Έχει συνδέσει το όνομά του με την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Κατάφερε να συμφιλιώσει το ελληνικό κοινό με την τοπική μας μαγειρική όσο κανείς, μέσω των  τηλεοπτικών εκπομπών του, που αποτελούν μοναδική καταγραφή της ελληνικής κουζίνας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ηλίας Μαμαλάκης επισκέφτηκε ένα αγαπημένο του νησί, τη Σκιάθο. Αφορμή ο οικογενειακός του φίλος και γνωστός σεφ Μιχάλη Ντουνέντας. Το κορυφαίο δίδυμο μπήκε στην κουζίνα του Karnagio στο Λιμάνι της Σκιάθου και παρουσίασε ένα μοναδικό αποτέλεσμα με ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις που απόλαυσαν για δυο μέρες πελάτες που επισκέφτηκαν το εστιατόριο. Ο ίδιος το ευχαριστήθηκε με την ψυχή του αλλά όλο το team τον απόλαυσε. Αυστηρός μέσα στη κουζίνα, με πολύ χιούμορ έξω από αυτή. Ένας ευχάριστος άνθρωπος που αγαπά την Ελλάδα και κάθε τι ελληνικό: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στο νησί. Έχουμε μια φιλία με τον Μιχάλη και έτσι του είπα να έρθω να φτιάξουμε κάτι μαζί, να φτιάξουμε ένα μενού να έχει στοιχεία από όλη την Ελλάδα.  Η Ελλάδα πέρασε μια μεγάλη κρίση Από το 1990 έως 2010 εξαετίας ενός σνομπισμού… αρχίσαμε να δοκιμάζουμε τις ξένες κουζίνες και τα τελευταία δέκα χρόνια ευτυχώς υπάρχει στροφή στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα που την έχουν υιοθετήσει οι περισσότεροι σεφ οι οποίοι δημιουργούν σε καλά μαγαζιά και έχουμε μια ταυτότητα πια» δηλώνει στο ΆSTRA και την Εύη Ράπτη. Ο Ηλίας Μαμαλάκης ταξιδεύει συχνά. Μέσα στο καλοκαίρι έχει πολλές υποχρεώσεις αφού  θα επισκεφτεί την Ισπανία  και θα βρεθεί σε μεγάλο διαιτολογικό κέντρο όπου θα τους παρουσιάσει την ελληνική κουζίνα. Αμέσως  μετά θα ταξιδέψει στο Βιετνάμ, στην Πρεσβεία που θα του δείξει  πάλι την ελληνική κουζίνα. Τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψει και πάλι στην Σκιάθο.  

 Με τον κολλητό του φίλο και σεφ Μιχάλη Ντουνέντα που μαγείρεψαν μαζί