avatar

Εμείς οι Έλληνες
Λάμπρος Καλαρρύτης

Το dress code των Greek royals: Οι εμφανίσεις χιλιάδων ευρώ και το μυστικό

Πόσο κοστολογούνται οι επιλογές τους

Η μόδα των γαλαζοαίματων, το κόστος και πώς μπορείτε κι εσείς -εφόσον το θέλετε- να την αντιγράψετε

greek-royals-moda
H «Ολυµπία της Ελλάδας», όπως αποκαλούν την κόρη του Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ τα ΜΜΕ του Ηνωµένου Βασιλείου και όχι µόνο, µε total Chloé look έσπευσε στην αρχή της εβδοµάδας σε event της διεθνούς φίρµας, φέρνοντας µε τις επιλογές της φθινoπωρινό κανονικά και µε τον νόµο «αέρα»: µπότες sexy κι όποιος αντέξει, πάνω από το γόνατο, κάλτσες από µέσα (µακριές, στο κλασικό λονδρέζικο ύφος) και µακρυµάνικo playsuit (είναι η φόρµα-σορτς).

Τώρα, λοιπόν, το «Secret» ακτινογραφεί το στυλ της. Και το στυλ της µαµάς της, Μαρί-Σαντάλ. Και των θείων της, Νίνα Φλορ, Θεοδώρας και Αλεξίας. Φυσικά και της γιαγιάς Αννας Μαρίας. Αναζητήσαµε κοινά, διαφορές και Έλληνες σχεδιαστές που εµπνέουν τις Greek royals.

Μαρί-Σαντάλ και Μαρία-Ολυμπία: Η «διάλεκτος»

Ξεκινάµε από τη µαµά Μαρί-Σαντάλ και την κόρη Μαρία-Ολυµπία, που προτάσσουν τη δική τους «διάλεκτο». Η οποία «φωνάζει» µινιµαλισµό µε σοφιστικέ λεπτοµέρειες. ∆εν λένε «όχι» σε Hermès και Chanel, ούτε στη γαλαζοαίµατη Νταϊάν φον Φίρστενµπεργκ (αδερφή της θρυλικής ηθοποιού Ηρα φον Φίρστενµπεργκ), βοηθός της οποίας έχει υπάρξει η πρώην «συγγενής» τους - και εννοούµε την πρώην γυναίκα του τέως πρίγκιπα Νικολάου, Τατιάνα Μπλάτνικ. Η «Τάτι» ψηφίζει Μαίρη Κατράντζου «δαγκωτό», καθώς και το ζωηρόχρωµο στυλ της την εµπνέει και είναι φίλη της. Η Μαρί-Σαντάλ, τώρα, επιλέγει µονόχρωµα ή δίχρωµα (καρό/ριγέ) φορέµατα και παπούτσια Mary-Jane. ∆ιαθέτει συλλογή από Birkin (Hermès), Prada αξεσουάρ και κοσµήµατα Bvlgari - του οποίου «µούσα» τώρα πια είναι η κόρη της.
maria-olympia


Η Μαρία-Ολυµπία πρωτοκράτησε, όταν ήταν 10 ετών, Louis Vuitton σε οικογενειακό δείπνο και από τότε φαίνεται πως αποφάσισε να «στραφεί» στον οίκο. Εγινε και µούσα του, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάσει τον τρόπο που στην πορεία «µετέφρασε» τη µόδα: ποικιλοτρόπως. Γεννηµένη στην Κέρκυρα και µεγαλωµένη στο Λονδίνο, επηρεάζεται ενδυµατολογικά και από την ιταλική µόδα (στα τοπ της είναι οι Gucci και Valentino) και από τη γαλλική (Chanel, YSL).

Η βαθύπλουτη, πάλι, Νίνα Φλορ, σύζυγος του Φιλίππου, εµπνέεται από τα φλοράλ, τα εµπριµέ φορέµατα, που παραπέµπουν στα ροµαντικά ’50s, και από τις γόβες Manolo Blahnik.

nina-flor-filipos


Η Αλεξία προτιµά την κλασική µόδα, ενώ η Θεοδώρα -που οσονούπω, µέσα στον Σεπτέµβριο, παντρεύεται στην Αθήνα, εφόσον ευσταθούν τα µέχρι τώρα σενάρια- έχει αδυναµία στα γήινα σύνολα και περισσότερο στις µονοχρωµίες. Και δεν θέλει τα κοµµάτια της να «φωνάζουν» κραυγαλέα το λογότυπο, την µπράντα. Η δε Αννα-Μαρία είναι επίσης της κλασικής σχολής, αλλά φοράει και Σήλια Κριθαριώτη και παπούτσια -συνήθως χαµηλοτάκουνα- Christian Louboutin.

Εμφανίσεις χιλίαδων ευρώ 

Ενδεικτική του πόσες χιλιάδες ευρώ χρειάζεσαι για να ντυθείς σαν τη Μαρία-Ολυµπία είναι η τελευταία της εµφάνιση σε εκδήλωση της «Vogue» World Paris. Με φόρεµα µε κόψιµο ζιβάγκο και ζώνη-κορσέ Alaia -αξίας άνω των 2.000 ευρώ-, «µπούσταρε» και την τσάντα της, Olympia Le-Tan, €1.430. Με σανδάλια Aquazzura, €750 και σκουλαρίκια Bvlgari, άνω ξανά των €1.000, µιλάµε για outfi t άνω των €5.000.

Στο ίδιο τέµπο και η Μαρί-Σαντάλ, σε µία από τις «υπερφωτισµένες» της αφίξεις, στα εγκαίνια του θρυλικού ξενοδοχείου «Peninsula London», επέλεξε κοστούµι GG Cotton Gabardine (αξίας €2.700 το σακάκι, €980 το παντελόνι), µε τσάντα Prada αξίας €3.760 και ξώφτερνα -επίσης άνω των €1.000- του ίδιου οίκου. Ρεζουµέ: Το σύνολο ήταν συνολικής αξίας σχεδόν €8.000. Σοκ; Η δε Νίνα παρευρέθη µε τον σύζυγό της την πρώτη ηµέρα των βασιλικών ιπποδροµιών στο Ασκοτ µε φόρεµα Adam Lippes €6.658,95 και Jil Sander €1.690, σετάροντάς τα µε Roger Vivier γόβες €1.000. Οσο για το καπέλο της, ήταν το µοντέλο «Escamill» της Emily London, που κοστίζει κάτι λιγότερο από €1.500.

Στις επιλογές της και παλτά Giambattista Valli, άνω των €3.000, και Gabriela Hearst - ένα απλό, λιτό και απέριττο ζιβάγκο της φίρµας κοστίζει €600. Είναι, δε, φανατική των αξεσουάρ του Tom Ford.

Μυστικό

Το µυστικό για να κάνετε αντίστοιχες εµφανίσεις είναι κατ’ αρχάς να αποστηθίσετε όσα σας έγραψε το «Secret». Ετσι, κάθε φορά που θα σπεύδετε για shopping, θα οπτικοποιείτε τις εικόνες των θηλυκών Greek royals. Σε δεύτερο χρόνο, «σκανάρετε» το Neta-Porter Asos, ενώ εποικοδοµητική θα αποδειχθεί µια βόλτα στις µεγάλες, γνωστές αλυσίδες -τις περισσότερο οικονοµικές- στην Ερµού στην Αθήνα και στην Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, αναζητήστε σε αµερικανικά ιδίως vintage shops στην καρδιά της Αθήνας αντίστοιχα κοµµάτια. Η Αννα-Μαρία πού και πού κάνει την έκπληξη, ποντάροντας σε statement αξεσουάρ, όπως στις 30/5, όταν φωτογραφήθηκε µαζί µε τη βασίλισσα Καµίλα κρατώντας τη θρυλική τσάντα RL 888 by Ralph Lauren.

Αξίζει ειδική αναφορά στη βασίλισσα Μαξίµα: Παρακολούθησε το σιρκουί του Ζάντβουρτ, προάστιου στα δυτικά του Αµστερνταµ, µε φόρεµα Ζeus+∆ione και τσάντα της Ελληνίδας σχεδιάστριας Μαρίνας Ραφαήλ, µέλους της οικογένειας Swarovski.

vasilissa-maxima


*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»