Συνεχίζει τη µεγάλη επιθυµία της πρώην συζύγου του, Τατιάνα Μπλάτνικ, αφού εκείνη ήταν που τον πίεζε να µοιραστεί κάποια από τα εκατοντάδες έργα του µε το κοινό. Και εκείνος την άκουσε, µε αποτέλεσµα σήµερα οι εκθέσεις του να συζητιούνται σε παγκόσµιο επίπεδο.

Ο τέως πρίγκιπας Νικόλαος, µε αφορµή τη νέα του έκθεση φωτογραφίας «Nostos», βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και έδωσε το «παρών» στην «Ethan Cohen Gallery», έχοντας δίπλα του τον αδερφό του Παύλο.

Ο ίδιος δεν έκρυψε τη χαρά και τον ενθουσιασµό του για τη νέα του δουλειά, η οποία θα εκτίθεται στην γκαλερί µέχρι τις 13 Ιουλίου. Εκεί ήταν και η Μαριλένα Κουτσούκου, που επιµελείται την έκθεση, όπως και διεθνείς εκθέσεις του τέως πρίγκιπα Νικολάου και οµαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στη «Μέκκα» της Σύγχρονης Τέχνης, την Ντόχα του Κατάρ.

Διαβάστε ακόμα: Η Χρυσή Βαρδινογιάννη βρήκε τον πρίγκιπά της: Η σχέση του Νικόλαου με την κόρη του Γιώργου Βαρδινογιάννη


Η έμπνευση του Νικόλαου

Η λέξη «Νostos», που αναφέρεται στο θέµα του homecoming ή επιστροφής στην ελληνική λογοτεχνία και µυθολογία, είναι µια έννοια βαθιά ριζωµένη στον ελληνικό πολιτισµό και τη συλλογική συνείδηση. Από τα επικά ποιήµατα του Οµήρου, ιδιαίτερα την «Οδύσσεια», η εξερεύνηση θεµάτων της λαχτάρας, του ανήκειν και της αναζήτησης ταυτότητας έχει µεγάλη σηµασία στο έργο του τέως πρίγκιπα Νικολάου. Αντλεί έµπνευση από την ιδέα να επιστρέψει κανείς στις ρίζες του και να ανακτήσει την αίσθηση του σπιτιού.

Η «Νostos» αντιπροσωπεύει ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης και µνήµης τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Λειτουργεί ως µεταφορά για την εξερεύνηση αναµνήσεων, ιστορίας και παράδοσης, αναλογιζόµενος το παρελθόν ενώ κοιτάζει προς το µέλλον. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο τέως πρίγκιπας ήδη ετοιµάζει την επόµενη έκθεσή του, που θα έχει σχέση µε τη φύση και αποµακρυσµένες γωνιές της Ελλάδας, αφού, όπως µας µετέφερε άνθρωπος από το περιβάλλον του, «η φωτογραφία τού δίνει ζωή και θέλει να µοιράζεται µε τον κόσµο όσα χωρούν τα µάτια του». Μάλιστα, στα σχέδιά του είναι µια έκθεση στην Αθήνα, ίσως ξανά στο Μουσείο Μπενάκη, και µία στις Σπέτσες µέσα στο 2024.


nikolaos2
nikolaos1
1-4
3-4
5-3


Τα εκθέµατα φωτογραφίζονται στην Ελλάδα

Ο Νικόλαος από µικρός είχε έφεση στη φωτογραφία, και µάλιστα τα τελευταία χρόνια, µε την προτροπή της πρώην συζύγου του, άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του, µε αποτέλεσµα να αφοσιωθεί στη φωτογραφία από το 2015. Εκείνη τη χρονιά εξέθεσε για πρώτη φορά τα έργα του στον Οίκο Christie’s στο Λονδίνο, ενώ ακολούθησαν πολλές άλλες σε διάφορες χώρες του κόσµου.

Ολα είναι έργα εµπνευσµένα από τα χρώµατα της Ελλάδας, όπου µεγάλωσε και νοσταλγεί. Ως φωτογράφος, ο Νικόλαος είχε δηλώσει πως εµπνέεται από τη φύση και το φως.

Τα εκθέµατα φωτογραφίζονται στην Ελλάδα, τα οποία θέλει να δείξει από διαφορετική πλευρά σε σχέση µε τα παραδοσιακά µπλε και λευκά χρώµατα του αρχιπελάγους. Το 2019 ο τέως πρίγκιπας είχε παρουσιάσει στην Αθήνα την έκθεση φωτογραφίας «Aegean desert: Eρηµος ως θάλασσα», η οποία παρουσιάστηκε και στη ∆ανία.

Ο Νικόλαος έχει ασχοληθεί πολύ και µε φιλανθρωπικά ιδρύµατα και οργανώσεις. Μάλιστα, πολύ συχνά συµµετέχει ο ίδιος σε δράσεις της Axion Hellas. Είναι ένα εκ των ιδρυτικών µελών της και συχνά πηγαίνει και ο ίδιος µε την εθελοντική οµάδα, που «οργώνει» µε φουσκωτά το Αιγαίο και το Ιόνιο, µεταφέροντας σε ακριτικά νησιά φάρµακα και γιατρούς.

Δημοσιεύθηκε στο «Secret» των «Παραπολιτικών»