Η Απελευθέρωση ενός Έθνους: ΕΚΤΑΚΤΩΣ την Παρασκευή στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ - Ένα μνημειώδες ιστορικό έργο που κυκλοφορεί για πρώτη φορά με εφημερίδα
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ - Από την Επανάσταση των Ελλήνων στην ίδρυση του ελληνικού κράτους
Μη χάσετε εκτάκτως από αυτή την Παρασκευή με τα Παραπολιτικά μια μνημειώδη ιστορική σειρά σε 12 υπερπολυτελείς σκληρόδετους τόμους από τα "Ελληνικά Γράμματα".
Μια πρωτότυπη έκδοση που ήρθε να καλύψει ένα κενό έρευνας και ιστορικής μελέτης, αποκαλύπτοντας αθέατες πλευρές της παλιγγενεσίας των Ελλήνων. Από την προεπαναστατική εποχή και την περίοδο της προετοιμασίας του Αγώνα μέχρι και τα χρόνια της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια. Τον δρόμο από το σκοτάδι της οθωμανικής κατάκτησης στο φως της ανεξαρτησίας.
Το έργο υπογράφουν κορυφαίοι σύγχρονοι ιστορικοί, ειδικοί πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές, με την επιστημονική επιμέλεια των Θάνου Βερέμη και Αντώνη Κλάψη.
Στις σελίδες του περιλαμβάνει, για πρώτη φορά σε κοινή έκδοση: Σπάνιες φωτογραφίες από τα μεγαλύτερα Μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου, εθνικές Πινακοθήκες, βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές. Και επίσης: Κείμενα - ντοκουμέντα από διπλωματικά αρχεία, μαρτυρίες και ημερολόγια περιηγητών, αλλά και απομνημονεύματα Αγωνιστών της Επανάστασης.
Και οι 12 τόμοι αφηγούνται με τρόπο επιστημονικό, αλλά και άκρως γλαφυρό, την πορεία της Εθνεγερσίας. Σκιαγραφούν σπουδαίες προσωπικότητες και αναλύουν καθοριστικά στρατιωτικά, πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα, καθώς και άγνωστες όψεις της ιστορικής αυτής φάσης.
Είναι γραμμένοι από ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονες, εξειδικευμένους στη συγκεκριμένη περίοδο και διανθίζονται με άρθρα από εγνωσμένου κύρους ιστορικούς, φιλολόγους, θεολόγους, ακαδημαϊκούς όπως η Μαρία Ευθυμίου, ο Αλέξης Πολίτης, ο Μάριος Μπέγζος, ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, η Σοφία Σφυρόερα κ.ά, καθώς και από νέους επιστήμονες που φωτίζουν παραγνωρισμένες πτυχές του Αγώνα.
Και οι 12 τόμοι είναι πλούσια εικονογραφημένοι με σπάνιο και πρωτότυπο υλικό από μεγάλα ελληνικά ιδρύματα και μουσεία, όπως το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κ.ά., με τα οποία έχει υπάρξει στενή και αγαστή συνεργασία για την υλοποίηση του έργου, αλλά και από τα σπουδαιότερα μουσεία του εξωτερικού όπως το Ερμιτάζ, το Λούβρο, το Βατικανό, το Τοπ Καπί και πολλά ακόμη.
Εκτάκτως αυτή την Παρασκευή με τα Παραπολιτικά αποκτήστε τον πρώτο σκληρόδετο τόμο της σειράς με τίτλο «Προεπαναστατική περίοδος και προετοιμασία της Επανάστασης», ο οποίος είναι γραμμένος από τον ιστορικό Νίκο Μισολίδη, υπ. διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πραγματεύεται την ιστορική περίοδο πριν από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Μελετά τη δομή και τη λειτουργία της αχανούς για αιώνες Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τα πρώτα χρόνια των κατακτήσεών της και την εποχή της μεγάλης άνθησής της έως και περίοδο της κρίσης της, κατά το 18ο αιώνα. Επίσης φωτίζει τη σκοτεινή περίοδο της Τουρκοκρατίας για τον υπόδουλο ελληνισμό, τους αιώνες εκείνους που ο ζυγός του κατακτητή μπορεί να κράτησε το Γένος στη σκιά του, αλλά δεν κατάφερε να το λυγίσει
...29 Μαΐου 1453. Η αποφράδα ημέρα, για τους Έλληνες όλης της οικουμένης. Η ημέρα που αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Οθωμανούς. Η Άλωση της Πόλης σήμανε την απαρχή μιας νέας σκοτεινής περιόδου για τους Έλληνες, που έμελλε να κρατήσει περίπου τέσσερις αιώνες – την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Ο πρώτος τόμος που εγκαινιάζει τη νέα αυτή εκδοτική σειρά επιχειρεί να ιχνηλατήσει τα βήματα του υπόδουλου ελληνισμού τους «σκοτεινούς αιώνες», από την απώλεια της πολιτικής και πολιτισμικής του αυτοτέλειας έως την πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική αναγέννησή του τον 18ο αιώνα. Η νέα αυτή εποχή ακμής είχε ως αποτέλεσμα την αναγέννηση της ιδέας της εθνικής χειραφέτησης και τη διεκδίκηση της ελευθερίας του Γένους.
Στις σελίδες του τόμου αυτού οι αναγνώστες θα πάρουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που σχετίζονται, καταρχάς, με τους παράγοντες που συνέβαλαν στην επιβίωση της γλωσσικής και θρησκευτικής ιδιοπροσωπίας των Ελλήνων, μέσω της λειτουργίας θεσμών όπως η Εκκλησία, αλλά και φαινομένων όπως η μετανάστευση και η συγκρότηση εμπορικών δικτύων και ελληνικών κοινοτήτων στα Βαλκάνια, στη Δυτική και στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς και στη νότια Ρωσία. Ζητήματα δηλαδή που αφορούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των απανταχού Ελλήνων κατά την οθωμανική περίοδο και πώς αυτά οδήγησαν στη μεγαλύτερη στιγμή του νεότερης ελληνικής ιστορίας: τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Επίσης, ένα κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην περιγραφή της διοίκησης αλλά και της πορείας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ειδικά κατά τα χρόνια της υποδούλωσης του ελληνικού γένους. Η ανάλυση αυτή φωτίζει πτυχές άγνωστες εν πολλοίς που εξηγούν όμως τη σύνδεση της τύχης της αυτοκρατορίας με τους Έλληνες.
Τρία εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα, γραμμένα αποκλειστικά για τη σειρά αυτή από τους ιστορικούς Θάνο Βερέμη και Μαρία Ευθυμίου, καθώς και από τον ιστοριοδίφη και δημοσιογράφο Νίκο Μέρτζο, διανθίζουν την αφήγηση του τόμου, αναδεικνύοντας ιδιαίτερες πτυχές της ιστορίας της περιόδου.
Ένα πραγματικά μοναδικό έργο ιστορικής αυτογνωσίας που δεν θα κοσμήσει απλώς τις βιβλιοθήκες σας, αλλά θα εμπλουτίσει τη γνώση και την επίγνωσή μας ως Ελλήνων σε μια στιγμή που η συνείδηση αυτή είναι πολύτιμη.