«Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου µε συγκλόνισε και ένιωσα την ανάγκη να προστατευτώ και να προσέξω τον εαυτό µου. Αυτό βέβαια δείχνει την τρανσφοβία της κοινωνίας». Με αυτά τα λόγια ο Ιάσων ∆ούσης µάς εξηγεί την αλλαγή σελίδας στη ζωή του - αφού αρχικά είχε συστηθεί στο κοινό ως Jason-Αντιγόνη.

Ο Ιάσων ∆ούσης είναι καθηγητής, φροντιστηριούχος και εκδότης. Πλέον χρησιµοποιεί αρσενική αντωνυµία για να αυτοπροσδιοριστεί.

Εξοµολογείται στο «Secret» τους λόγους της αλλαγής του, τις επιθέσεις που έχει δεχτεί και την άποψή του για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ενώ αποκαλύπτει τα σχέδια για την προσωπική του ζωή.

 

Για ποιον λόγο άλλαξες την εµφάνισή σου και το όνοµά σου;

Τα άλλαξα από το 2019, γιατί έτσι ένιωσα. Ισως ήθελα να περνάω πλέον απαρατήρητος. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωµα να κάνει όσες αλλαγές θέλει εµφανισιακά. Η ποιότητα του χαρακτήρα µετράει.

Υπήρξε κάποιο συγκεκριµένο γεγονός που σε οδήγησε να το κάνεις;

Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου µε συγκλόνισε και ένιωσα την ανάγκη να προστατευτώ και να προσέξω τον εαυτό µου. Αυτό βέβαια δείχνει την τρανσφοβία της κοινωνίας. Κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι αποδεκτός, όπως κι αν ντύνεται.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν σε στήριξε;

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι σαν µια οικογένεια. Υπάρχει αγάπη, αλλά καµιά φορά µπορεί τα µέλη της να µην αλληλοϋποστηρίζονται όπως θα έπρεπε. Μένουµε όµως στα καλά κι αυτό φαίνεται στο ότι στις διεκδικήσεις δικαιωµάτων η κοινότητα είναι µια γροθιά. Εγώ πιστεύω στη σύµπνοια, την οµόνοια και την αλληλεγγύη. Και ευτυχώς λαµβάνω πάρα πολλή αγάπη και υποστήριξη από τον κόσµο.

Κινδύνεψε η ζωή σου; Σου έκαναν επίθεση;

Εχω δεχθεί λεκτικές επιθέσεις, αλλά και σωµατικές, δυστυχώς. Οχι πολλές, όµως, κι αυτό είναι το θετικό.

Τι νοµίζει ότι κερδίζει κανείς αν αποκαλέσει τον άλλο «πο@@ τη»;

Ανθρωποι χωρίς δικά τους ενδιαφέροντα προφανώς και µε άλυτα προβλήµατα στοχοποιούν άλλους ανθρώπους. Αυτό δεν χωρά σε µια πολιτισµένη κοινωνία όµως. Χρειάζεται µάθηµα για τα ανθρώπινα δικαιώµατα στα σχολεία επιτέλους!

Αυτό σε άλλαξε και µέσα σου; Γιατί µε το look σου προέβαλλες µια χαρούµενη νότα της ζωής.

Κλείστηκα αρκετά στον εαυτό µου και έκανα κάτι σαν αγρανάπαυση. Τώρα, όµως, έπειτα και από την πίεση πολλών ανθρώπων, πιστεύω ότι αξίζει να µιλάω και πάλι δηµόσια. Χρησιµοποιώ άλλωστε όλες τις πλατφόρµες και τα ΜΜΕ. Πιστεύω ότι χρειάζεται ενηµέρωση και εκπαίδευση πάνω στον ανθρωπισµό από όλες τις εκποµπές και τον Τύπο.

Πολλοί θα πουν ότι έκανες «κωλοτούµπα»… Τι απαντάς;

Οτι το δικαίωµα στον αυτοπροσδιορισµό και την αυτοέκφραση είναι αυτονόητο. Το αν είναι δύσκολο να έχεις µια µη συνηθισµένη εµφάνιση γενικά δείχνει πρόβληµα µέρους της κοινωνίας να το αποδεχτεί και είναι αυτό που πρέπει να διορθωθεί. ∆εν είναι τα άτοµα που αλλάζουν εκείνα που πρέπει να επικρίνονται. Οι κακοποιητές πρέπει να καταδικάζονται, όχι οι κακοποιηµένοι. Το βλέπουµε και µε τις γυναικοκτονίες αυτό.

Πώς βλέπεις τον Στέφανο Κασσελάκη;

Ως αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η ελληνική κοινωνία και η πολιτική, για να ξεφύγει από τα λιµνάζοντα νερά της. Εφερε νέο αέρα και µαζί µε τα στελέχη του πιστεύω ότι θα φέρει µια νέα πρόταση διακυβέρνησης.

Θα έβαζες υποψηφιότητα µαζί του, εάν σου το πρότεινε;

Είµαι προοδευτικός, οπότε φυσικά θα το σκεφτόµουν, µιας και ήµουν και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 υποψήφιος και ψηφίστηκα από περισσότερους από 3.000 συµπολίτες µας.

Αυτή την περίοδο πώς είσαι στα προσωπικά σου;

Πολύ καλά, σε σχέση µε τον ∆ηµήτρη. ∆εν αποκλείω το ενδεχόµενο να παντρευτώ και να τεκνοθετήσω.

Πώς είδες το Νέµο που κέρδισε στη Eurovision µε την Ελβετία;

Ως έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη, που έκανε µια ερµηνεία πολύ απαιτητική, τόσο φωνητικά όσο και σωµατικά. Οι προοδευτικοί και υπέρ της έκφρασης άνθρωποι πάντα µε εµπνέουν και µου δίνουν ελπίδα.

Θεωρείς ότι η Ελλάδα είναι µια χώρα gay friendly; Αρκούν δηλαδή µόνο ο γάµος και η τεκνοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών;

«Ενας νόµος δεν αρκεί», όπως είναι το σύνθηµα του φετινού Pride. Κάθε άνθρωπος ξεχωριστά έχει υποχρέωση να σεβαστεί τους συνανθρώπους του. Στο ίδιο καζάνι βράζουµε όλοι, που λέει κι ο λαός. Ας κάνουµε λίγη ενδοσκόπηση όλοι, ας κοιτάξουµε τη δική µας ζωή και ας µην αναλωνόµαστε στο να κρίνουµε τις ζωές των άλλων.

Εκκλησία πηγαίνεις;

Οχι, δεν νιώθω τέτοια ανάγκη, παρότι διδάσκω ιταλικά και σε ιερείς και θεολόγους πολύ αρµονικά.

Δημποσιεύθηκε στο «Secret» των «Παραπολιτικών»