Ο Παύλος Κοντογιαννίδης ξεσπάει γεμάτος οργή μιλώντας στην «ΟΝ time» για τον καταπράσινο Βαρνάβα που έγινε κάρβουνο, καθώς το κράτος, όπως τόνισε, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους εδώ και καιρό, δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει την παρθένα αυτή περιοχή. Μάλιστα, ο ίδιος ήταν προφητικός σε συνέντευξή του στο φύλλο της «ΟΝ time» για το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουλίου, γνωρίζοντας την κατάσταση και την αδιαφορία των υπευθύνων του κράτους, όπως υποστήριξε. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Στον Βαρνάβα θα καούμε σαν τα κοτόπουλα, αν συμβεί κάτι! Σαν το Μάτι».

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά κάνοντας καταγγελία στην εφημερίδα μας: «Η λογική επιτάσσει ότι πρέπει ήδη να έχεις φροντίσει τις ενέργειές σου πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά. Η πρόληψη μετράει, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι “χύμα” από κρατικούς μηχανισμούς. Δηλαδή, βλέπουμε μπουλντόζες οι οποίες μπορεί να ανήκουν στο στρατό ή σε νομαρχίες, όμως δουλεύουν αφού ξεσπάσει η φωτιά. Εδώ που ζούμε, στον Βαρνάβα, θα καούμε σαν τα κοτόπουλα, αν συμβεί κάτι, γιατί δεν έχουμε καν δρόμους για να μπουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Δεν υπάρχουν σ’ εμένα και στο γείτονα, ο οποίος έχει κάνει ένα σωρό διαβήματα – έφτασε μέχρι και τη Γραμματεία της Προεδρίας για να πει: “Εδώ θα καούμε σαν τα ποντίκια, γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις διαφυγής”. Δηλαδή, αν πάρει φωτιά η περιοχή, μόνο προς το Γραμματικό μπορείς να φύγεις. Δεν υπάρχει δρόμος. Σαν το Μάτι θα συμβεί! Αν αρπάξει φωτιά και επεκταθεί προς το δρόμο που πάει για το Γραμματικό, έχουμε τελειώσει εμείς εδώ!».


Στο παρά πέντε

Δυστυχώς, λίγες μέρες μετά την καταγγελία του Παύλου Κοντογιαννίδη στην «ΟΝ time», ο καταπράσινος παράδεισος του Βαρνάβα -και όχι μόνο- έγινε στάχτη και η οργή των κατοίκων που έχασαν τις περιουσίες τους -ο Θεός βοήθησε ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα, όπως λένε- έχει ξεχειλίσει. Ο Παύλος Κοντογιαννίδης έχει ζήσει οκτώ μεγάλες πυρκαγιές και το σπίτι του, όπως και τώρα, σώθηκε στο παρά πέντε. Ο ίδιος σήμερα, 13 Αυγούστου, ανήμερα των γενεθλίων του, είχε κανονίσει να πάει στο εξοχικό του, όπου ζει πολλούς μήνες το χρόνο, μαζί με τη γυναίκα του και φιλικά τους πρόσωπα, για να περάσουν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς δίπλα στη φύση.

«Δυστυχώς, όλα έγιναν κάρβουνο. Το σπίτι μου σώθηκε σαν από θαύμα, γιατί είχα φροντίσει να το έχω “κουρεμένο” από χόρτα. Το βλέπω τώρα από μια φωτογραφία που μου έστειλε ο γείτονας, όρθιο μέσα σε ένα μαύρο τοπίο και δεν ξέρω πώς να αντιδράσω. Να χαρώ που σώθηκε το σπίτι μου ή να κλαίω που χάθηκε ο παράδεισός μου; Ένα σπίτι όρθιο μέσα σε 100 στρέμματα κάρβουνο. Πες μου τώρα, να χαρώ, να λυπηθώ, να βρίσω, τι να πω; Τα προβλέψαμε, το λέγαμε όλοι που μένουμε εδώ. Προφητεία ήταν το πρωτοσέλιδο με τη συνέντευξή μου, όπου έκανα την καταγγελία στην “ΟΝ time”. Κακή προφητεία, ο κόσμος ο καημένος καίγεται, ακόμα καίγονται. Ευτυχώς, το σπίτι το δικό μου και του φίλου μου του Γιώργου απέναντι σώθηκαν. Άλλα σπίτια όμως κάηκαν. Δεν έκανε τίποτα το κράτος για να μας προστατέψει από αυτή την καταστροφή. Δεν έχει δρόμο να περάσουν τα πυροσβεστικά. Το φωνάζουμε εδώ και καιρό. Ήταν να πάω σήμερα που έχω τα γενέθλιά μου και είχαμε καλέσει κάποιους φίλους για να τα περάσουμε παρέα και μου τηλεφώνησε ο Γιοκαρίνης και μου λέει: “Αδελφέ μου, καίγεται ο Βαρνάβας”. Έπαθα σοκ μετά, όταν είδα τι συνέβαινε. Και καταλαβαίνεις, περάσαμε ξάγρυπνοι όλο το βράδυ στα τηλέφωνα να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πυρκαγιά. Έλεγα ότι θα πήγαινα με τους φίλους μου στην Ακτή Βαρνάβα, στον Σχινιά, στο Γραμματικό να πιούμε μια μπίρα. Κάρβουνο έγιναν όλα. Τότε που μιλάγαμε για τη συνέντευξη, μόλις είχε καεί η Σταμάτα. Τώρα, δεύτερη φορά εκκενώθηκε η Σταμάτα. Εμάς εδώ, ο Βαρνάβας, ο καταπράσινος παράδεισός μας, έχει γίνει κρανίου τόπος. Από το μπαλκόνι μου βλέπω τη λίμνη του Μαραθώνα, την Πάρνηθα, την Πεντέλη, πώς θα τα ξαναντικρίσω όλα αυτά κατάμαυρα; Τώρα (σ.σ. χθες το μεσημέρι) με ενημερώνουν φίλοι στο τηλέφωνο ότι πέρασε το Καπανδρίτι και καίει το μοναδικό παρθένο δάσος και πάει προς Κιούρκα. Βιβλική καταστροφή! Το να λυπάσαι δεν φτάνει σε αυτή την τραγική κατάσταση. Και δεν είναι να σώσεις τον προσωπικό σου παράδεισο. Γιατί και στον Παράδεισο μόνος σου δεν μπορείς να περάσεις καλά. Είναι το λεγόμενο “Γα@@το, γιατί δεν μας προστάτεψαν;”. Η οργή μου όχι μόνο ξεχειλίζει. Χείμαρρος έχει γίνει… Ο καταπράσινος παράδεισος έγινε αποκαΐδια. Αυτό που σκεφτόμουν είναι ότι έχω μια κλώσα με τα πουλάκια της. Το πρώτο που είπα στο γείτονά μου είναι να την προστατέψει. Γιατί επέτρεψαν να συμβεί αυτό; Τόσος πόνος, τόση θλίψη, οργή ατελείωτη, όλα τα συναισθήματα μαζί με πνίγουν» μας είπε, ενώ η φωνή του «έσπασε» από τους λυγμούς.