Κώστας Τσάκωνας: Οι αξέχαστες ατάκες, τα χρέη, η αρρώστια και οι αμέτρητες δυσκολίες της ζωής του
Σαν σήμερα πέθανε ο Κώστας Τσάκωνας
Ο Κώστας Τσάκωνας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό λόγω της δουλειάς του. Η ζωή του Έλληνα ηθοποιού δεν ήταν καθόλου εύκολη, μέχρι την τελευταία στιγμή
Η ζωή του Κώστα Τσάκωνα δεν ήταν καθόλου καλή, διότι ο ίδιος κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από δυσκολίες στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό «Λοιπόν»
Ο ηθοποιός, που άφησε εποχή μέσα από τους ρόλους του, πέθανε σε ηλικία 72 ετών, πέντε χρόνια μετά το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που του προκάλεσε μεγάλη αστάθεια, ενώ πάλευε με τον καρκίνο. Ο Κώστας Τσάκωνας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1943 στην Αθήνα. Ήταν ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, περισσότερο γνωστός από τις κωμικές του ταινίες. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε με εντελώς τυχαίο τρόπο σε μια ταινία μικρού μήκους του Κώστα Ζυρίνη. Σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του «Λαϊκού Πειραματικού θεάτρου» του Λεωνίδα Τριβιζά και τη δραματική σχολή «Βεάκη». Μάλιστα, οι ρόλοι του στην ταινία του Θόδωρου Μαραγκού «Μάθε παιδί μου γράμματα» (1981) και στις βιντεοταινίες «Κλασική περίπτωση βλάβης» (1987) και «Η μεγάλη απόφραξη» (1988) έχουν μείνει στην ιστορία και αρκετός κόσμος τους μνημονεύει ακόμη. Επιπλέον ιδιαίτερα σημαντικός και με βαρύτητα ήταν ο ρόλος του στην ταινία του Θόδωρου Μαραγκού «Μάθε παιδί μου γράμματα», όπου ο Κώστας Τσάκωνας υποδύεται τον γιο ενός καθηγητή (Βασίλης Διαμαντόπουλος) που παρά τις σπουδές του στο εξωτερικό κοντεύει να γίνει επαγγελματίας άνεργος από τη στιγμή που επιστρέφει στην Ελλάδα. Η ατάκα του «έξι χρόνια στο δημοτικό, έξι στο γυμνάσιο κ.ο.κ.» έχει μείνει παροιμιώδης.
Σε ηλικία 70 ετών ο Κώστας Τσάκωνας είχε αναγκαστεί να κάνει διάφορες δουλειές εκτός της κανονικής του για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του, έχοντας αποκαλύψει: «Έχω κάνει τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο, τον σοβατζή, τον τεντά, τον ξυλουργό, τον σιδερά και τον αλουμινά. Από τον τηλεοπτικό τοπίο είμαι εξαφανισμένος. Δεν με αποδέχεται κανείς επ' ουδενί. Είναι ένα περίεργο κύκλωμα, που πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να παίξεις. Ενίοτε με έχουν πάρει για έναν guest ρόλο».
Σε ερώτημα δημοσιογράφου αν ο γάμος του είχε περάσει κρίση, ο Κώστας Τσάκωνας είχε αναφέρει ότι η σύζυγός του τον ανέχθηκε. «Δεν πέρασα κρίση. Έχω μια γυναίκα-διαμάντι. Έκανα μερικές λαμογιές στη ζωή μου, αλλά ήταν αξιοπρεπής κυρία και τις ανέχθηκε. Ναι. Και, παρ’ όλα αυτά, η γυναίκα μου στάθηκε δίπλα μου και με ανέχθηκε. Έκανε πως δεν τα άκουσε, πως δεν τα είδε και με συγχώρεσε. Την αγαπώ πολύ. Μου συμπαραστάθηκε σε όλες τις στενοχώριες μου».
Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Κώστας Τσάκωνας είχε εξομολογηθεί το πρόβλημα που είχε με την υγεία του. «Κάνω χημειοθεραπείες. Όμως δεν το βάζω κάτω. Το παλεύω γιατί ξέρω ότι κάποια στιγμή όλοι θα φύγουμε από τη ζωή. Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα. Με το γέλιο προσπαθώ να την παλέψω, αλλιώς θα είχα ’’φύγει” προ πολλού. Να μη ζήσει άλλος τους δικούς μου πόνους. Είναι ανυπόφοροι, θα το παλέψω όμως». Ο Κώστας Τσάκωνας πέθανε στην Κόρινθο στις 24 Νοεμβρίου 2015. Ο 72χρονος κωμικός, πέντε χρόνια μετά το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, που του προκάλεσε μεγάλη αστάθεια, πάλευε με τον καρκίνο. Είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην ουροδόχο κύστη σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Παρά τα προβλήματα της ασθένειάς του, αντιμετώπιζε την κατάσταση με χιούμορ και δεν έχανε το κουράγιο του. Η κηδεία του είχε πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο της Αργυρούπολης.