Ο ωραίος Έλλην, «beau Grec» όπως αποκαλούν οι Παριζιάνοι τον Νίκο Αλιάγα, ο πολυβραβευµένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο γιος του, Ροµέν Γαβράς... Μόνον αυτοί, αλήθεια, οι Έλληνες -καθώς ο αξέχαστος Vangelis έχει αποχωρήσει από τα εγκόσµια- κάνουν θραύση στη «χώρα της σαµπάνιας»;

Θα αστειεύεστε! Με αφορµή την πρόσφατη έναρξη του εστιατορίου «Ypseli», µε made in Greece συνταγές, από τα πιο επιτυχηµένα ήδη µε το «καληµέρα» στην Πόλη του Φωτός, αναζητήσαµε κι άλλους Έλληνες που «βασιλεύουν» εκεί.

Γευστική παρέµβαση λοιπόν στην καθεστηκυία «εστιατοροτάξη» των Γάλλων, για αρχή, µε τον Συµεών Καµσίζογλου. Ο δαιµόνιος Έλληνας, µε ρίζες από τον Πόντο, που έχει παντρευτεί τη Γαλλίδα Ντελφίν Πικ, έστησε µπακάλικο-µπιστρό. Το 2021 ίδρυσε το «νόστιµο κίνηµα» «Nouvelle Vague Grecque» και τώρα, ύστερα από χρόνια αναζήτησης χώρου, συνεργατών, συνθηκών, «γέννησε» το «Ypseli». Έχει ενάµιση µήνα λειτουργίας, ελληνικά πιάτα και τον σεφ Φραγκίσκο ∆ανδουλάκη, που αναλαµβάνει την τέρψη των πελατών του. Ευκαιρίας δοθείσης, βουτάει και στα χαρακώµατα της µόδας (Αndro.gr).

Γευστική παρέµβαση λοιπόν στην καθεστηκυία «εστιατοροτάξη» των Γάλλων, για αρχή, µε τον Συµεών Καµσίζογλου. Ο δαιµόνιος Έλληνας, µε ρίζες από τον Πόντο, που έχει παντρευτεί τη Γαλλίδα Ντελφίν Πικ, έστησε µπακάλικο-µπιστρό.

Το όραµά του στεγάζεται στη Rue Réaumur 88. Με θητεία σε εστιατόρια µε Michelin, διαπιστώνοντας ότι οι Γάλλοι σνοµπάρουν την ελληνική κουζίνα, «µπούσταρε» το µανιφέστο του. Προσφέροντας από λουκουµάδες µέχρι κρητικό οφτό αρνί, χταπόδι µε µελιτζάνες, ρεβίθια «σιγοµαγειρεµένα για επτά ώρες», όπως τονίζει -και καφέ, φυσικά, καθώς οι Γάλλοι δεν ζουν λεπτό χωρίς καφέ-, πέτυχε. Κάνοντας τους Παριζιάνους να βλέπουν το θέµα «γεύση αλά γκρεκ» αλλιώς.

Εγχώριο άρωμα ενώνει ένα μπακάλικομπιστρό, το εικαστικό «Chaos and Cosmos», έναν διδάκτορα Πληροφορικής και μία κοκκινομάλλα Κερκυραία, στα πιο sic γαλλικά σαλόνια μόδας.


Food for thought

Food for thought, τροφή για σκέψη, αυτή τη φορά «πατώντας» στον καµβά της Τέχνης, δίνει και ο Aλκης Μπούτλης, που µετακινείται µεταξύ Θεσσαλονίκης-Παρισιού. Από τις 29.3 έως τις 6.4 έργα του φιλοξενήθηκαν, µεταξύ άλλων, µαζί µε δηµιουργίες της µέλλουσας συζύγου τού Νικόλα Νιάρχου, Μαλού Ντάλα Πίκολα, στην ίδια έκθεση του ελληνοπρεπούς «Chaos and Cosmos». Εκπροσωπείται στη Γαλλία από την Galerie Suzanne Tarasieve, ενώ η σχέση του µε τη χώρα κρατάει χρόνια. Νωρίτερα εξέθετε δουλειές του και στο Λονδίνο. Επηρεάζεται από την κουλτούρα των ’90s - άλλωστε, στη διάρκεια της εν λόγω δεκαετίας ενηλικιώθηκε, είναι παιδί των nineties.

Food for thought, τροφή για σκέψη, αυτή τη φορά «πατώντας» στον καµβά της Τέχνης, δίνει και ο Aλκης Μπούτλης, που µετακινείται µεταξύ Θεσσαλονίκης-Παρισιού.

Πληροφορική και µόδα

Από την άλλη, στον διεθνή κύκλο των επιστηµόνων φιγουράρει από τα πρώτα το όνοµα του Ιωσήφ Σηφάκη: διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστηµίου της Grenoble, µένει στο Παρίσι. ∆ιευθυντής του Center for Integrative Research στην Γκρενόµπλ, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λοζάνης, µετακινείται µεταξύ Γαλλίας - Ελβετίας... Μάλιστα, είναι ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στην Grenoble -τo Verimag είναι διεθνώς αναγνωρισµένο στον τοµέα της σχεδίασης κρίσιµων συστηµάτων. Στις αρχές των ’90s ανέπτυξε, σε συνεργασία µε την Airbus, την τεχνολογία fly-by-wire που χρησιµοποιήθηκε πρώτη φορά σε επιβατικά αεροπλάνα (Airbus320) για τον αυτόµατο έλεγχο πτήσεων.

∆ιεθνώς αναγνωρισµένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στη σχεδίαση και επαλήθευση συστηµάτων, είναι από τους θεµελιωτές του Model-Checking (η κύρια βιοµηχανική µέθοδος επαλήθευσης πληροφορικών συστηµάτων σήµερα, χρησιµοποιούµενη από εταιρείες όπως είναι οι Intel, Microsoft, Google). Aνάµεσα σε άλλα, για τη συµβολή του στη θεωρία και την εφαρµογή µεθόδων επαλήθευσης του απονεµήθηκε το βραβείο Turing 2007, το αντίστοιχο του βραβείου Νόµπελ στην Πληροφορική. Σήµερα, τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη µελέτη µεθόδων κατασκευής ενσωµατωµένων συστηµάτων υψηλής ασφάλειας και πιστότητας.

Από την άλλη, στον διεθνή κύκλο των επιστηµόνων φιγουράρει από τα πρώτα το όνοµα του Ιωσήφ Σηφάκη: διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστηµίου της Grenoble, µένει στο Παρίσι. ∆ιευθυντής του Center for Integrative Research στην Γκρενόµπλ, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λοζάνης, µετακινείται µεταξύ Γαλλίας - Ελβετίας...

Αξίζει να προσθέσουµε ότι είναι µέλος της Γαλλικής Ακαδηµίας Επιστηµών, της Γαλλικής Ακαδηµίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδηµίας. Το δε γαλλικό κράτος τού απένειµε το 2009 τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωµατούχου Εθνικής Αξίας (Grand Officier de l’Ordre du Mérite), όπως και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιµής (Commandant de la Légion d’Honneur). Έχοντας ζήσει το «σίριαλ» της πληροφορικής από τα ’70s, συχνά αναφέρεται στο δέλεαρ αλλά και στους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση της Τεχνητής Νοηµοσύνης.

Περνώντας στο «µέτωπο» του µόντελινγκ, «ζουµάρουµε» στην Κερκυραία Μαρουσώ Τζανετή, που τους µισούς µήνες του χρόνου ζει στο Παρίσι. Αυτό δεν συµβαίνει τώρα, αλλά από παλιά. Έχει πτυχίο χηµικού ...

Να µην κλείσουµε µε ένα δροσερό πλάσµα; Περνώντας στο «µέτωπο» του µόντελινγκ, «ζουµάρουµε» στην Κερκυραία Μαρουσώ Τζανετή, που τους µισούς µήνες του χρόνου ζει στο Παρίσι. Αυτό δεν συµβαίνει τώρα, αλλά από παλιά. Έχει πτυχίο χηµικού (το οποίο ήθελε να πάρει εδώ και χρόνια, αλλά λόγω φόρτου εργασίας -το µόντελινγκ δεν χαρίστηκε ποτέ σε καµία- η πτυχιακή της µεταφερόταν για αργότερα), ανάµεσα σε άλλα έχει κάνει καµπάνιες για άρωµα του Saint Laurent, δεκάδες editorials µόδας για διεθνή γυναικεία έντυπα -ιδίως στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα- και συνεχίζει ακάθεκτη. J’adore!

*Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή