Πρώτα ακούσαµε τον Μαρκ Ζούκερµπεργκ να λέει ότι η ανάρτηση της Κυριακής προσευχής, του Πάτερ Ηµών, «παραβιάζει την πολιτική του Facebook». Και τώρα επανήλθε µε άλλη έκπληξη - πλην όµως ευχάριστη αυτή τη φορά: «Μπούσταρε» ρούχο µε ελληνικά γράµµατα - για την ακρίβεια, µε το µότο «ΠΑΘΕ ΜΑΘΕ». Το φοράει διαφηµίζοντας τον δηµιουργό του, ο οποίος, πάντως, δεν είναι καν ελληνικής καταγωγής.

Πρόκειται για τον Ιρανό σχεδιαστή και επιχειρηµατία Μάικ Αµίρι. Ο δισεκατοµµυριούχος τιτάνας των µέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο «πατέρας» του πρώην Facebook, νυν Meta, το επέλεξε προκαλώντας σύγχυση τουλάχιστον στους συνωµοσιολόγους, που τον θέλουν να «πολεµάει τον Ελληνισµό». Πώς είπατε; Το αντίθετο ακριβώς ισχύει: Συνεχάρη τον ντιζάινερ για το µότο του «Μάθηση µέσω της εµπειρίας» και ο καλλιτέχνης -φυσικά- το διατράνωσε. Γιατί φόρεσε τη συγκεκριµένο µπλούζα; Ο λόγος είναι ότι ενώνουν τις δυνάµεις τους στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, µέσω Meta.

Επειδή τα ελληνικά είναι καθολικής αποδοχής και η γνώση τους ενισχύει το πρεστίζ οποιουδήποτε (και για όποια «χρήση») τα επιλέγει, θέλησαν να τα «επικοινωνήσουν» στην πλατφόρµα των δισεκατοµµυρίων χρηστών ανά τον κόσµο. Ο δε Αµίρι απάντησε -πάλι από το Meta- ότι «ήδη εδώ και µερικές µέρες, που η µπλούζα κυκλοφορεί, έχει τεράστια απήχηση».

Και η sexy Κλόντια Σίφερ

Το «learning through suffering», όπως θα το λέγαµε αγγλιστί, ενέπνευσε τον σχεδιαστή από την Περσία και η ελληνική, καθώς είναι η πλέον εύηχη γλώσσα -σαφώς και η παλαιότερη όλων-, περισσότερο.

Στη µακρά λίστα όσων διαλέγουν το lifestyle αλά ελληνικά -µε «µπροστάρισσα» όλων, πέρα από τη Βρετανίδα συγγραφέα µπεστ σέλερ Βικτόρια Χίσλοπ, την πάντα sexy Γερµανίδα και super model των ’90s Κλόντια Σίφερ, η οποία και πέρυσι και φέτος έκανε γενέθλια στη χώρα µας, ενώ στην αρχή της εβδοµάδας δηµοσιοποίησε άλλο στιγµιότυπο από την παραµονή της στην Ελλάδα, και συγκεκριµένα από το Πόρτο Χέλι- προστίθεται, µε «βούλα» πια, και ο Ζούκερµπεργκ. Πάντως, δεν µας κάνει εντύπωση. Το Meta-σύµπαν που οραµατίστηκε το 2021 είχε πάλι «άρωµα» Ελλάδας.
Ο «πατέρας» του Meta προκάλεσε σύγχυση τουλάχιστον στους συνωμοσιολόγους, που τον θέλουν να «πολεμάει τον Ελληνισμό»

Εξηγώντας τότε γιατί είχε διαλέξει το όνοµα Meta, επικεντρώθηκε -πού άλλού;- στην ελληνική λέξη «µετά» (post στα αγγλικά). Οπως διατυµπάνιζε, την είχε επιλέξει από την εποχή που ασχολούνταν µε τις κλασικές σπουδές. «Η λέξη αυτή συµβολίζει ότι υφίστανται πάντοτε περισσότερα για να οικοδοµήσουµε, ότι υπάρχει πάντα ένα επόµενο κεφάλαιο στην ιστορία. Η δική µας είναι µια ιστορία που ξεκίνησε από έναν κοιτώνα και ξεπέρασε οτιδήποτε φανταζόµασταν, σε µια οικογένεια εφαρµογών που χρησιµοποιούν οι άνθρωποι για να συνδεθούν µεταξύ τους, να βρουν τη “φωνή” τους και να ξεκινήσουν επιχειρήσεις, κοινότητες και κινήµατα που έχουν αλλάξει τον κόσµο».

Αξίζει εδώ να προσθέσουµε ότι φέτος έβγαλε τα περισσότερα χρήµατα απ’ όλους τους κροίσους του πλανήτη: Από την αρχή του 2024, η περιουσία του Ζούκερµπεργκ αυξήθηκε κατά 55,6 δισ. δολάρια, φτάνοντας συνολικά τα 184 δισ. δολάρια, σύµφωνα µε τον ∆είκτη ∆ισεκατοµµυριούχων του Bloomberg, µε τη µετοχή της Meta ανεβασµένη -µέχρι στιγµής- κατά 49%, ένα εκπληκτικό ποσοστό, δεδοµένων των γενικότερων «χαµηλών πτήσεων» και των διεθνών χρηµατιστηρίων.

Πριν από τον Ζούκερμπεργκ 

O Ελον Μασκ πάλι -CEO της Tesla και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσµου δεν είναι µόνο ότι σχολίασε και πρόσφατα στον λογαριασµό του στο Χ (πρώην Τwitter) την «πληθυσµιακή κατάρρευση» της Ελλάδας. Είναι και ότι η µητέρα του, Μέι, επισκέφθηκε δεύτερη φορά, φέτος, τη χώρα µας. Την είδαν σε Σαντορίνη, Πλάκα, στο Μουσείο Ακρόπολης και το Μοναστηράκι. Και δήλωσε «ενθουσιασµένη».

Γνωρίζουµε πως έχει βαφτίσει τον γιο του (γεννήθηκε το 2022) µε το ελληνικό όνοµα Ταυ, από το ελληνικό γράµµα «που αναπαριστά τον άρρητο αριθµό που ισούται δύο φορές το π». Ως γράµµα, ισούται περίπου µε 6,28 και παραπέµπει επίσης στα γενέθλιά του, που είναι στις 28/6. Επαΐοντες, δε, υπερτονίζουν πως η αναφορά του µόνιµα χαµογελαστού κατασκευαστή ηλεκτρικών οχηµάτων -που τους τελευταίους µήνες τον έχει πιάσει κρύος ιδρώτας εξαιτίας της εισβολής των ανταγωνιστικών µοντέλων από την Απω Ανατολή- στον πληθυσµό µας και στο ότι «θα µειωθεί απότοµα έως και κατά 25% µέχρι το 2070, πολύ περισσότερο από τον µέσο όρο της Ε.Ε., που είναι 4%», µεταφράζονται σε επιχειρηµατικό ενδιαφέρον για τη χώρα µας.

Μεταξύ άλλων, ξεκίνησαν να αναζωπυρώνονται τα σενάρια που τον θέλουν να χτίζει εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων στην Ελλάδα, δίνοντας έµφαση στα ηλεκτρικά φορτηγά, καθώς η χώρα µας αποτελεί κόµβο µεγάλων µεταφορικών επιχειρήσεων, που απαιτούν πλέον νταλίκες απαλλαγµένες από διοξείδιο του άνθρακα.


*Δημοσιεύτηκε στο «Secret» των Παραπολιτικών