Πριν από επτά χρόνια συστήθηκε σε όλη την Ελλάδα ως η «µούσα» του κορυφαίου σχεδιαστή υποδηµάτων στον πλανήτη −από κοινού µε τον Manolo Blahnik− Christian Louboutin. Ψηλή, αιθέρια, µε γάργαρο γέλιο, αψεγάδιαστο κορµί και υπέροχα ανοιχτόχρωµα µάτια, η Κρητικοπούλα Ελισάβετ Αρώνη διαφήµιζε την best seller σειρά του ντιζάινερ «The Golden Age» και όχι µόνο. Οσοι ασχολούµαστε µε τη µόδα τής βγάζαµε το καπέλο. Και καµαρώναµε για εκείνη. Οπως και σήµερα. Το «χρυσό» κορίτσι από την Ιεράπετρα µε το πέρασµα των ετών εξελίχθηκε.

Τώρα, στο κατώφλι των 32, έχοντας ζήσει στο πετσί της τη δόξα που συνεπάγονται καµπάνιες όχι µόνο για τον Louboutin, αλλά και για τους διασηµότερους γαλλικούς και ιταλικούς οίκους µόδας και ειδών πολυτελείας, πλέον κάνει επιλεκτικά µόντελινγκ. Αλλαξε ρότα, έχοντας περάσει µε επιτυχία πίσω από τον φακό, στήνοντας και φωτογραφίζοντας άλλες καλλονές σε σερί editorials για τα δηµοφιλέστερα γυναικεία περιοδικά του κόσµου.


ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ



Ακολουθώντας τα βήµατα της ∆ανής top model των '90s Ελενα Κρίστενσεν, που τότε την αποκαλούσαµε και «φλογερό παγόβουνο», καθώς έχει από τα ωραιότερα και πλέον εκφραστικά πρόσωπα που έχουν περάσει ποτέ από το διεθνές µόντελινγκ, η Ελισάβετ ξεκινάει να γράφει ιστορία ως φωτογράφος. Από τα «σαλόνια» περιοδικών όπως η «Vogue», το «Marie Claire», το «L’Offi ciel» και το «Harper’s Bazaar» όπου φωτογραφιζόταν, αναλαµβάνει εκείνη να αναδείξει τις κούκλες που επιλέγουν fashion editors των διασηµότερων γυναικείων εντύπων για τα editorials µόδας και τα εξώφυλλά τους. Μια µατιά στον ινσταγκραµικό της λογαριασµό αρκεί – και θα αντιληφθείτε αµέσως ότι η φωτογραφία τής αποφέρει χρήµα µε ουρά.


Με έδρα τη Γερµανία –η µητέρα της  Ελισάβετ Αρώνη κατάγεται από το Βερολίνο–, κάνοντας fl ashback στο παρελθόν της, θα πει: «Oταν οι γονείς µου χώρισαν, ήµουν στη Β’ Γυµνασίου. Ακολούθησα τον µπαµπά στην Ιεράπετρα. Hθελα να ζήσω στην Ελλάδα και επιπλέον ήµουν πάντα το κορίτσι του µπαµπά. ∆εν µιλούσα ελληνικά και στην αρχή ήταν δύσκολα. Γι’ αυτό πήγαινα σε ειδικό σχολείο. Αυτά τα χρόνια, όµως, της Κρήτης ήταν τα πιο όµορφα της ζωής µου».


Στα κάστινγκ ανέκαθεν ρωτούσαν την  Ελισάβετ Αρώνη για την Ελλάδα, µε τους Γερµανούς να παθαίνουν αµόκ κάθε φορά που τους µιλούσε για την Κρήτη (της). Η ίδια, µικρή, ήθελε να σπουδάσει κοµµωτική και µακιγιάζ, αλλά, καθώς η θεία της είναι σχεδιάστρια µόδας, την «επιστράτευσε» για µοντέλο. «Φωτογράφοι, στα παρασκήνια φωτογράφησης, µε παρότρυναν να φτιάξω portfolio», εξηγεί.

Τελικά, η  Ελισάβετ Αρώνη επέστρεψε στην Ελλάδα για τις Πανελλήνιες, στην πορεία µετακόµισε στο Βερολίνο και µπήκε στον τρελό, λαµπερό χορό µε «υφάσµατα, κλωστές και πατρόν. Από παιδί είχα ρούχα µοναδικά, που δεν είχε κανένα άλλο, γιατί και οι δύο γιαγιάδες µου ήταν µοδίστρες». Τζόγκινγκ, γιόγκα και πράσινο τσάι περιλαµβάνονται στα διατροφικά και fi tness µυστικά της, αλλά αυτό που τη συνεπαίρνει είναι να καθρεφτίζει τη στιγµή µε τον φακό της.

aroni




ARONIS VISIONS


Τον Φεβρουάριο του 2023, µας ενηµέρωνε σχετικά µε τη στροφή της στη φωτογραφία ότι «ξεκίνησε σαν χόµπι και έγινε δεύτερη δουλειά µου». Και τώρα αποτελεί το κύριο επάγγελµά της, καθώς βιοπορίζεται από τη φωτογραφία. «Καµιά φορά ακόµη στέκοµαι απέναντι από την κάµερα ως µοντέλο», τονίζει, ενώ ποζάρει για νέα καµπάνια των γερµανικών H&M.

Παράλληλα, µε τον αδελφό της, Εµµανουήλ, κινηµατογραφιστή, έχουν ιδρύσει την Aronis Visions, µέρος της οποίας είναι η Αronis Films, εταιρεία παραγωγής φωτογραφήσεων και φιλµ.

Η Ελισάβετ και ο Εµµανουήλ µοιράζουν τη ζωή τους µεταξύ Βερολίνου (τον χειµώνα) και Κρήτης (τα καλοκαίρια). Οι δουλειές τους συνδυάζουν φωτογραφία και κινηµατογράφηση και εργάζονται ως καλλιτεχνική οµάδα, «σκηνοθετώντας», όπως λένε οι ίδιοι, «τα οράµατα των πελατών µας, µετουσιώνοντάς τα σε πραγµατικότητα». Με άλλα λόγια, όταν τα όνειρα αποκτούν υπόσταση µε την υπογραφή των αδελφών Αρώνη, που το αγαπηµένο τους σπορ είναι να εκτελούν χρέη καλλιτεχνικών διευθυντών για τα πρότζεκτ τους. Αξίζει εδώ να αναφέρουµε ότι η Ελισάβετ, πέρα από δεκάδες ταξίδια –τα αγαπηµένα της είναι στο Παρίσι, όπου τον Φεβρουάριο γιόρτασε τα γενέθλιά της, η Τοσκάνη και βέβαια η «Κρητάρα» της–, εξακολουθεί να επιτυγχάνει ξεχωριστά ντιλ και ως µοντέλο, όπως µε το βερολινέζικο «Hotel Zoo».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 8/6