H Μαρίνα Σταυράκη έκανε µια νέα αρχή στη ζωή της. Επειτα από ένα επίπονο διαζύγιο, που τη στιγµάτισε ψυχικά και σωµατικά, όπως αποκαλύπτει στο «Secret», κλείνει τον κύκλο ως «Πατούλη» και κάνει νέα σχέδια για τη ζωή της. Επιπροσθέτως, αποκαλύπτει τα επόµενα βήµατά της στην επαγγελµατική και προσωπική της ζωή χωρίς «φίλτρα» και µιλά για το γεγονός ότι δεν τη φλερτάρουν.

Πλέον χρησιµοποιείτε το επίθετο «Σταυράκη» και όχι «Πατούλη». Πώς έγινε αυτή η αλλαγή;

Για εµένα το διαζύγιο ήταν µια επίπονη διαδικασία, που στιγµάτισε την ψυχική και τη σωµατική µου υγεία. Σε άλλη περίπτωση θα σου έλεγα ότι άργησα. Εφτασε, ωστόσο, πλέον το πλήρωµα του χρόνου που για εµένα ο κύκλος Πατούλη έκλεισε, γι' αυτό και επανέφερα το πατρώνυµό µου. Κλείνοντας τον κύκλο, άφησα πίσω µου και ό,τι µε βάραινε, ό,τι µε αποµάκρυνε από τη Μαρίνα. Για καθέναν, η στιγµή της αλλαγής είναι υπόθεση που έχει προσωπικό timing.

Στενοχωρηθήκατε γι' αυτό το βήµα;

Που αφήνω πίσω µου αυτό το κεφάλαιο; Κάθε άλλο. Πάντοτε, όταν κλείνει ένας κύκλος ζωής, ανοίγει ένας νέος. Και στη δική µου περίπτωση αφήνω οριστικά πίσω µου και ό,τι αρνητικό και τοξικό. Αυτό αποτελεί κατάκτηση. Είµαι πιο αισιόδοξη από ποτέ για το µέλλον.

Θα κατέβετε ξανά στην πολιτική;

Η ενασχόλησή µου µε τα κοινά ανέκαθεν αποτελούσε ένα πεδίο δραστηριοποίησης που µε εκφράζει ως άνθρωπο. Συνεχίζω να δραστηριοποιούµαι µέσω του ∆ικτύου για τους 17 Στόχους Βιώσιµης Ανάπτυξης των Ηνωµένων Εθνών, αλλά και του Οµίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων. Συνεχίζουµε, επίσης, «Ενωµένοι» να συµµετέχουµε στα κοινά του ∆ήµου Λυκόβρυσης-Πεύκης. Οι προκλήσεις είναι µέρος της ζωής και ως ιδιοσυγκρασία ανέκαθεν ήµουν και παραµένω ανοικτή σε αυτές. Το µέλλον θα δείξει…

Σας φλερτάρουν;

Από όσα µου έχουν πει κατά καιρούς, µάλλον εκπέµπω κάτι το απόµακρο και το απρόσιτο και υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο να µε πλησιάσει κανείς. Μόνο όποιος δεν µείνει στην πρώτη εντύπωση, αλλά επιχειρήσει να µε γνωρίσει και σπάσει τον πάγο, βλέπει ότι είµαι πολύ διαφορετική από την εικόνα που δίνω εκ πρώτης όψεως.

Σκέφτεστε τον γάµο; Θα ξαναπαντρευόσασταν;

Ο γάµος για εµένα συνδέεται µε το κεφάλαιο της οικογένειας. Από τη στιγµή που έχω δηµιουργήσει οικογένεια, ένας γάµος δεν είναι ούτε στη σκέψη ούτε στα σχέδιά µου.

Εχετε κάνει αισθητικές επεµβάσεις;

Η επιστήµη µάς προσφέρει παρεµβατικούς και λιγότερο παρεµβατικούς τρόπους για να διατηρούµε µια καλή εµφάνιση. ∆εν θα ήµουν αρνητική σε µια επέµβαση οµορφιάς, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Βέβαια και η σχέση εµπιστοσύνης µεταξύ γιατρού και ασθενούς παίζει σηµαντικό ρόλο. Σε όποιες λύσεις και αν καταφεύγει καθεµιά µας για να νιώσει όµορφη, ας µην ξεχνάµε ότι η εσωτερική πληρότητα και ηρεµία τροφοδοτούν την εξωτερική µας οµορφιά και ευεξία.

Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγόρησαν για τα «φίλτρα»;

Ειλικρινά µε εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ένας απλός πειραµατισµός µπορεί να δηµιουργήσει τόσο ντόρο. Η αυτοδιάθεση είναι δικαίωµα κατοχυρωµένο και όσο δεν βλάπτω ή περιορίζω τον οποιονδήποτε και δεν κρίνω τις επιλογές του, δεν βρίσκω τον λόγο να γίνεται τόση κουβέντα για µια «πειραγµένη» φωτογραφία. Ας σταθούµε, επιτέλους, στην ουσία, στο περιεχόµενο ενός ανθρώπου και όχι στο «φαίνεσθαι» - και αυτό, προσωπικά µιλώντας, είναι πάντα «άφιλτρο».

Θα ασχοληθείτε ξανά µε τη µόδα;

Είναι κάτι που το δοκίµασα και δεν θεωρώ ότι θα ασχοληθώ και πάλι µε τη µόδα στο επίπεδο του επιχειρείν. Σε προσωπικό επίπεδο, όµως, η ενασχόλησή µου µε τη µόδα είναι διαρκής, είναι κάτι που µε γεµίζει και µε εµπνέει.

Πώς ήσασταν ως καθηγήτρια; Αυστηρή ή επιεικής;

Η υπερβολική αυστηρότητα δεν αποτελεί ποτέ καλό σύµβουλο στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά ούτε και η υπερβολική χαλαρότητα λειτουργεί εποικοδοµητικά. Οφείλεις ως δάσκαλος να εµπνέεις την πειθαρχία και τον σεβασµό. Από την εµπειρία µου, αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά από τον δάσκαλο, τον καθηγητή τους είναι να τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια, εµπιστοσύνη, να είναι εκεί να τα ακούσει, να τα κατανοήσει, να τα βοηθήσει. Οι σχέσεις, οι αναµνήσεις µε τους µαθητές µου είναι η µεγαλύτερη παρακαταθήκη µου.

Ποια είναι τα επόµενα σχέδια της Μαρίνας Σταυράκη;

∆εν κάνω µακροπρόθεσµα σχέδια. Πέρασα µια δύσκολη προσωπική περίοδο, που τη διαδέχθηκε µια κουραστική προεκλογική περίοδος στον ∆ήµο Λυκόβρυσης-Πεύκης. Προς το παρόν, ανακτώ δυνάµεις, σχεδιάζω τις επόµενες κινήσεις µου µε το ∆ίκτυο SDG 17 Greece και συνεχίζω να απασχολούµαι µε τις υποχρεώσεις µου στον ∆ήµο Λυκόβρυσης-Πεύκης.

*Δημοσιεύθηκε στο «Secret» στα «Παραπολιτικά»