avatar

Γιατί με ξύπνησες πρωί
Σωτήρης Ξενάκης, Βασίλης Σκουρής

Κέιτ Μίντλετον: Η νέα "κανονικότητα" της πριγκίπισσας - Τα μηνύματα και οι δύσκολες στιγμές

Μια "φυσιολογική" εµφάνιση

Ασπρόμαυρες ιστορίες πίσω από τα καπέλα, τα χρώματα, τα μαργαριτάρια - Γιατί η πριγκίπισσα Κάθριν φορούσε σύνολο "πανοπλία" made in england

keiti
Το προπερασµένο Σάββατο, που ετοιµαζόταν η Κέιτ Μίντλετον για τη µεγάλη της επιστροφή στην «κανονικότητα», µε αφορµή τα γενέθλια του βασιλιά Καρόλου, ήταν όλα έτοιµα από νωρίς. Τα παιδιά, ο Τζορτζ, η Σάρλοτ και ο Λούις ήξεραν ακριβώς τι θα φορέσουν. Οπως -φυσικάκαι ο Ουίλιαµ. Η πριγκίπισσα Κάθριν είχε αφεθεί στα έµπειρα χέρια των «δικών» της ανθρώπων, για να δηµιουργηθεί το τέλειο σινιόν, να «καρφιτσωθεί» το εντυπωσιακό καπέλο, να υπάρχει χρόνος για να διορθωθεί και η παραµικρή λεπτοµέρεια. Στο φόρεµα που «ανακυκλώθηκε», στις γόβες που συνηθίζει να φοράει µε την κόκκινη σόλα (αν και συνήθως στην απόχρωση του δέρµατος), στα κοσµήµατα, στη γλώσσα του σώµατος, στο µακιγιάζ, στο χαµόγελο.

Στην άµαξα, στο µπαλκόνι, στις φωτογραφίες, στα βίντεο, η πριγκίπισσα της Ουαλίας θέλησε να στείλει το ίδιο µήνυµα: «Είµαι εδώ, ζωντανή, ενωµένη µε την οικογένειά µου. Αντέχω, δεν το βάζω κάτω, δεν τα παρατάω. Είµαι νικήτρια...». Και είναι ακριβώς η στιγµή που η µόδα «λειτουργεί» ως πανοπλία. Με την εµφάνιση της Κέιτ Μίντλετον ως «Ωραία µου Κυρία» καλούµαστε να «διαβάσουµε» ασπρόµαυρες ιστορίες πίσω από τα καπέλα, τα χρώµατα, τα µαργαριτάρια... Οι συµβολισµοί είναι εκεί. Και προσφέρονται για αποκωδικοποίηση. Αλλωστε το γεγονός ότι ξέρει να ντύνεται δεν αποτελεί µυστικό. Ξέρει να χρησιµοποιεί τα ρούχα που επιλέγει για να καταγράψει τη δική της προσωπική εξέλιξη στο παλάτι. Η 42χρονη επέλεξε Βρετανούς σχεδιαστές. Και αντιστάθηκε στις έντονες αποχρώσεις, αποδεικνύοντας ότι στις δύσκολες στιγµές η βιώσιµη µόδα θυµίζει πρόβα τζενεράλε. ∆εν ήταν ασφαλώς η στιγµή για το «φαίνεσθαι» πειραµατισµούς.
Λίγο πριν από την εμφάνισή της φωτογραφήθηκε στους κήπους του Ουίνδσορ ντυμένη με τζιν παντελόνι και αθλητικά παπούτσια


Ηταν αποφασισµένη να επανέλθει µε µια «φυσιολογική» εµφάνιση. Και φυσικά, το «φυσιολογικό» για την ίδια είναι να δείχνει άψογη, ισορροπηµένη και απόλυτα τέλεια. Για να τη δούµε και να τη θαυµάσουµε στο «Trooping the Colour» µε ένα «παλιό», εφαρµοστό φόρεµα της σχεδιάστριας µόδας Τζένι Πάκαµ, εµπνευσµένο από την ταινία «My Fair Lady» µε πρωταγωνίστρια την Οντρεϊ Χέπµπορν, το οποίο έχει ξαναφορέσει στο παρελθόν. Λευκό µε µαύρες λεπτοµέρειες, για την αντίθεση, ίσως και για να µη θυµίζει νύφη.


*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»


«Αντιπερισπασµός» και θεραπεία

Εξαγνιστικό, συµφιλιωτικό, κατευναστικό. Ο εκλεπτυσµένος, ασπρόµαυρος ριγέ φιόγκος λειτουργούσε σαν «αντιπερισπασµός», όπως και η ασορτί ζώνη και το καπέλο του Φίλιπ Τρίσι. Οι γόβες Κριστιάν Λουµπουτέν έγιναν τώρα Τζίµι Τσου. Για τα επίµονα βλέµµατα των θεατών από ολόκληρο τον πλανήτη όλα ήταν σε τέλεια αρµονία. Το λευκό είναι ένα χρώµα που δεν συµβολίζει µόνο το νέο ξεκίνηµα, αλλά και την ελπίδα, την αλλαγή και την αγνότητα. Στην αγγλική γλώσσα το λευκό χρησιµοποιείται συχνά ως συνώνυµο του καλού και αυτό που όλοι περιµένουµε αυτή τη στιγµή είναι θετικά νέα για την υγεία της πριγκίπισσας.

Και η µικρή πριγκίπισσα του παραµυθιού, η Σάρλοτ, «αντανακλούσε» το στιλ της µητέρας της, φορώντας ναυτικό φόρεµα µε λευκές πιέτες. Και φιόγκο µε «δανεικές» ρίγες από το φόρεµα της πριγκίπισσας της Ουαλίας, παπούτσια σε στιλ Mary Janes. Φιόγκο και στα µαλλιά. Εξάλλου, το styling εν προκειµένω µετέφερε και βαθύτερα νοήµατα. ∆εν είναι η πρώτη φορά που η Κέιτ βγάζει ένα παλιότερο κοµµάτι από την γκαρνταρόµπα της για να το φορέσει. Το έχει επαναλάβει µε δηµιουργίες των Αλεξάντερ ΜακΚουίν και Εµίλια Γουίκστεντ. Οι πιο παρατηρητικοί θα τη θυµούνται να λανσάρει το συγκεκριµένο ρούχο πριν από τη στέψη του βασιλιά τον Μάιο του 2023. Τότε το είχε συνδυάσει µε πέδιλα, σατέν βραδινή τσάντα και τα Bahrain κοσµήµατα µε πέρλες της αείµνηστης βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Το νέο σενάριο

Τώρα έπρεπε να αλλάξει το «σενάριο». Προσάρµοσε τα µανίκια και πρόσθεσε βάτες στους ώµους για να δηµιουργήσει ένα ελαφρώς διαφορετικό σχήµα στο φόρεµα. Και µαργαριταρένια σκουλαρίκια της Κασάντρα Γκόουντ (τα πρωτοφόρεσε στη βάφτιση του γιου της το 2018), µαζί µε την καρφίτσα του συντάγµατος της Ιρλανδικής Φρουράς. Λίγο πριν, φωτογραφήθηκε από τον Ματ Πόρτεους στους κήπους του Ουίνδσορ. Ντυµένη µε τζιν παντελόνι και αθλητικά παπούτσια, έµοιαζε να κοιτάζει τον ουρανό κάτω από µια ιτιά. Για να δηµοσιεύσει ένα βαθιά συγκινητικό και προσωπικό µήνυµα για τη µάχη της µε την ασθένεια. ∆ήλωσε ότι έχει «ξετρελαθεί» µε τα µηνύµατα υποστήριξης τους τελευταίους µήνες, έχει «καλές και κακές µέρες» και µερικές φορές αισθάνεται «αδύναµη και κουρασµένη» στη διάρκεια της χηµειοθεραπείας.

Οσο για τη θεραπεία της, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για µερικούς µήνες ακόµη. Σηµασία έχει να «ακούει» το σώµα της. Τι να περιµένουµε; Με δεδοµένο ότι «δεν έχει ξεπεράσει ακόµη το πρόβληµα», όπως είπε η ίδια, εξέφρασε την «ελπίδα να συµµετάσχει σε µερικές δηµόσιες υποχρεώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού». Ως φανατική οπαδός του τένις και καταξιωµένη τενίστρια από µόνη της δεν αποκλείεται να τη δούµε στο Γουίµπλεντον. Ως ειδική στο να χρησιµοποιεί τα ρούχα της για να στέλνει κωδικοποιηµένα µηνύµατα, µπορούµε απλώς να περιµένουµε. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις; Στην περίπτωση της Κέιτ Μίντλετον, «ένα φόρεµα, χίλιες λέξεις».