεμονανθοί κ.ά.».
Το πρώτο «Μποτέ της Ευταλίας» ξεκίνησε στη Σμύρνη το 1889! Σε ένα δίπατο σμυρνέικο σπίτι, στο Καρτιέ, η Ευταλία έστησε το «Μποτέ» της, όπου έφτιαχνε τα καλλυντικά της εποχής. Καϊμάκια, Ζελέτια, πομάδες, πούδρες, σαβόνες, βάλσαμα, ελιξίρια. Στο βιβλίο «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» η Μάρα Μεϊμαρίδη περιγράφει την Ευταλία και το Μποτέ της.
«Το Μποτέ αρχικά ήταν ένα πανέρι γεμάτο καϊμάκια και μυρωδικά που κατασκεύαζαν στο ίδιο δωμάτιο πάνω σε μία τάβλα. Κατίνα και Ευταλία έφτασαν πάμφωτες στη Σμύρνη από Καππαδοκία το 1887. Με τη Φούλα του Μπαρμπέρη και τη Μεμέτα, στους μαχαλάδες της Σμύρνης, έφτιαχναν καϊμάκια (κρέμες) ζηλευτά και τα πουλούσαν στα μπάνια της Ντιάνας και στα χαμάμ. Τα υλικά ήταν αφρόγαλα, τσάγαλα, κατσικίσια κρέμα, λίπος βασιλικό, βότανα, χαμομήλι μαγιάτικο, λάδι μακασάρι, κίτρα, λεμονανθοί κ.ά.».