Η Δώρα Χρυσικού μίλησε για το μπαλέτο, την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Μετέωρο βήμα του πελαργού», στην οποία έπαιξε όταν ήταν 14 ετών και δέχτηκε ισχυρές αντιδράσεις από την κοινότητα της Φλώρινας και την περίοδο που είχε φιλοξενήσει δύο πρόσφυγες στο σπίτι της.

Η ηθοποιός έδωσε συνέντευξη στο «Καλύτερα Δε Γίνεται» την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Αρχικά, περιέγραψε την απόφαση να πάει στο εξωτερικό σε πολύ νεαρή ηλικία για να ασχοληθεί με το μπαλέτο: «Η πρώτη μάχη ήταν η μοναξιά και το φευγιό από την Ελλάδα σε πολύ μικρή ηλικία. Στα 8 στη Γαλλία, στα 12 στη Γερμανία. Είχα τρέλα με τον χορό. Ήμουν αφηνιασμένη. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, όπως και δεν ήταν εύκολη και η απόφαση των γονιών μου. Σκεφτήκαν ότι θα μου κόψουν τα φτερά, οπότε ήταν μια απόφαση στην κόψη επί της ουσίας».

Δείτε το βίντεο

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4unt558v3o1)


Σχετικά με το πώς κέρδισε τον ρόλο στην ταινία του Αγγελόπουλου, η Δώρα Χρυσικού απάντησε: «Από μια αγγελία που είχε βάλει στην εφημερίδα και έτσι όπως το διάβασα και τυχαία έπεσε το μάτι της μάνας μου στην περιγραφή ήταν σαν να με είδε μπροστά της. Μάλιστα, τους πήρε και τους είπε "αυτό που με ψάχνετε είναι η κόρη μου". Σίγουρα θα είπαν "θα είναι καμιά τρελή μαμά", αλλά μετά όταν με είδε κατάλαβαν ότι δεν ήταν τρελή και ότι όντως ήμουν πάρα πολύ κοντά σε αυτό που είχε οραματιστεί».

Η ταινία θεωρήθηκε αντιχριστιανική, ανθελληνική και πορνογραφική και είχε ως αποτέλεσμα ο Μητροπολίτης Φλωρίνης να αφορίσει τόσο την ίδια, όσο και όλο το συνεργείο της ταινίας. Η ηθοποιός περιέγραψε σχετικά: «Υπήρχαν φοβερές ιστορίες στη Φλώρινα. Είχε πάει η γιαγιά μου να βγάλει κάτι κλειδιά και τη ρώτησε "δεν είστε από τα μέρη μας ε;", του είπε "όχι", "πείτε μου αυτό το κοριτσάκι το βιάζουν και το πετάνε στο ποτάμι;" και είπε η γιαγιά μου τα έχασε και είπε "αυτό το κοριτσάκι για το οποίο μιλάτε είναι η εγγονή μου". Πάνω σε εμένα στηρίχτηκε επί της ουσίας, γιατί ερέθιζε τα "χρηστά" ήθη των πιστών ας πούμε, ότι εκπορνεύεται ένα 14χρονο. Αφορίστηκα με τιμή και καμάρι».

Αναφορικά με το 2016 που αποφάσισε να φιλοξενήσει στο σπίτι της δύο νεαρούς πρόσφυγες, 18 και 25 ετών, η Δώρα Χρυσικού είπε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της παραφιλολογίας που θα προέκυπτε: «Εκεί ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκα και σκέφτηκα ότι ενδεχομένως η πράξη αυτή να είναι ριψοκίνδυνη γιατί δεν μπορούσε να συλλάβω το μέγεθος της αρρώστιας. Το αφήγημα ότι πήρα τρία παιδιά για να τα κακοποιήσω σεξουαλικά και να τα χρησιμοποίησω ήταν κάτι που με διέλυσε ψυχολογικά. Δεχόμουν τηλεφωνήματα και απειλές. Εκεί φοβήθηκα και για εμένα και γιατί είχα ευθύνη 3 παιδιών».

Στη συνέχεια, σχολίασε: «Δεν έχω αποτάξει ή απαλλαγεί από τον φόβο, ίσα-ίσα προφανώς και περιμένω ενδεχομένως να μου την "πέσουν" πάλι. Απλώς πλέον είμαι πάρα πολύ ατσαλωμένη, γιατί έχω αντιμετωπίσει και έναν καρκίνο. Έχω κερδίσει πολύ μπό με την αρρώστια».