Για την συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο την Δευτέρα στις 16 Οκτωβρίου για τα 60 χρόνια πορείας του μίλησε ο συνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Στιγμές» με τον Μάνο Νιφλή, στο One Channel.

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες και δεξιοτέχνες του μπουζουκιού,συγκεκριμένα γιορτάζει 60 χρόνια λαμπρής καριέρας με μια ξεχωριστή συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Αυτή η βραδιά είναι αφιερωμένη στην πορεία του σπουδαίου μουσικού, ο οποίος έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική δισκογραφία και τη λαϊκή μουσική.

Στην παράσταση, δύο από τις πιο αυθεντικές φωνές της ελληνικής λαϊκής μουσικής, η Νατάσα Θεοδωρίδου και ο Γιάννης Πλούταρχος, θα ερμηνεύσουν αξέχαστες επιτυχίες του Πολυκανδριώτη, όπως «Στου φεγγαριού την αγκαλιά» και «Τα βάσανα μου». Συνοδεύοντάς τους στη σκηνή θα είναι οι εξαιρετικοί σολίστες Θανάσης Βασιλόπουλος, Μανώλης Καρπάθιος, και Ταξιάρχης Γεωργούλης, μαζί με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη.

Όσα λέει ο Θανάσης Πολυκανδριώτης για την συναυλία του στο One Channel:



Δείτε αποσπάσματα από την συνέντευξη του:


«Εκείνη την εποχή το όνειρό μου ήταν να μπω στο “μικρό Πολυτεχνείο” και να γίνω πολιτικός μηχανικός. Από την πρώτη γυμνασίου μελετούσα ασταμάτητα για να είμαι έτοιμος όταν έρθει η στιγμή των εξετάσεων στην τρίτη γυμνασίου και να μπω στο μικρό Πολυτεχνείο» είπε.

Ήταν καλοκαίρι του 1963, όταν ένας φίλος του πατέρα του, ο Γιάννης Κατσιμίχας, πρότεινε να τον πάρει μαζί του για κάποιες εμφανίσεις στον Πύργο Ηλείας. Ο πατέρας του, όμως, απάντησε πως ο Θανάσης δεν παίζει μπουζούκι και πρότεινε τον αδερφό του Γιάννη, ο οποίος τότε συνεργαζόταν με τη Ρίτα Σακελλαρίου και δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Τότε, ο ίδιος αποφάσισε να δεχτεί την πρόκληση και να πάει.

«Ο πατέρας μου είπε “Τον βλέπω πώς παίζει κιθάρα, άσε να δοκιμάσει”. Μέχρι τότε δεν είχα πιάσει ποτέ μπουζούκι. Το Σάββατο, τη δεύτερη βραδιά, ένας άνθρωπος που μόλις είχε έρθει από την Αμερική χόρευε με την παρέα του, ενώ στην ορχήστρα ήταν και ο γνωστός κλαρινίστας Δημήτρης Τζάρας. Ξαφνικά, ο άντρας αυτός φωνάζει “γειά σου Τζάρα με το κλαρίνο σου” και πέφτει κάτω ξερός».

Ο θάνατος του άντρα προκάλεσε σοκ στον τότε 15,5 ετών Θανάση Πολυκανδριώτη, όπως ο ίδιος θυμάται: «Εμένα μου ήρθε να βάλω τα κλάματα. Μικρό παιδάκι. Να το συνεφέρουν… “Έφυγε” ο παππούς».

Μετά το περιστατικό, και αφού πέρασε μια εβδομάδα, συνειδητοποίησε πως δεν είχαν πληρωθεί για τη δουλειά τους. Έτσι, αποφάσισε να επιστρέψει στο Αιγάλεω και να παραδώσει το μπουζούκι και τον ενισχυτή στον πατέρα του, λέγοντάς του πως τελείωσε με το όργανο.

«Ήμουν 15,5 χρονών, βίωσα έναν θάνατο και στο τέλος δεν πληρωθήκαμε κιόλας» κατέληξε.




«Η μάνα ήταν ο αποταμιευτής. Έπαιρνα μεροκάματο, έβγαζα λεφτά. Εκείνη τα φύλαγε, τα έκανε κομπόδεμα κι έτσι έκανα διάφορα πράγματα. Το θέμα είναι ότι ο αποταμιευτής δεν έχει αγάπη μέσα του, είναι στυγνός αποταμιευτής. Η μάνα ήταν όμως αυτή που μας ένωσε και τα τέσσερα παιδιά», περιέγραψε ο Θανάσης Πολυκανδριώτης. «Ήμασταν τέσσερα στόματα. Με ένα μεροκάματο του Θόδωρου (σ.σ Πολυκανδριώτη) δεν έβγαινε το πράγμα. Όταν μπήκα εγώ στη δουλειά αυτή, βοηθούσα πάρα πολύ την οικογένεια. Η δουλειά τότε δεν είχε λεφτά», συμπληρώνει ο επιτυχημένος μουσικός. «Αυτό λένε και σήμερα για όλους αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η μητέρα μου, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, γύρισε και μου είπε: ρε παιδάκι μου, δεν θα έχεις στην άκρη 2-3 εκατομμυριάκια; Της λέω: τι λες, ρε μάνα; Τι είναι τα εκατομμυριάκια;», κατέληξε στην ιστορία του ο Θανάσης Πολυκανδριώτης.

  
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης αποκάλυψε πως «η μουσική με έκανε καλύτερο άνθρωπο».