Πώς είναι να ορίζει τη «νέα πολυτέλεια» ένας φηµισµένος στα πέρατα της Γης οικολόγος, µε όνοµα βαρύ σαν Ιστορία; Οι Ρότσιλντ παραδοσιακά συνδέονται µε την Κέρκυρα. Ηταν στις αρχές του 20ού αιώνα που την «ανακάλυψαν» και την κατέστησαν γνωστή παντού, για να αποτελέσει -µαζί µε τη Ρόδο- τον «πυλώνα» του τουρισµού µας, όταν ακόµα έκανε τα πρώτα του δειλά βήµατα. Οµως, τον αναµφίβολα πιο ξεχωριστό, βαθύπλουτο κληρονόµο της διάσηµης οικογένειας των πλέον συζητηµένων τραπεζιτών όλων των εποχών τον συναντήσαµε στη Σαντορίνη.

Ο πανύψηλος -είναι 1,93 µ.- Ντέιβιντ Μάγιερ Ντε Ρότσιλντ ήταν ο επίτιµος προσκεκληµένος-γκεστ του 2ου ∆ιεθνούς Συνεδρίου Τουρισµού Πολυτελείας, υπό τον τίτλο «The Luxury Side of Greece» («Η πολυτελής πλευρά της Ελλάδας»), που πραγµατοποιήθηκε στο «νησί του ηφαιστείου», συγκεκριµένα στο Συνεδριακό Κέντρο Πίτερ Νοµικός (Peter Nomikos Conference Center), παρουσία ακαδηµαϊκών, επιχειρηµατιών και εκπροσώπων τουριστικών φορέων και ιδρυµάτων. Ο οικολόγος και ακτιβιστής των Ρότσιλντ, διατρανώνοντας τα «πιστεύω» του, προέταξε «εκκωφαντικά» τη «νέα πολυτέλεια που συνάδει µε τις αρχές της βιωσιµότητας».

∆εν αποκαλείται τυχαία «ήρωας του κλίµατος».

Ο «γκεστ» του Συνεδρίου, όπως και ο οσκαρικός για το ντοκιµαντέρ «Ορµος» Ελληνας από την Ηλεία, σκηνοθέτης και πρώην φωτογράφος του National Georgraphic, Ηλίας Ψυχογιός, είναι ταγµένος στην υπηρεσία του περιβάλλοντος.

Με τις πολύκλαδες φιλανθρωπικές του δραστηριότητες και αντίστοιχα τις περιβαλλοντικές του δράσεις άνετα θα µπορούσε να χαρακτηριστεί «∆ον Κιχώτης του πλανήτη». Ως ένας από τους ελάχιστους που έχουν διασχίσει την Ανταρκτική µε αυτοσχέδιο (!) σκάφος, φτιαγµένο από 12.000 ανακυκλώσιµα µπουκάλια -προκειµένου να «µιλήσει» εµπράκτως για τη ρύπανση των θαλασσών-, δίνει το στίγµα του. «Σε εκείνο το ταξίδι, των 110 ηµερών, ένιωσα “µικρός”», είπε. «Μακάρι όλοι να σκέφτονταν έτσι» συµπλήρωσε, µιλώντας για το green µέσο µεταφοράς του σε εκείνη τη «µοναδική εµπειρία» στην ατελείωτη παγωµένη έκταση...

Ντέιβιντ Μάγιερ: Η λατρεία για τη φύση

Τον Μάρτιο του 2023 ακούστηκε ότι ήταν ζευγάρι µε την οσκαρική σταρ -και µε τη σειρά της υπέρµαχο της «πράσινης» νοοτροπίας- Αντζελίνα Τζολί. Παπαράτσι τους «συνέλαβαν» έπειτα από τρίωρο γεύµα στο εστιατόριο της γνωστής, πανάκριβης αλυσίδας «Nobu», στο Μαλιµπού. Τότε γράφτηκε πως τους «ένωσε η λατρεία τους για τη φύση». Υπήρξε-δεν υπήρξε ειδύλλιο, εκείνος (όπως και η «Αντζι») γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στις φήµες και επικεντρώθηκε σε αυτό που από παιδί ήθελε να κάνει: να προστατεύει το περιβάλλον. Απέρριψε µάλιστα, µε φόντο τη Σαντορίνη, τον χαρακτηρισµό που του αποδίδουν («ήρωας του κλίµατος»). «Ολοι είµαστε ήρωες στις µικρές κοινωνίες όπου ζούµε και πορευόµαστε. Σηµασία έχει πώς συµπεριφερόµαστε στο περιβάλλον», υπογράµµισε.

Για το όνοµά του, απάντησε ότι «σηµασία δεν έχει πώς λέγεσαι, αλλά τι κάνεις». Θεωρώντας ότι «πολυτέλεια είναι η επαφή και η προσβασιµότητα στη φύση», εξήγησε πως «ό,τι είναι να πράξουµε για το µέλλον του οικοσυστήµατος και του κλίµατος οφείλουµε να το κάνουµε τώρα. ∆εν υπάρχει άλλος διαθέσιµος χρόνος για συζητήσεις... στρογγυλής τραπέζης. Πρέπει να δράσουµε». Μιλώντας για δράση, το βλέµµα του γέµισε φως. Και «φώναξε» το µότο (ζωής) του: «Η ευθύνη είναι του καθενός από εµάς αναφορικά µε την προστασία του περιβάλλοντος». Παραλλήλισε, δε, την οικολογική καταστροφή «µε... Jenga: Κάθε τούβλο αποτελεί αυτόνοµο οικοσύστηµα. Οταν κάποιος τραβάει ένα κοµµάτι του, δηµιουργείται ανισορροπία και, στο τέλος, το σύνολο καταρρέει». Ετσι, µας «έπεισε» να αναζητήσουµε και άλλες πτυχές του ιδιαίτερου, προσωπικού του ταξιδιού.

Ο icon κληρονόµος των Ρότσιλντ

Για να ανακαλύψουµε ότι ο γεννηµένος στις 25.8.1978 κληρονόµος των Ρότσιλντ -γονείς του ο σερ Εβελιν Ντε Ρότσιλντ και η Βικτόρια Λου Σκοτ- ταυτίζεται µε icon για όσους οραµατίζονται µια «καινούργια εποχή όπου θα επικρατεί η ειρήνη, ενώ η ανθρωπότητα θα ζει σε αρµονία µε το περιβάλλον». Συγγραφέας του βιβλίου-«βίβλου» των οπαδών της αειφόρου ανάπτυξης «Η ζωντανή Γη. Εγχειρίδιο επιβίωσης στην παγκόσµια υπερθέρµανση» (2007), και κινηµατογραφικός παραγωγός, από µικρός αναζητούσε «ποιοτικότερη ζωή». ∆ηµιουργώντας το ίδρυµα «Σµίλεψε το µέλλον» θέλησε να «επικοινωνήσει» µια άλλη φιλοσοφία. «Πέρα από θρησκείες και πολιτικές ιδεολογίες: την προστασία της Γης, που είναι ζωντανός οργανισµός και έχει την ανάγκη µας για να µην πεθάνει, από τη στιγµή που σήµερα νοσεί βαριά από τη µόλυνση του περιβάλλοντος».

Κάποιοι στο πρόσωπο και στην ιδεολογία του βλέπουν έναν «παγκόσµιο ηγέτη» του µέλλοντος. Κι όµως, αυτός ο δυνητικά παγκόσµιος ηγέτης, µε αυτό κιόλας το όνοµα, ήρθε, είδε, απήλθε και πέρασε στα... ψιλά. Ενώ όταν µας επισκέπτεται οποιαδήποτε celebrity (πρωτοκλασάτη ή/και όχι, µικρό ρόλο παίζει εν προκειµένω) οι παπαράτσι «σφάζονται». Οπως βέβαια -ορθώς- το έθεσε ο Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ στον (επικό) «Εξολοθρευτή», καθιστώντας την ατάκα του πρώτα µότο και έπειτα κλισέ: «Hasta la vista, baby».


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»