Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να συμβάλουν στην αποδοχή των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία.

Με τις προσωπικές τους μαρτυρίες, αυτές οι διάσημες προσωπικότητες συνεισφέρουν στο να αλλάξει η αντίληψη γύρω από τον αυτισμό και να ενισχυθεί η κοινωνική αποδοχή και υποστήριξη των ατόμων που ζουν με αυτόν τον τρόπο ζωής.


Έλληνες και ξένοι διάσημοι στο φάσμα του αυτισμού

Ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε ανοιχτά για τη διάγνωσή του με αυτισμό, καθώς και για τη διάγνωση της κόρης του, Άριας, η οποία ανήκει στο αυτιστικό φάσμα. Ο Παπανικολάου εξήγησε πως η δημόσια εξομολόγηση του αυτισμού του ήταν μια απόφαση που πήρε για να βοηθήσει όχι μόνο το παιδί του, αλλά και άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Η κόρη του, Άρια, με τη σειρά της, μίλησε για τα συναισθήματα που είχε όταν οι συμμαθητές της έμαθαν για τη διάγνωσή της και πώς το bullying που υπέστη την πλήγωσε, όμως σήμερα αισθάνεται πιο ελεύθερη και αποδεκτή από νέους φίλους που την υποστηρίζουν.

Η YouTuber και influencer Δανάη Γεωργαντά, γνωστή ως Μικρή Ολλανδέζα, εξήγησε πώς έμαθε ότι είναι στο φάσμα του αυτισμού, ενώ αρχικά πήγε σε ψυχίατρο για να εξεταστεί για ΔΕΠΥ. Η διάγνωση του αυτισμού, όπως ανέφερε, άλλαξε τη ζωή της προς το καλύτερο, καθώς πλέον κατανοεί καλύτερα τον τρόπο σκέψης της και τονίζει πως, αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό, μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό και να προσαρμοζόμαστε.

Από τη διεθνή σκηνή, ο Άντονι Χόπκινς, γνωστός για τον ρόλο του ως Χάνιμπαλ Λέκτερ, μίλησε για την ηλικία στην οποία διαγνώστηκε με αυτισμό, όταν πια ήταν ενήλικας. Ο ηθοποιός δήλωσε ότι δεν ήξερε την ύπαρξη του Άσπεργκερ και όταν ήταν νέος, αντιμετώπισε προβλήματα με την κοινωνική του συμπεριφορά και τις σχέσεις του, κάτι που με τον καιρό κατάφερε να διαχειριστεί.

Ο Έλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδρυτής της Tesla και του Twitter/X, αστειευόμενος, αναφέρθηκε στη διάγνωση του αυτισμού του, λέγοντας πως δεν έχει καλή οπτική επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Ανέφερε πως στο παρελθόν είχε την τάση να παίρνει τα πάντα πολύ κυριολεκτικά και ότι η εμπειρία του με τον αυτισμό είναι μοναδική και διαφορετική από άλλων ατόμων στο φάσμα.

Η ηθοποιός Ντάριλ Χάνα, που είναι επίσης στο αυτιστικό φάσμα, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην κοινωνική ζωή, καθώς το αυτιστικό της φάσμα την έκανε να αισθάνεται άβολα σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως τα κόκκινα χαλιά και τις πρεμιέρες. Όπως δήλωσε, για πολλά χρόνια αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές, αλλά έχει βρει τρόπους να τις διαχειρίζεται.

Τι είναι ο αυτισμός και ποια τα χαρακτηριστικα του

Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Στις περιοχές αυτές, τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις.

Στο πλαίσιο της διαταραχής, υπάρχει ποικιλία ως προς τη μορφή των συμπτωμάτων, το συνδυασμό δυσκολιών και το βαθμό βαρύτητας. Επομένως τα αυτιστικά άτομα, από τη μια διαφέρουν σημαντικά από το φυσιολογικό ενώ από την άλλη, διαφέρουν και μεταξύ τους.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, υπάρχει και κάποιος βαθμός νοητικής καθυστέρησης. Σε ένα μικρό σχετικά ποσοστό - περίπου στο 20% - η νοημοσύνη διατηρείται στο φυσιολογικό ή κοντά στο φυσιολογικό. Αυτισμός και νοητική καθυστέρηση συνυπάρχουν συχνά, αλλά οι δύο καταστάσεις δεν είναι ταυτόσημες. Εξάλλου, τα αυτιστικά άτομα που διατηρούν αντιληπτικές και νοητικές ικανότητες, πάλι παρουσιάζουν τις χαρακτηριστικές γνωσιακές, ψυχολογικές και συμπεριφοριστικές αποκλίσεις.

Οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές είναι συχνότερες στον παιδικό πληθυσμό από ορισμένες ευρύτερα γνωστές διαταραχές όπως ο διαβήτης ή το σύνδρομο Down. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η επίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 2 έως 6 στα 1.000 παιδιά . Mπορούν να διαγνωστούν από την ηλικία των 3 ετών, και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και από την ηλικία των 18 μηνών.

Η εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος των αναπτυξιακών διαταραχών αποτελεί λόγο αξιολόγησης του παιδιού από ειδικευμένο επαγγελματία στις αναπτυξιακές διαταραχές. Οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά και εκτεταμένα αναπτυξιακά προβλήματα, που αφορούν διάφορους τομείς της ανάπτυξης. Έτσι, το άτομο με κάποια από αυτές τις διαταραχές μπορεί να παρουσιάζει έντονα μειωμένη ικανότητα για κοινωνική αλληλεπίδραση, για συναισθηματική αμοιβαιότητα ή για επικοινωνία, να εμφανίζει στερεότυπη συμπεριφορά και στερεότυπα ενδιαφέροντα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί φαίνεται ‘διαφορετικό' από τη στιγμή της γέννησής του, δεν ανταποκρίνεται στους ανθρώπους ή εστιάζει την προσοχή του σε ένα αντικείμενο για πολύ ώρα, και στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάπτυξη δεν είναι φυσιολογική. Όταν ένα βρέφος ξαφνικά γίνεται σιωπηλό, αποσύρεται, αυτό-τραυματίζεται ή είναι αδιάφορο απέναντι στους άλλους, όλα αυτά σηματοδοτούν κάποιο πρόβλημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γονείς είναι συνήθως σωστοί όταν παρατηρούν αναπτυξιακά προβλήματα, αν και μπορεί να μην συνειδητοποιούν την ακριβή φύση ή το βαθμό του προβλήματος.