Τις τελευταίες ημέρες πριν καταλήξει ο Γιάννης Φλωρινιώτης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα. Το πρωί εκείνης της ημέρας άφησε την τελευταία πνοή βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και φυσικά τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Γιάννης Φλωρινιώτης: Η καριέρα του

Σε ηλικία 18 ετών έφτασε να έχει πολύ μεγάλο ρεπερτόριο τραγουδιών από ξένα-ελαφρά-μοντέρνα-λαϊκά-δημοτικά-ποντιακά, έως τότε τραγουδούσε με το όνομα "μικρός Γιαννάκης". Σαν μονάδα δούλεψε σε πολλά μπουζουξίδικα στη Θεσσαλονίκη κι από εκεί άρχισε την καριέρα του με το σημερινό του όνομα.
Το 1968 του γίνεται μία πρόταση από το Τορόντο του Καναδά να κάνει εμφανίσεις εκεί με την παρτενέρ του Λίτσα Μουστάκα. Στο κέντρο "Αστέρια του Παναμά". Μετά στο Μοντρεάλ στο ATHENS CORNER και στην Αμερική στο Σικάγο στο Ολύμπικ Φλέημ. Το 1969 κάνει ένα L.P. γνωστά τραγούδια που ήταν επιτυχίες εκείνη την εποχή, όπως το "Ντιρλαντά", "κυρα-Γιώργαινα", "Αγωνία", "Κι εσύ θα φύγεις" και άλλα, για τους ομογενείς στο Σικάγο. Έκανε εντυπωσιακό σόου με τις Ολύμπια sisters.

Γιάννης Φλωρινιώτης.

Το 1970-71 έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Δουλεύει σε διάφορα κέντρα, τραγουδώντας, χορεύοντας και ντυμένος πολύ εκκεντρικά. Όπου εμφανίζεται έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. Το θέαμα που παρουσιάζει άλλοι το θαυμάζουν και άλλοι το κατακρίνουν.

Το 1974, συμμετέχει στο σχήμα του Κουίν Αν, με τη Ρίτα Σακελαρίου, μετά στο Πανόραμα με Πάνο Γαβαλά και λίγο πιο πριν με την Καίτη Γκρέυ στο Κατίνα club και στο "Καν-Καν" με την Μπέμπα Μπλανς, τον Γιώργο Μητσάκη και Βαγγέλη Περπινιάδη. Εκείνη την εποχή κάνει έναν ρεμπέτικο δίσκο με παλιά ρεμπέτικα τραγούδια, σε μια μικρή Εταιρεία Δίσκων Ελ Γκρέκο, με τίτλο "Θα Είμαι Πάντα Κοντά Σου".

Στο "Κανόνι" της Εθνικής Οδού αρχίζει σαν πρώτο όνομα και το κέντρο είναι κάθε μέρα ασφυκτικά γεμάτο! Συγχρόνως κάνει και εμφανίσεις σε διάφορα αναψυκτήρια της Αθήνας, Τουριστικό Περίπτερο και Ερμής στο Αιγάλεω, Αρμονία στο Κερατσίνι, Άλσος στη Φιλαδέλφεια.

1-gogo_garifaloy_gianis_floriniotis_anoyla_florinioti

Εκεί τον ανακαλύπτει ο μουσικοσυνθέτης με τις μεγάλες επιτυχίες της εποχής Κώστας Ψυχογιός και του εμπιστεύεται το πρώτο του L.P. "Τώρα Θέλω Τώρα", που αμέσως γίνεται χρυσό. Γνωστός πλέον σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει τα εντυπωσιακά σόου και όπου εμφανίζεται γίνεται χαμός. Δεύτερος δίσκος!"Γιορτή Αγάπης"! Γίνεται πλατινένιος, και η εταιρεία τον προβάλλει ως SUPER STAR της Ελλάδος.

Ο τύπος, η τηλεόραση, τα περιοδικά αρχίζουν να ασχολούνται με το φαινόμενο ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗΣ, που έφερε επανάσταση στα νυχτερινά κέντρα, έδωσε μπουνιά στο κατεστημένο διασκευάζοντας λαϊκά τραγούδια σε μοντέρνους ρυθμούς και ξεσηκώνοντας τους θαμώνες να χορεύουν στα τραπέζια! Τον αποκαλούν John Travolta της Ελλάδος. Το 1978, συνεργάζεται με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη στο κέντρο Αθηναία, κάνοντας ένα εντυπωσιακό σόου.

Το 1979, κάνει την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία "Τώρα Θέλω Τώρα", του Ν. Αβραμέα.

Το 1979-80, στο κέντρο "Νέα Αθηναία" είναι θαμώνας ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, Μάνος Χατζιδάκις με την παρέα του. Εντυπωσιάζεται από τη φωνή του και του προτείνει να του κάνει μια ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ, στο τρίτο πρόγραμμα. Η εκπομπή γίνεται και μόλις βγαίνει στον αέρα, γίνεται μεγάλος ντόρος και αρχίζουν όλες οι μεγάλες εφημερίδες και τα περιοδικά να του αφιερώνουν πολλές σελίδες για συνέντευξη.




To 1980, κάνει τη δεύτερη κινηματογραφική ταινία, με αρχικό τίτλο: "Το Είδωλο" ή "Ξανά Προς Τη Δόξα Τράβα" του Γιώργου Σταμπουλόπυλου, που πήρε και τιμητική διάκριση στο festival Θεσσαλονίκης. Την εποχή εκείνη, μια εφημερίδα τον συμπεριλαμβάνει στα Τέσσερα Μεγάλα Είδωλα της Ελλάδος: Βουγιουκλάκη - Βοσκόπουλος - Ξανθόπουλος- Φλωρινιώτης και εμφανίζεται ταυτόχρονα στο θέατρο Μπουενέλλη, κάνοντας ένα ξεχωριστό, μουσικοχορευτικό show, με τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, από την ταινία: "Ξανά προς τη δόξα τραβά".

Το 1982 έκανε έναν δίσκο με ποιήματα Μεγάλων Ελλήνων Ποιητών σε μουσική Γιώργου Γεωργιάδη.

Το 1982 κάνει τον πρώτο του ποντικό δίσκο, με παλιά παραδοσιακά και νεοποντιακά τραγούδια και κάνει μεγάλη επιτυχία, ενώ ο τρίτος δίσκος γίνεται αμέσως χρυσός (πρώτη φορά στα χρονικά του ποντιακού τραγουδιού).

Το 1985, κάνει μία βιντεοταινία με παραδοσιακά και άλλα, με διάφορα χορευτικά συγκροτήματα, με την ιστορία του Πόντου και της Παναγίας Σουμελά και ήταν τα πρώτα ποντιακά videoclips που βγήκαν στο εμπόριο.

Το 1986, γράφει το σενάριο της Πρώτης Ποντιακής Ταινίας, σε ποντιακή διάλεκτο, που έγινε μεγάλη επιτυχία.

Επίσης, έκανε έναν ποντιακό δίσκο με παραδοσιακά σε μοντέρνους ρυθμούς, που από πολλούς Πόντιους κατακρίθηκε.

Κυκλοφορεί το επετειακό cd "35 Χρόνια Στα Φώτα Της Πίστας", όπου συμμετέχει και η κόρη του Αννούλα Φλωρινιώτη. Έκτοτε κυκλοφορούν άλλα 3 cd με συμμετοχή της Αννούλας αλλά και του γιου του Νικολάκη. Εμφανίζεται πλέον με το σχήμα FLORINIOTIS FAMILY σε σόου όπου ξεχωρίζουν και τα παιδιά του με τις φωνητικές και χορευτικές τους ικανότητες.




Ως ο πιο εκκεντρικός τραγουδιστής της Ελλάδας κάνει εντυπωσιακά και πρωτοποριακά σόου που συζητιούνται. Κάνει πολυάριθμες εμφανίσεις στην ελληνική τηλεόραση, δίνει συνεντεύξεις και κάνει εντυπωσιακές φωτογραφήσεις σε πολλά περιοδικά και είχε συμμετοχή στο σίριαλ "Εν Ιορδάνει" με τη Βάνα Μπάρμπα.
Τον Δεκέμβριο του 2004 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τίτλο "Το Τίμημα Της Δόξας" και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Το 2006 έκανε συμμετοχή στο δίσκο των Ημισκουμπρίων "Η Απλή Μέθοδος Των Τριών" στο τραγούδι "Με το Μικρόφωνο Στο Χέρι Θα Πεθάνω" και στον δίσκο των Zante Dillema στο τραγούδι "Δεν Πειράζει".



Γιάννης Φλωρινιώτης: Τα τελευταία του λόγια και το παράπονό του

«Όταν του είπε ότι θα γίνει καλά, μου είπε ότι “οι γιατροί μού είπαν ότι δεν θα γίνω όπως ήμουν. Τι να το κάνω αν δεν μπορώ να δουλέψω”. Επειδή μεταξύ μας τα αδέρφια παρεξηγιόμαστε, μαλώνουμε, όπως όλες οι οικογένειες, ήθελε να είμαστε αγαπημένοι. Ήταν ο καλύτερος μπαμπάς που υπάρχει. Έλεγα ότι θέλω έναν άντρα να κάνω παιδί σαν τον πατέρα μου. Από συναδέλφους δεν είχε τόσο παράπονα, είχε μια εμμονή με τον Λευτέρη Πανταζή, από τη μία έλεγε έτσι, από την άλλη έλεγε τον αγαπώ τον Πόντιο. Ο μπαμπάς ήταν σαν μικρό παιδί. Στενοχωρήθηκε που δεν του έβγαλαν τη σύνταξη, τιμής ένεκεν, αυτό τον πόνεσε πάρα πολύ και το έλεγε για χρόνια. Ήταν άρρωστός με τη δουλειά του, πήγαινε κρυφά στο στούντιο και ηχογραφούσε», είχε πει η κόρη του, Άννα.

Η γυναίκα-βράχος στο πλευρό του

Με αξιοπρέπεια, σεβασμό και πολλή αγάπη για την οικογένειά της ζούσε εδώ και πολλά χρόνια η Μάχη Φλωρινιώτη, επιλέγοντας να στέκεται διακριτικά στο πλευρό του συζύγου της Γιάννη αλλά και των παιδιών της.



Η Μάχη και ο Γιάννης παντρεύτηκαν στην αρχή της δεκαετίας του '70 και ενώ ο τραγουδιστής ήταν στο απόγειο της καριέρας του. Ενώθηκαν από έρωτα και απέκτησαν τα τρία παιδιά τους, τον Σάββα, την Αννούλα και τον Νίκο, που έμελλε να φύγει από τη ζωή στα 39 του χρόνια.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά τον γάμο τους, το ζευγάρι αποφάσισε να χωρίσει και μάλιστα για 13 ολόκληρα χρόνια ζούσαν χώρια. Μέχρι που το 2021 αποφάσισαν να είναι και πάλι μαζί, με τη Μάχη Φλωρινιώτη να δηλώνει: «Γύρισα στο πλευρό του Γιάννη ύστερα από 13 χρόνια» και με τον τραγουδιστή να αποκαλύπτει εκείνο τον καιρό: «Δε φταίγαμε εμείς που χωρίσαμε, εμείς ήμασταν μια χαρά. Μπήκαν ανάμεσά μας οι μανάδες μας». Λίγο καιρό αργότερα και με αφορμή την επανασύνδεσή τους, οι δυο τους είχαν φιλοξενηθεί στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια, όπου και είχαν αποκαλύψει: «Δεν υπήρξαν ποτέ εντάσεις στο σπίτι μας (…) Δεν τον έχω ακούσει ποτέ αγανακτισμένο τον Γιάννη, ούτε να αρχίσει να βρίζει αλλά και να σου χαλάσει χατίρι. Ήταν δύσκολα τα 13 χρόνια που έζησα μακριά του. Αυτά τα χρόνια με έκαναν να τον εκτιμήσω περισσότερο και να ξεχάσω τα λόγια που του βάζανε. Όταν στη σχέση μπαίνουν τρίτοι άνθρωποι δεν ξέρουν να κρατάνε τις ισορροπίες», είχε πει η Μάχη Φλωρινιώτη, ενώ ο Γιάννης Φλωρινιώτης από την πλευρά του είχε τονίσει: «Οι τρίτοι άνθρωποι ήταν οι μανάδες μας, μπαίνανε στη μέση, μέχρι που μια φορά πλακωθήκανε στο ξύλο. Μόνο αυτές ήταν το εμπόδιο στη σχέση μας. Τη μάνα μου, πριν παντρευτώ, την είχα σαν βασίλισσα και επειδή τα στερήθηκε μετά, επειδή τα έκανα στη γυναίκα μου, στενοχωρήθηκε».