Ήταν το 1996 όταν ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης άφησε τα εγκόσμια έπειτα από ανακοπή καρδιάς. Τότε, η Ελλάδα έχανε έναν πυλώνα του πολιτισμού. Και η πολύ νεαρή Ιουλίτα Ηλιοπούλου τον άνθρωπό της, που ανέκαθεν της μεταλαμπάδευε τη δύναμή του.

Ποιήτρια, μούσα του, έμεινε κοντά του 13 χρόνια, που της άλλαξαν την κοσμοθεωρία.

Σήμερα, εξακολουθεί να γράφει ποίηση, δοκίμια, παραμύθια. Και τον θυμάται χαμογελώντας. Δεν εμφανίζεται στα κοσμικά.

Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή μας όταν την είδαμε -μαζί με στρατιά celebs, όπως την Κατερίνα Λέχου με τον σύζυγό της, επιχειρηματία Μάνο Στρατάκη- σε βερνισάζ, στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της ηθοποιού Μαρίνας Ψάλτη «Μore than Silk» («Περισσότερο από Μετάξι»).

Εκεί, εκτός από τη μούσα και διαχειρίστρια του έργου του Ελύτη, εντοπίσαμε -σε επίσης σπανιότατη εμφάνιση- την Ελένη Κούρκουλα με τον εξάδελφό της, αρχιτέκτονα Ανδρέα Κούρκουλα. Αλλά και τη Μιρέλλα Παπαοικονόμου και τη Ναταλία Τσαλίκη και τον Στέλιο Μάινα με την Κάτια Σπερελάκη και τη Μαρινέλλα: τη «μεγάλη κυρία του πενταγράμμου» την κατέγραφε μάλιστα ο φακός της «Α» και προ ολίγων ημερών στο birthday party του Τάκη Ζαχαράτου.

Ιουλίτα Ηλιοπούλου: Η γνωριμία και η ζωή της με τον Ελύτη

Η δε Ηλιοπούλου, που την 1η Ιουλίου κλείνει τα 59, σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Η γνωριμία και η ζωή της με τον Ελύτη την καθόρισαν. Έχουν εκδοθεί επτά ποιητικά βιβλία της (εκδόσεις «Ύψιλον») κι έχει γράψει και στίχους για έργα γνωστών συνθετών.

«Συνυπήρξαμε με σεβασμό και αγάπη», έλεγε προ τριετίας -παρά τη διαφορά μισού αιώνα και πλέον, 53 ετών για την ακρίβεια, που τους χώριζε- για τον Ελύτη.

Σχετικά τώρα με τη Μαρίνα Ψάλτη, με τη δημιουργικότητά της ξεπερνά τον πρόσφατο χαμό του Γιάννη Φέρτη. Η τέχνη είναι αντίδοτο και εν προκειμένω η ζωγραφική. Αποτυπωμένη σε μετάξι, με φόντο την Genesis gallery - η έκθεση διαρκεί έως τις 22/6.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»