avatar

Ελληνοφρένεια
Θύμιος Καλαμούκης, Αποστόλης Μπραρμπαγιάννης

Παρουσιαστές στον... δρόμο: Ποιοι κόβονται και σε ποιους "άναψε" το πράσινο φως

Τι να περιμένουμε τη νέα σεζόν

"Αρνι", Ζερομ, η επαναφορά Μαυρίδη - Τανιμανίδη, ο Τάσος και οι "συναντήσεις" με τη γαστρονομία

parousiastes
Τα οδοιπορικά είναι μια κατηγορία εκπομπών που αφενός πάντα εξιτάρουν, αφετέρου «μπαινοβγαίνουν» δεκαετίες τώρα και στην εγχώρια TV. Οχι τυχαία. Πρόκειται για πολυδάπανες παραγωγές, καθώς βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε εξωτερικά γυρίσματα, όπερ σημαίνει ότι η εικόνα, προκειμένου να ελκύει τον θεατή, επιβάλλεται να εντυπωσιάζει. Και φυσικά, προφανώς σε μεγάλο βαθμό η υλοποίησή τους βασίζεται σε δωροθεσίες και σε τοποθετήσεις προϊόντων. Τι όμως να περιμένουμε τη νέα σεζόν; Ποιοι επανέρχονται, ποιοι κόβονται και ποιοι δρομολογούν θεαματική επάνοδο έπειτα από μακρά αποχή;

Κατ’ αρχάς, θα ξαναδούμε τον Ζερόμ Καλούτα, που παρουσιάζει με επιτυχία την εκπομπή «Φτάσαμε» για λογαριασμό της ΕΡΤ1. Οπως δήλωσε αποκλειστικά στην «Κυριακάτικη Απογευματινή», καθώς τον συναντήσαμε με τα μπαγκάζια ανά χείρας στον Αδάμαντα της Μήλου (χωρίς πάντως τη δική του... Αφροδίτη) λίγο προτού πάρει το πλοίο για επιστροφή στην Αθήνα: «Μόλις κάναμε γυρίσματα σε Μήλο και Κίμωλο. Ολοκληρώνουμε τα γυρίσματα για την εκπομπή στις αρχές Ιουλίου και ξεκινάμε εκ νέου στα τέλη του καλοκαιριού. Συνεχίζουμε κανονικά στην ΕΡΤ1 τη νέα σεζόν». Επιπροσθέτως, μας αποκάλυψε και πως ετοιμάζει νέες μουσικές και τραγούδια.

Ο Γρηγόρης και το δίδυμο

Από την πλευρά του, ο «Αρνι», κατά κόσμον Γρηγόρης Αρναούτογλου, από τους πρώτους διδάξαντες στην τυπολογία των ταξιδιωτικών εκπομπών, επιστρέφει. Στα 17 του, το 1990, ντεμπουτάρισε στο Μακεδονία TV με την εκπομπή «Ενας υπέροχος κόσμος», που διήρκεσε επτά σεζόν (1991-1998). Ταυτίστηκε, δε, με το «εισιτήριο» για τη μεταγραφή του από τον ΑΝΤ1 στο Mega με τον «Ομορφο κόσμο» το 2002. Η εκπομπή επαναλήφθηκε στο Μεγάλο Κανάλι από το 2011-2013, οπότε μετακινήθηκε στον ΑΝΤ1. Το νέο, τριετές συμβόλαιό του με το κανάλι του Αμαρουσίου περιλαμβάνει και την επιστροφή του «Ομορφου κόσμου». Πλην όμως με άλλο όνομα, καθώς ο τίτλος παραμένει στην ταινιοθήκη του Mega. Οσο για την ταξιδιωτική εκπομπή, όπου θα είναι «καπετάνιος», θα λέγεται «The road show», με τον πρώτο κύκλο να περιλαμβάνει 10-12 επεισόδια.

Τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει και ο Γρηγόρης έχει συνοδοιπόρο του αυτή τη φορά τον floor manager του από το «The 2night show», Διονύση Κυπριώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτοι σταθμοί ήταν η Κρήτη και η Αλεξανδρούπολη, ενώ τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στη Νάξο, που υπεραγαπά. Από τον ΑΝΤ1 επανακάμπτει και το «World party» με τους Σάκη Τανιμανίδη και Γιώργο Μαυρίδη. Ο Σάκης, μέσω Instagram, επιβεβαίωσε την επαναφορά της εκπομπής, με τον συνοδοιπόρο του να έχει πλέον και τη σκηνοθεσία. Δημοσίευσε ένα βίντεο με χάρτες, διαβατήρια και μια σκισμένη φωτογραφία από το «World party», όπου απεικονίζεται από κοινού με τον Μαυρίδη. Και η συγκεκριμένη εκπομπή -σημειωτέον, ήδη παίζει το τρέιλερ- θα πάρει έγκριση για δέκα επεισόδια. Και θα τη δούμε επίσης την καινούργια σεζόν. 

Αποχή και μαγειρική

Ο Γιώργος Λέντζας, που συστήθηκε από τη συχνότητα της ΕΡΤ3 το 2013 και στη συνέχεια μετακόμισε στον Alpha, θα απουσιάζει από την παραπάνω παρέα. Η εκπομπή είχε προταθεί και στον Alpha, ωστόσο το κανάλι τη νέα σεζόν θα έχει μόνο μια ταξιδιωτική εκπομπή στο πρόγραμμά του και αυτή θα είναι το «Akis food tour», εκπομπή με ταξίδια του σεφ Ακη Πετρετζίκη ανά την Ελλάδα, όπου μαζί με τους συνεργάτες του εξερευνούν την τοπική γαστρονομία και τις κατά τόπους ιδιαιτερότητές της. «Αστεγοι» προς το παρόν είναι οι Κωσταντίνος Βασάλος και Fipster-Φίλιππος Ιωάννου. Εχουν πραγματοποιήσει αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό και θέλουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με το τηλεοπτικό κοινό. Τις προηγούμενες ημέρες έκαναν δοκιμαστικό για την ταξιδιωτική τους εκπομπή στη Σαντορίνη.

Σε επόμενο χρόνο, ταξιδιωτικές εκπομπές που σχετίζονται με τη μαγειρική, εκτός του Πετρετζίκη, είναι πολύ πιθανόν να πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη σεζόν στον Σκάι. Πρόκειται για τις «Γειτονιές στο πιάτο» του Δημήτρη Σκαρμούτσου και το «Happy traveler» με τον Ευτύχη Μπλέτσα. Τα τελευταία χρόνια οι δύο αυτές εκπομπές προβάλλονται στην απογευματινή ζώνη του καναλιού του Φαλήρου τα Σαββατοκύριακα.

Στο Open δεν υπάρχει εικόνα ακόμη για τη νέα τηλεοπτική περίοδο. Ωστόσο σταθερά στο πρόγραμμα του σταθμού τις τελευταίες σεζόν υπάρχει η εκπομπή «Εικόνες» με τον Τάσο Δούση, που πραγματοποιεί τηλεοπτικά ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος. Και άλλες ταξιδιωτικές εκπομπές είναι αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο των τηλεοπτικών σταθμών. Ωστόσο οι όποιες εγκρίσεις θα καθυστερήσουν, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι -στην καλύτερη περίπτωση- δεν θα προβληθούν νωρίτερα από τον Φεβρουάριο του 2025.


*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»