Ζουν ανάµεσά µας. Τρώνε τζατζίκι, Greek mousaka και χωριάτικη. Βγάζουν selfies. Είναι «σταθερές αξίες» τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Και σούπερ σταρ. Κάποιοι από αυτούς διατηρούν ή διατηρούσαν βίλες εδώ: η Κατρίν Ντενέβ στη Σύρο, η Μαντόνα στην Ιθάκη, οι Τοµ Χανκς και Ρίτα Ουίλσον στην Αντίπαρο, ο Εµίρ Κουστουρίτσα στη Σίφνο. Οι «σταθεροί» µας «πελάτες», οι λάτρεις της Ελλάδας έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Αναζητούν οτιδήποτε αυθεντικό, νοσταλγικό, αγνό. Για να συνδέσουν το τότε µε το τώρα. Να παγώσουν τον χρόνο. Αγαπούν την ελληνική κουζίνα, το ελληνικό φως, το µπλε της θάλασσας. Καταλαβαίνεις πολλά ακόµη και από τον προορισµό που θα επιλέξουν. Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη οι πιο «εξωστρεφείς», Αντίπαρο, Τήνο και Σίφνο αλλά και Κρήτη, οι πιο... απόµακροι.

Πριν από λίγες ηµέρες είδαµε την Κλόντια Σίφερ, ξυπόλυτη, µε νεοροµαντικό φόρεµα, και το ηλιοβασίλεµα στο φόντο, να ποζάρει, όπως µόνο ένα τοπ µόντελ ξέρει, στη Σαντορίνη. Είχε έρθει και πέρυσι για να γιορτάσει τα γενέθλιά της στη χώρα µας στην Αντίπαρο. Στα 53 της χρόνια δεν προλαβαίνει να ανεβάζει στο Instagram της καλοκαιρινές εικόνες. Στην Υδρα πριν από 2 χρόνια, στις Σπέτσες στο θαλάσσιο ταξί µε το καλάθι της σαν «επαγγελµατίας» τουρίστρια. Είδαµε και τη Λίντσεϊ Λόχαν στη Μύκονο µε τον σύζυγό της, Μπάντερ Σάµας, µία σταρ του Χόλιγουντ που έχει επενδύσει στη χώρα µας.

8978

Η Κάιλι Μινόγκ ήρθε πρώτα στην Αθήνα, για να παραµείνει κάποιες µέρες, να βρεθεί και στη συναυλία των Coldplay, και λίγο µετά πήγε στη Μύκονο. ∆υσκολευτήκαµε να την αναγνωρίσουµε µε το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και την µπλούζα που φορούσε για να προστατευθεί από τον ήλιο. Και τα αδιάκριτα βλέµµατα;

Ενα σύντοµο πέρασµα έκανε και ο Τοµ Κρουζ, χωρίς να µας ενηµερώσει. O Τζο Tζόνας προσγειώθηκε πρώτα στην Αθήνα, πήγε στους Coldplay, βρέθηκε στα εγκαίνια ξενοδοχείου, βούτηξε στη Βουλιαγµένη και έκανε διακοπές µε τη Λιβανέζα ηθοποιό Λάιλα Αµπντάλα. O Γάλλος Σλιµάν στη Μύκονο δεν σταµάτησε να «ποστάρει» εικόνες από τις διακοπές του στο νησί και να ακούει παντού το τραγούδι του καλοκαιριού, «Mon amour».

Μόδα, εικαστικά και κινηµατογράφος

Είναι και οι σχεδιαστές µόδας που επιστρέφουν στη χώρα µας. Από τον Ζαν Πολ Γκοτιέ και τον Τόµι Χίλφιγκερ, που εγκαινίασε πρόσφατα και µπουτίκ στη Μύκονο, µέχρι τον Ολιβιέ Ρουστένγκ, καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Βalmain, την Ντονατέλα Βερσάτσε και τη Μιούτσια Πράντα που αγαπούν την Υδρα. Φυσικά και ο κορυφαίος εικαστικός στον πλανήτη Τζεφ Κουνς, που και φέτος είδαµε στα Παλαιά Σφαγεία στην Υδρα. Μαζί µε τον «Mr DESTE» ∆άκη Ιωάννου. Είναι και η Αλεσάντρα Αµπρόσιο που λατρεύει τη Μύκονο. Η Ρίτα Ορα προτιµά το Πόρτο Χέλι. Ο Εµίρ Κουστουρίτσα διατηρεί σπίτι στη Σίφνο. Από ηθοποιούς, η Kιµ Κατράλ έχει δηλώσει εντυπωσιασµένη από την επίσκεψή της στην Ελλάδα. Το ίδιο και ο Λίαµ Χέµσγουορθ. Και η Νικόλ Κίντµαν που έγραψε: «Σε ευχαριστώ, όµορφη Ελλάδα». Για να «ανεβάσει» µόνο τη θάλασσα, αποφεύγοντας τους παπαράτσι. Η Ναόµι Γουότς προτιµά τους Παξούς. Η Σάντρα Μπούλοκ την Επίδαυρο. Η Μπο Ντέρεκ πηγαίνει στην Κέρκυρα. Και ο Μπρους Γουίλις είχε εξοχικό εκεί παλαιότερα. Ο Τζέισον Στέιθαµ στη Σχοινούσα. Ο Ρόµπερτ Ντε Νίρο, ο Τζον Τραβόλτα, η Ντέµι Μουρ ανακαλύπτουν τη δική τους Ελλάδα µε σκάφος. Ο Γουίλιαµ Αµπαντί «ψηφίζει» Τήνο, γράφει «ευγνωµοσύνη» κι εµείς θυµόµαστε γιατί µας άρεσε τόσο πολύ ο ρόλος τους στο «Emily in Paris».

567

Για τον Μπραντ Πιτ «η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο όµορφα µέρη στον κόσµο». Το ίδιο πιστεύουν και ο Τζόνι Ντεπ, ο οµογενής «κακός» του «Τιτανικού» Μπίλι Ζέιν, η Μόνικα Μπελούτσι (που δηλώνει ερωτευµένη µε την Πάρο), η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Αντζελίνα Τζολί. Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο δηλώνει: «Τα νησιά είναι καταπληκτικά σε συνδυασµό µε το υπέροχο φαγητό, την ιστορία και την ανακάλυψη του πολιτισµού που προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και τον βλέπεις παντού. Οταν βρίσκεσαι στην Ελλάδα οι γεύσεις ζωντανεύουν και σε ταξιδεύουν σε ένα ονειρικό ταξίδι».

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ προτιµά την Πάτµο, τη θεωρεί ιδανική για διαλογισµό. Στην Πάτµο -και τη Σαντορίνη- επιστρέφει πολλάκις, πάντα incognito, και η Τζούλια Ρόµπερτς. Ο Τζεφ Μπέζος πάλι τη µια µέρα «δένει» µε το σκάφος του στην Υδρα, την εποµένη στη Μύκονο και µετά στη Σύµη. Τακτική που ακολουθεί και ο Ελον Μασκ. Το ζεύγος Μπέκαµ θα το συναντήσετε στο Costa Navarino. Τη Χάιντι Κλουµ στην Αθήνα και τη Μύκονο. Την Γκόλντι Χον και τον Κερτ Ράσελ στη Σκιάθο. Την Εύα Μέντες και τον Ράιαν Γκόσλινγκ στην Αντίπαρο. Τον Μάθιου Μακόναχι µε τη Βραζιλιάνα σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά στις Κυκλάδες. Η Σαρλίζ Θερόν «κρύβεται» µε στιλ στην Ελούντα. Και προσωπικά, θυµάµαι τη συνάντησή µου στο φαρµακείο στην Ντάπια, στην «καρδιά» των Σπετσών, µε τον Ρέιφ Φάινς, ενώ ο «Αγγλος ασθενής» ήταν παντού. Ο ευγενικός σταρ µου παραχώρησε τη σειρά του. Του χαµογέλασα κι έκρυψα το κινητό µου.