Τις ανησυχίες του για την ασφάλεια της οικογένειάς του μοιράστηκε μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας Χάρι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνας μίλησε στο ντοκιμαντέρ «Tabloids on Trial» του ITV, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 25 Ιουλίου, και δεν δίστασε να αποκαλύψει το
υς φόβους του σχετικά με την επιστροφή της συζύγου του, Μέγκαν Μαρκλ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανέφερε αρχικά: «Εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο και το μόνο που χρειάζεται είναι ένας μοναχικός ηθοποιός, ένα άτομο που διαβάζει όλα αυτά για να ενεργήσει σύμφωνα με αυτά που έχει διαβάσει». Και πρόσθεσε: «Και είτε πρόκειται για μαχαίρι είτε για οξύ, ό,τι κι αν είναι, και αυτά είναι πράγματα που με ανησυχούν πραγματικά. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν θα φέρω τη γυναίκα μου πίσω σε αυτή τη χώρα».

Το 2022, ο Neil Basu, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, δήλωσε ότι υπήρχαν πραγματικές απειλές για τη ζωή της δούκισσας του Σάσεξ όσο ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είχαμε ομάδες που το ερευνούσαν. Οι άνθρωποι έχουν διωχθεί γι' αυτές τις απειλές».

Όπως δήλωσε ο δούκας του Σάσεξ, «αισθάνθηκε αναγκασμένος» να αποχωρήσει από τον βασιλικό του ρόλο και να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια της οικογένειάς του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ζευγαριού να αποχωρήσει από την ιδιότητα των ανώτερων εργαζόμενων μελών της βασιλικής οικογένειας, η Εκτελεστική Επιτροπή για την Προστασία των Βασιλικών και Δημοσίων Προσώπων (RAVEC) αφαίρεσε το αυτόματο δικαίωμά τους στην ασφάλεια της αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρά το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Χάρι προσφέρθηκε να καλύψει το κόστος της ασφάλειας, η προσφορά απορρίφθηκε.

Νωρίτερα φέτος ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Peter Lane, επικύρωσε την απόφαση για την υποβάθμιση της ασφάλειάς του, με τον πρίγκιπα να σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Όπως ανέφερε νομικός εκπρόσωπος του ζευγαριού: «Ο δούκας δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση, αλλά μια δίκαιη και νόμιμη εφαρμογή των ίδιων των κανόνων της RAVEC, διασφαλίζοντας ότι θα λάβει την ίδια αντιμετώπιση με τους άλλους, σύμφωνα με τη γραπτή πολιτική της RAVEC».

Σε δήλωσή του τότε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, ο πρίγκιπας Χάρι είχε πει ότι χρειαζόταν την ασφάλεια της αστυνομίας για τα δύο παιδιά του «για να νιώθει σαν στο σπίτι του» στη χώρα του. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι μου. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κεντρικό σημείο της κληρονομιάς των παιδιών μου και ένα μέρος που θέλω να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, όσο και εκεί που ζουν αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρχει δυνατότητα να τα κρατήσουμε ασφαλή όταν βρίσκονται στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου».

Αναφερόμενος στη σύζυγό του πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να θέσω τη σύζυγό μου σε τέτοιο κίνδυνο και, δεδομένων των εμπειριών μου στη ζωή, δεν είμαι πρόθυμος να θέσω και τον εαυτό μου άσκοπα σε κίνδυνο».


Υπενθυμίζεται ότι ο πρίγκιπας μαζί με τη Μέγκαν Μαρκλ μετακόμισαν με τα παιδιά τους στην Καλιφόρνια το 2020. Ενώ ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου έχει επιστρέψει στην πατρίδα του πολλές φορές από τότε, η δούκισσα του Σάσεξ έχει επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο σε λίγες περιπτώσεις, με την τελευταία της επίσκεψη να είναι τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.