Όταν το καμάρι του… μιντιακού ομίλου σου είναι η Espresso προφανώς και δεν περιμένει κανένας να βρει στα Μέσα σου ρεπορτάζ για… Πούλιτζερ.
 
Ιδίως όταν το βασικό σου πολιτικό έντυπο, η εφημερίδα «Δημοκρατία», όταν δεν φιλοξενεί «θεωρίες συνωμοσίας», «ψεκασμένες» απόψεις, παραδοσιακά ακροδεξιά στερεότυπα, τους ίδιους τους νεοναζί, κυρίως κινείται για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες επιχειρηματικές ατζέντες.
Ως εδώ είμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που συναντάμε σε πλήθος μέσων ενημέρωσης.
 
Όμως, από το σημείο αυτό μέχρι τη συνειδητή και παρ’ όλα αυτά άγαρμπη και εξόφθαλμη παραποίηση της πραγματικότητας υπάρχει μια απόσταση.
 
Αναφέρομαι στην είδηση ότι δήθεν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ από tovima.gr ως «υπόκοσμο του διαδικτύου».
 
Διότι δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που πραγματικά έγινε.
 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
 
Τovima.gr είχε ένα σημαντικό ρεπορτάζ.
 
Με βάση τα επίσημα στοιχεία για την εβδομάδα 19-25 Οκτωβρίου, διαπιστώθηκε ότι το 51% των θανάτων ασθενών με COVID-19 εκείνη την εβδομάδα έγινε εκτός ΜΕΘ.
Το κείμενο δεν υπαινισσόταν ότι αυτό γινόταν με βάση κάποια μακάβρια επιλογή για το ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.
 
Μάλιστα είχε ρητή δήλωση ιατρών που έλεγαν ότι «δεν υπάρχει διαλογή ασθενών».
 
Απλώς παρέθετε στατιστικά στοιχεία από επίσημη πηγή.
 
Το ρεπορτάζ αυτό ουσιαστικά έδινε μια αντικειμενική εικόνα για τους θανάτους από COVID-19 σε μια συγκεκριμένη εβδομάδα και έδειχνε πόσο μεγάλη είναι και η πίεση στο σύστημα υγείας.
 
Δεν διαστρέβλωνε τίποτα. Δεν έσπερνε τον πανικό. Δεν ήταν fake news.
 
Στη συνέντευξη του πρωθυπουργού γίνεται μια ερώτηση που δεν κάνει καμία αναφορά για tovima.gr ή το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.
 
Η ερώτηση ήταν εάν γίνεται επιλογή ποιος μπαίνει ή όχι στις ΜΕΘ.
 
Απαντούν και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Κανένας τους δεν αναφέρεται για tovima.gr ή στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ.
 
Όταν ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε «υπόκοσμο του διαδικτύου» αναφέρεται στα διάφορα τρολ και τους συνωμοσιολόγους που λένε ότι γίνεται επιλογή ποιος μπαίνει και ποιος όχι στις ΜΕΘ.
 
Και επειδή εμείς μιλάμε με στοιχεία ιδού το πλήρες σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και του καθηγητή Τσιόδρα:
 
«Στέλιος Πέτσας: Επόμενη ερώτηση από την κυρία Σοφία Φασουλάκη από το ΟΡΕΝ προς τον κύριο Πρόεδρο:
Μπορείτε να καθησυχάσετε τους πολίτες ότι υπάρχει επάρκεια Μ.Ε.Θ. για να μην χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών για εισαγωγή;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα το ξαναπώ. Παίρνουμε τα μέτρα για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να γίνει αυτή η πάρα πολύ δύσκολη απόφαση την οποία δυστυχώς σε άλλες χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν.
[…]
 
Σωτήρης Τσιόδρας: Αν μου επιτρέπετε κύριε Πρόεδρε να κάνω ένα μεγάλο σχόλιο εδώ από τη μεγάλη εμπειρία που έχω όλα αυτά τα χρόνια στην Πατρίδα και σαν γιατρός αλλά και σαν υπηρέτης της δημόσιας υγείας. Να πω ότι κάθε χρόνο στην γρίπη, και την εποχική γρίπη, αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας και φυσικά και στην καθημερινή ιατρική πρακτική, ότι ο γιατρός, σε συνεννόηση με το οικογενειακό περιβάλλον, σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι υπερήλικας, έχει πολλαπλά προβλήματα υγείας, έναν άνθρωπο ο οποίος θα ταλαιπωρηθεί ενδεχομένως και θα παραταθεί η διαδικασία του θανάτου παρά η ίδια η ζωή, γίνεται η επιλογή αυτή στην καθημερινή πράξη, στις κλινικές, στα νοσοκομεία μας.
[…]
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μου επιτρέπετε, κύριε καθηγητά, να προσθέσω κάτι σε αυτό. Είδα να διακινείται στον υπόκοσμο του διαδικτύου μία θεωρία ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι δεν πεθαίνουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πεθαίνουν σε θαλάμους.
Λοιπόν, θέλω να επαναλάβω και να τονίσω αυτό το οποίο είπε ο κύριος καθηγητής.
 
Όποιος έχει περάσει από τέτοια διαδικασία, επιτρέψτε μου έχω προσωπική εμπειρία, ξέρει ότι μερικές φορές οι ίδιες οι οικογένειες επιλέγουν συνειδητά, σε συνεννόηση με τους γιατρούς, να μην διασωληνώσουν αγαπημένους τους για τους οποίους η διασωλήνωση θα ήταν απλά μια επώδυνη παράταση ενός νομοτελειακά προδιαγεγραμμένου τέλους.
[…]
 
Αυτό που περιγράφω είναι τελείως διαφορετικό, θέλω να το τονίσω, από αυτό το οποίο συνέβη σε περιπτώσεις όπως στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες όπου έφταναν περισσότεροι στα νοσοκομεία εκείνη τη στιγμή από όσους μπορούσαν τα νοσοκομεία να χειριστούν. Αυτό δεν θα γίνει στην Ελλάδα. Και ο λόγος για τον οποίο δεν θα γίνει: Είμαστε σίγουροι ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε τώρα θα αποδώσουν.»
 
Από τα αποσπάσματα αυτά γίνεται σαφές ότι όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το ρεπορτάζ του Βήματος, ένα ρεπορτάζ που απλώς παρέθεσε επίσημα στατιστικά στοιχεία και δεν υποστήριξε ότι «γίνεται επιλογή».
 
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο καθηγητής Τσιόδρας εξήγησαν τι ακριβώς συμβαίνει, ενώ όταν ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε «θεωρία» και «υπόκοσμο του διαδικτύου», προφανώς και εννοεί όσους διακινούν μια συνωμοσιολογική και αβάσιμη θεωρία ότι τώρα γίνεται επιλογή ποιος θα πάει και ποιος δεν θα πάει στις ΜΕΘ.
 
Τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω.
 
Όμως, το ρεπορτάζ από tovima.gr απλώς παρέθεσε στοιχεία και δεν διατύπωνε καμία θεωρία, οπότε προφανώς και δεν είχε αυτό στο νου του.
 
Βέβαια για τον Φιλιππάκη και τα συγκεκριμένης αισθητικής και ύφους μέσα του, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα.
 
Ούτε για τον Βαξεβάνη που αντί να εξηγήσει τι ακριβώς έγινε με την εγγυητική του Καλογρίτσα και εκείνα τα 3 εκατομμύρια, έσπευσε να αναπαράγει τα fake news για tovima.gr στα ΜΜΕ του.
 
Ούτε διάφορους άλλους που αναπαρήγαγαν την ανυπόστατη «είδηση».
 
Όμως, σε διάφορα μέσα η λογική είναι το πενιχρό μεροκάματο να βγαίνει –όταν βέβαια το θυμηθούν οι κάθε λογής χορηγοί– και ας είναι και από fake news.
 
Πηγή:in.gr