"Άγιος Παΐσιος": Ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης της σειράς μιλούν στα Παραπολιτικά για τα μικρά θαύματα που έζησαν στα γυρίσματα
Το άγγιγμα ψυχής και το "θαύμα" του Παΐσιου
Ο σκηνοθέτης της εμβληματικής σειράς, Στάμος Τσάμης, και ο σεναριογράφος,
Γιώργος Τσιάκκας, μιλούν στο "S" για τα μικρά θαύματα που έζησαν στα γυρίσματα, άλλα και για το μεγάλο θαύμα του άγιου, που φώτισε συντελεστές, ηθοποιούς και τηλεθεατές
«Από τα Φάρασα στον Ουρανό» και για πάντα στις καρδιές των ανθρώπων. Η σειρά του Μega για τον βίο του Αγίου Παϊσίου είναι αναµφισβήτητα η µεγαλύτερη τηλεοπτική επιτυχία των τελευταίων ετών, όχι µόνο γιατί σάρωσε στην τηλεθέαση, αλλά πρωτίστως γιατί µίλησε στις ψυχές των τηλεθεατών όσο καµία άλλη παραγωγή εδώ και δεκαετίες. Αν κάποιος κοίταζε στα social media µετά και το τελευταίο επεισόδιο, θα έµενε έκπληκτος από τα αµέτρητα θετικά σχόλια και τις καταθέσεις ψυχής απλών ανθρώπων, που δήλωναν βαθιά επηρεασµένοι από τη ζωή και τα έργα του Αγίου Παϊσίου. Τι είναι, όµως, αυτό που έκανε τη συγκεκριµένη σειρά τόσο αγαπητή και επιδραστική; ∆εν είναι µόνο το ταλέντο των συντελεστών και των ηθοποιών ούτε και η άρτια, από κάθε άποψη, παραγωγή.
Μεγάλο µερίδιο στην επιτυχία έχει αυτή καθαυτή η προσωπικότητα του Αγίου Παϊσίου και το γεγονός ότι υπήρξε ένας σύγχρονος άγιος, ο οποίος µίλησε και έδωσε λύσεις, µε συµβουλές και θαύµατα, σε βασικά προβλήµατα της σηµερινής κοινωνίας. Αυτά, άλλωστε, επιβεβαιώνουν µιλώντας σήµερα στο «S» δύο βασικοί συντελεστές της σειράς. Ο σκηνοθέτης Στάµος Τσάµης και ο σεναριογράφος Γιώργος Τσιάκκας καταθέτουν το δικό τους βίωµα για τον Αγιο Παΐσιο και µιλούν για τα µικρά θαύµατα στα γυρίσµατα, αλλά και στις ψυχές τους.
Όσα δηλώνουν ο σκηνοθέτης Στράτος Τσάμης και ο σεναριογράφος Γιώργος Τσιάκκας της σειράς Άγιος Παϊσιος
Πιστεύετε πως η µεγάλη επιτυχία της σειράς οφείλεται και στην προσωπικότητα και τη θαυµατουργή ζωή του Αγίου;
ΣΤΑΜΟΣ ΤΣΑΜΗΣ: Θεωρώ ότι οι βιογραφικές σειρές παρουσιάζουν τη ζωή σηµαντικών προσωπικοτήτων. Ειδικά των αγίων προσελκύουν µεγάλο κοινό. Σε µια εποχή που είναι γεµάτη προκλήσεις, πολλοί άνθρωποι αναζητούν πνευµατική έµπνευση και καθοδήγηση, την οποία µπορεί να τη βρήκαν και στην ιστορία του Αγίου Παϊσίου. Εγώ θεωρώ ότι αυτή η σειρά ανακινεί τις ψυχές µας σε θαυµαστά συναισθήµατα, έχει ηχηρά µηνύµατα, που αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων. Γαληνεύει τις ψυχές και νιώθω ότι ξεκουράζεται το σώµα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΚΚΑΣ: Εννοείται. Εµείς κάναµε ό,τι µπορούσαµε, δουλέψαµε σκληρά, αλλά το αποτέλεσµα µας έχει ξεπεράσει, γιατί νιώθω από τις αντιδράσεις του κόσµου ότι µέσα από το αποτέλεσµα εκπέµπεται µε έναν θαυµαστό τρόπο η χάρη του Αγίου.
Τι είναι αυτό που σας εντυπωσίασε περισσότερο από τη ζωή του Αγίου Παϊσίου;
ΣΤΑΜΟΣ ΤΣΑΜΗΣ: Τα χαρακτηριστικά του κυρίως. Το προορατικό του πνευµατικό χάρισµα, η αδιάκοπη άσκησή του, η ταπείνωση, η αγάπη, η εγκράτεια. Σκεπτόµουν πώς θα αποτυπώσω την αγιότητα. Ηταν ακούραστος, πρόσχαρος, εύστροφος, συνετός, µε καθαρά, λαµπερά µάτια. Το ψευδώνυµό του στα φαρασιώτικα ήταν γουµυσιά (πυγολαµπίδα). Ηταν ένα αγαθό γεροντάκι που, όταν έστρεφε το βλέµµα πάνω σου, σε παρέλυε. Ακόµα και όταν γνώριζε ότι η ζωή του θα τελείωνε, αντιµετώπιζε τον θάνατο ως λύτρωση. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΚΚΑΣ: Αυτό που έλεγε συνέχεια. Η µεγάλη του ταπείνωση και η θυσιαστική αγάπη που είχε. Θυµάµαι µια φράση που έλεγε: «Ταπείνωση και αγάπη, σε αυτή τη συχνότητα εργάζεται ο Θεός». Επιστέγασµα της ζωής του ήταν ο τρόπος που αντιµετώπισε την ασθένειά του και τον θάνατο.
Παίζει ρόλο, πιστεύετε, το γεγονός πως άγγιξε βαθιά τον κόσµο επειδή υπήρξε ένας σύγχρονος άγιος και, όπως είδαµε και από τη σειρά, ασχολήθηκε µε προβλήµατα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο;
ΣΤΑΜΟΣ ΤΣΑΜΗΣ: Σε µια εποχή που όλοι µας υποκρινόµαστε καθηµερινά, εκµεταλλευόµαστε καταστάσεις κυρίως από τους συνανθρώπους µας, έρχεται αυτή η σειρά, που υπενθυµίζει την αγάπη και την ταπείνωση και δίνει τροφή για σκέψη σε κάθε επεισόδιο. Είναι ασύλληπτο και µεγαλειώδες, αν αναλογιστεί κανείς την αφοσίωσή του στον Θεό και πώς ένας άνθρωπος γίνεται µέρος της αγάπης του Θεού και φτάνει στην αγιότητα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΚΚΑΣ: Ο ελληνικός λαός -και ο ορθόδοξος κόσµος γενικότερα- αγαπούσε τον Αγιο Παΐσιο και πριν κάνουµε εµείς τη σειρά, γιατί είναι ένας σύγχρονος άγιος, που µίλησε µε απλότητα και έδειξε τόση αγάπη στον κόσµο, αλλά έδωσε και ένα µεγάλο παράδειγµα πνευµατικής στάσης ζωής. Οµως, ίσως επειδή είµαστε στην εποχή της εικόνας, αυτό βοήθησε να περάσει µέσα από τη σειρά πιο εύκολα η πνευµατική πορεία του Αγίου. Θέλω, όµως, να πω ότι η αγιότητά του δεν µπορεί να αποτυπωθεί µε κανέναν τρόπο. Οσο πλησιάζεις, τόσο καταλαβαίνεις το τεράστιο πνευµατικό µέγεθος του Αγίου. Εµείς δώσαµε πολύ λίγα σε σχέση µε το τεράστιο αυτό πνευµατικό µέγεθος που είχε. Φαίνεται, όµως, ότι ήταν αρκετό για να συγκινήσει τον κόσµο.
Υπήρχε κάποιο ξεχωριστό περιστατικό, που χρήζει αναφοράς, κατά τη διάρκεια των γυρισµάτων;
ΣΤΑΜΟΣ ΤΣΑΜΗΣ: Πολλά. Οι καιρικές συνθήκες. Οποτε θέλαµε ήλιο, είχαµε ήλιο, όποτε θέλαµε συννεφιά, είχαµε συννεφιά. Ανθρώπους που δεν πίστευαν καθόλου τους µαγνήτιζε το γύρισµα. Είχαµε την ευλογία του Παϊσίου και σε κάθε δύσκολη στιγµή µάς έδινε λύσεις. Και στο τέλος µάς έµαθε να συγχωρούµε, να κάνουµε υποµονή, να δίνουµε αγάπη και να σεβόµαστε την ελευθερία του συνανθρώπου µας. Να συνεχίζουµε τον αγώνα µας, ο οποίος δεν σταµατά ποτέ, αντιθέτως ενισχύεται.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΚΚΑΣ: Οταν στηνόταν η σκαλωσιά για την ανοικοδόµηση της «καµένης» Μονής Στοµίου, δεν µπορούσε να ανέβει όλη η ξυλεία που χρειαζόµασταν, γιατί είχε φουσκώσει το ποτάµι. Φτάσαµε σε αδιέξοδο. Ο πατέρας Παΐσιος, που ήταν εκεί στη µονή, µας είπε: «Παιδιά, ας κοιτάξουµε στην αποθήκη, µήπως έχουµε εµείς κάτι» και βρήκαµε όλη την ξυλεία που χρειαζόµασταν, και µάλιστα κοµµένη στο µέγεθος που θέλαµε. Οταν κάναµε τα γυρίσµατα του πρώτου κύκλου, είχε αρχίσει η πανδηµία του κορονοϊού και πολλοί ήταν αυτοί που µας έλεγαν να µην ξεκινήσουµε. Εµείς κάναµε τον σταυρό µας, πήραµε την ευχή του γέροντα Εφραίµ, παρακαλέσαµε τον Αγιο να µας προστατεύσει από όλο αυτό και ξεκινήσαµε. Ηµασταν ένα συνεργείο 50 ατόµων, πέρασαν από τη σειρά γύρω στους 180 ηθοποιούς και 1.300 βοηθητικοί ηθοποιοί. Κάναµε καθηµερινά τεστ όλοι. Αν αρρώσταινε έστω ένας, θα έκλεινε το γύρισµα για 15 µέρες. Αυτό θα ήταν καταστροφικό. Με τη χάρη του Αγίου ποτέ δεν κόλλησε κανένας κορονοϊό.
Μικρός «Γιωργάκης»: «Η παρουσία του αγίου ήταν... αισθητή
O Αντώνης Κοντογιάννης υποδύθηκε µε τεράστια επιτυχία τον µικρό «Γιωργάκη» και είναι και αυτός ένας από τους ηθοποιούς που έβαλαν το λιθαράκι τους για τη µεγάλη επιτυχία της σειράς. Σήµερα µιλάει στο «S» για όσα έζησε στο σίριαλ. «Πιστεύω πως η επιτυχία αυτής της σειράς οφείλεται στους εµπνευστές της, τον σεναριογράφο Γιώργο Τσιάκκα και τον σκηνοθέτη Στάµο Τσάµη, καθώς γι’ αυτούς δεν ήταν απλώς µια σειρά, αλλά έργο ζωής. Μετά, σε όλους τους συντελεστές και ηθοποιούς, οι οποίοι πίστεψαν στη σειρά µε πάθος και έδωσαν όλο τους τον εαυτό.
Επίσης, στην ενέργεια και την παρουσία του Αγίου Παϊσίου, η οποία ήταν αισθητή στους περισσότερους από εµάς και µας άνοιγε τον δρόµο για την υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήµατος», αναφέρει ο νεαρός πρωταγωνιστής, ενώ δηλώνει εντυπωσιασµένος από τα χαρίσµατα που διέκρινε στον άγιο: «Αρχικά αυτό που ήταν πραγµατικά εντυπωσιακό ήταν η διορατικότητά του. Αυτή η σύνδεση µε το θείο, η οποία τον έκανε να βλέπει το βάρος και τον πόνο που κουβαλούσε η ψυχή του ανθρώπου. Υστερα ένα χαρακτηριστικό του, που είναι άξιο µίµησης και παράδειγµα για όλους, είναι η ταπεινότητά του. Με αυτήν την ταπεινότητα αντιµετώπιζε κάθε καλή του πράξη -µικρή ή µεγάλη-, ακόµα και όταν τον πολεµούσαν για αυτές».
Επίσης, µιλάει για τον ίδιο και τους στόχους του στην υποκριτική. «Θυµάµαι από µικρός να θέλω να γίνω ηθοποιός και στάθηκα πολύ τυχερός που η µητέρα µου µε στήριξε σε αυτή µου την επιθυµία και µε βοήθησε όσο κανένας στο να υλοποιήσω τα όνειρά µου. Αγαπάω αφάνταστα το θέατρο και τον κινηµατογράφο και είναι αυτό που θέλω να ακολουθήσω στη ζωή µου. Είναι αυτό που µε κάνει χαρούµενο. Ενα από τα µεγαλύτερα όνειρά µου είναι κάποια στιγµή να µε αξιώσει ο Θεός να παίξω στην Επίδαυρο. Εξάλλου, λατρεύω απίστευτα πολύ την αρχαία τραγωδία», δηλώνει µε νόηµα ο Αντώνης, ενώ εξηγεί πώς πήρε τον ρόλο στη σειρά.
«Κάποια στιγµή είχα τραβήξει ένα βίντεο µε µένα να υποδύοµαι τον Τειρεσία, σε έναν µονόλογό του στην “Αντιγόνη”. Αυτό το βίντεο ο θείος µου και η θεία µου το έστειλαν στον Μανούσο Μανουσάκη, γιατί τους φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Ο Μανούσος σε πέντε λεπτά µάς πήρε τηλέφωνο και ζήτησε να µε γνωρίσει. Συναντηθήκαµε δύο φορές και έπειτα από έναν µήνα άλλαξε το τέλος στο “Κόκκινο ποτάµι” για να µου βρει ρόλο. Αυτό ήταν µεγάλη τιµή για µένα και πραγµατικά δεν θα ξεχάσω ποτέ πως αυτός ο άνθρωπος µε εµπιστεύτηκε και µου χάρισε τόσες εµπειρίες. Κατά τη διάρκεια των γυρισµάτων, ωστόσο, η Κίρκη Καραλή, µια σκηνοθέτιδα και πλέον πολύ καλή φίλη, µας πρότεινε να πάµε να κάνουµε δοκιµαστικό για τον “Αγιο Παΐσιο”. Κατόπιν είδαν το δοκιµαστικό ο Γιώργος Τσιάκκας και ο Στάµος Τσάµης και προχωρήσαµε σε αυτήν την υπέροχη συνεργασία», καταλήγει ο Αντώνης Κοντογιάννης.
Ο «φοιτητής» Μεσογαίας Νικόλαος και ο «διάκος» Λεµεσού Αθανάσιος
Η δουλειά που έχει γίνει από τους ανθρώπους της παραγωγής στη σειρά είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική και όλες οι σκηνές έχουν µελετηθεί µε πολύ κόπο και µεγάλη προσοχή. Μέσα από αυτές, βεβαίως, έχουν ενδιαφέρον και κάποια πρόσωπα και πώς εξελίχθηκαν στην πορεία των χρόνων στους κόλπους της Εκκλησίας. Στο τελευταίο επεισόδιο οι δύο «φοιτητές» εξ Αµερικής που µιλούν µε τον γέροντα Παΐσιο είναι ο µητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος, µε τον αδελφό του Αστερή (φωτ. επάνω) και στη σκηνή όπου ο γέροντας προσεύχεται µε έναν «διάκο» και κουνιέται το καντήλι της Παναγίας ο µητροπολίτης Λεµεσού, Αθανάσιος (φωτ. κάτω), ο οποίος σε συνεντεύξεις του έχει µιλήσει πολλάκις για το συγκεκριµένο περιστατικό.