Σε ένα διαμορφωμένο χώρο στην παραλία του Μαρμάρου στέκει το ολόσωμο χυτό γλυπτό της “Καρδαμυλίτισσας”, να αγναντεύει το πέλαγος. Το έργο της Μαίρης Παπακωνσταντίνου που παρήγγειλε η Ειρήνη Τσάκου συμβολίζει την Καρδαμυλίτισσα γυναίκα που καθημερινά ήλεγχε το πέλαγος μήπως φανεί το πλοίο με τον πατέρα, σύζυγο ή το παιδί της. Μετά το 2000 ο ρόλος της Καρδαμυλίτισσας διευρύνθηκε – έγινε και η ίδια “καπετάνισσα”. Τρεις από αυτές μάλιστα φιγουράρουν στην λίστα 100 των Lloyd’s, των ισχυρότερων εφοπλιστών του κόσμου. Η μία είναι η Άννα Αγγελικούση, η πρώτη που κατάφερε να μπει το 2020 στο πολύ κλειστό αυτό ανδρικό κλαμπ.

Τι οικογένεια κι αυτή!

Ο “καπετάν”, καπετάνιος βέβαια δεν υπήρξε ποτέ, Αντώνης Αγγελικούσης, ξεκίνησε να εργάζεται ως “μαρκόνης”, τηλεγραφητής δηλαδή, στο εμπορικό ναυτικό. Με μοναδικό εφόδιο τη μεγάλη οικογενειακή παράδοση, οι πρόγονοί του έφυγαν από την Καρδαμύλη της Μάνης για να εγκατασταθούν στη Χίο, με σκοπό να επιδοθούν στην πειρατεία.

“Ο προπάππους μου, ο Αντώνης, ήταν το πλέον εξέχον μέλος εκείνης της περιόδου” εξομολογήθηκε ο γιος του καπετάν Αντώνη, Γιάννης. “Έδρασε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα και σύμφωνα με τις φήμες ήταν ο εφευρέτης των ‘σημαιών διευκόλυνσης’. Στο δωμάτιό του στο πλοίο είχε ένα συρτάρι γεμάτο με σημαίες από χώρες της Μεσογείου. Λίγο πριν μπει στο λιμάνι του προορισμού του ύψωνε και την αντίστοιχη σημαία”.

Ο παππούς του Αντώνη Αγγελικούση ήταν ιδιοκτήτης ενός ιστιοφόρου με το οποίο έκανε εμπόριο στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο όμως έχασε ο πατέρας του-, εξελίχθηκε σε έναν σημαντικό εφοπλιστή. Όταν πέθανε σχετικά νέος, σε ηλικία 70 ετών, κληροδότησε στα δύο παιδιά του ένα αξιοσημείωτο αριθμό εμπορικών πλοίων διαφόρων κατηγοριών.

*Διαβάστε περισσότερα στο thefashionbible.gr