Κωνσταντίνος Καραμανλής, «Οι Εθνικές Παρακαταθήκες»: Ο 8ος και τελευταίος τόμος, εκτάκτως το Σάββατο 25 Μαρτίου, με την κυριακάτικη έκδοση της «Απογευματινής»
Τα σπάνια αρχεία του ηγέτη που άλλαξε την Ελλάδα, σε οκτώ αποκαλυπτικούς θεματικούς τόμους! Όλα τα μεγάλα θέματα του ελληνισμού, όλοι οι μεγάλοι σταθμοί της πορείας της χώρας για έξι δεκαετίες. Μια μνημειώδης εκδοτική προσφορά, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι.
Εκτάκτως το Σάββατο 25 Μαρτίου μη χάσετε στον 8ο και τελευταίο τόμο της μνημειώδους εκδοτικής σειράς, «Το όραμα της Ευρώπης»: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η νέα μοίρα της Ελλάδας, ο δύσκολος δρόμος προς την Ευρώπη, οι εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις, η υπογραφή που άλλαξε την πορεία αυτού του τόπου.
«Η πορεία της Ελλάδας προς την Ευρώπη δεν ήταν ούτε απλή, ούτε αυτονόητη. Αντίθετα, υπήρξε ένας θρίαμβος της πολιτικής με την υψηλότερη έννοια που αυτή μπορεί να λάβει, έναντι πλήθους εσωτερικών και εξωτερικών αντιστάσεων και αμφισβητήσεων. Ολα αυτά, θα τα δει με τον πιο εναργή και πλήρη τρόπο ο αναγνώστης να ξεδιπλώνονται στις επόμενες σελίδες μπροστά στα μάτια του και θα κατανοήσει τι αγώνας δόθηκε για εκείνο που σήμερα θεωρείται, κακώς, αυτονόητο. Υπάρχουν όμως δύο σημεία στα οποία θα έπρεπε να σταθεί κάποιος εντελώς ιδιαίτερα: το ένα, έχει να κάνει με την διαπραγματευτική τακτική και στρατηγική του Καραμανλή, αλλά και με το αξιακό υπόβαθρο, τη σοβαρότητα του ιδίου και την αξιοπιστία του, που του έδωσε τα όπλα να ακουστεί ο λόγος του σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Αφορά στην επιστολή του, τον Δεκέμβριο του 1978, όταν απείλησε την τότε ΕΟΚ ότι θα αποσύρει την αίτηση ένταξης της Ελλάδας, λίγους μόνον μήνες πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας που ολοκλήρωσε το εθνικά φιλόδοξο έργο μίας ολόκληρης ζωής.
Ας προστεθεί εδώ ότι οι αφηγήσεις στελεχών της ελληνικής αντιπροσωπείας που εκτελούσε τις διαπραγματεύσεις, είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, συγκλονιστικές, όπως εκείνη του αείμνηστου πρέσβη Βύρωνα Θεοδωρόπουλου ή του αείμνηστου αρμοδίου υπουργού για την ένταξη, Γεωργίου Κοντογεώργη. Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ “Κωνσταντίνος Καραμανλής – Ο άνθρωπος που άλλαξε την Ελλάδα” και οι δύο είχαν αφηγηθεί πολλά, ανάμεσά τους και το τι συνέβη τότε: Ο Θεοδωρόπουλος θυμάται εκεί τη στιγμή που ο Καραμανλής, σε μία τεχνητή και ανούσια εμπλοκή των διαπραγματεύσεων την τελευταία στιγμή, του είπε στο τηλέφωνο από
την Αθήνα – έπαιρνε κάθε λίγο και δεν άφηνε τους διαπραγματευτές σε ησυχία ούτε λεπτό – ότι αν η άλλη πλευρά επιμείνει στα περί ου ο λόγος ζητήματα “να τους πεις ότι θα αποσύρω την αίτησή μου”! Ο Θεοδωρόπουλος είχε παγώσει, όπως όλοι άλλωστε – χρόνια αργότερα όμως, γελούσε πιο πολύ με αυτό το “μου” - όχι της χώρας, αλλά τη δική του: και ήταν έτσι, ήταν αλήθεια. Οπως είπαν άλλωστε χαρακτηριστικά και κορυφαίοι ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν αλλά και ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, στην ΕΟΚ δεν μπήκε η Ελλάδα, μπήκε... ο Καραμανλής.
Το τι συνέβη μετά, ο αναγνώστης το γνωρίζει βιωματικά, αλλά θα το δει εδώ και στο επίπεδο που δεν το γνωρίζει: θα μάθει τις λεπτομέρειες από εκείνες τις ώρες στην κόψη του ξυραφιού. Πάντως, αξίζει λίγη ακόμα από την αναφορά του Θεοδωρόπουλου: Οταν έλαβε την εντολή να το μεταφέρει στους ομολόγους του διαπραγματευτές, είχε, όπως ο ίδιος είπε, απελπιστεί από την τροχιά που είχαν λάβει πια τα πράγματα στο παρά ένα, ενώ όλα είχαν πάει πριν καλά. Βαρύς και σκεπτικός, περπατώντας στο διάδρομο, συνάντησε τον αρμόδιο διοικητικό γενικό διευθυντή της ΕΟΚ, ο οποίος τον ρώτησε τι είχε και ήταν έτσι. Ο Θεοδωρόπουλος, που τον γνώριζε πολύ καλά, του μετέφερε τη συνομιλία του και την εντολή του Καραμανλή. Και εκείνος, γέλασε και του είπε: “μην ανησυχείτε κύριε πρέσβη. Εδώ είναι Βρυξέλλες και τώρα είναι μεσημέρι. Ετσι γίνεται πάντα. Οι συζητήσεις θα κρατήσουν περίπου μέχρι τις τέσσερις το πρωί και, εκείνη την ώρα, κατά τις τέσσερις το πρωί, όλα θα έχουν τελειώσει καλά”.
Θυμάμαι ακόμα τη λάμψη στα μάτια του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου όταν μου είπε: “Πράγματι, στις τέσσερις, τηλεφώνησα στον Καραμανλή στην Αθηνα και του δήλωσα επισήμως ότι όλα είχαν τελειώσει θετικά. Η Ελλάδα, ήταν πλέον πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΟΚ, το δέκατο στην ιστορία της”... Η στάση του Καραμανλή, είχε αποδώσει. Οχι μόνον εκείνη τη στιγμή φυσικά. Ηταν η συνεπής και επίμονη, παρά τις δυσκολίες, στάση μιας ολόκληρης ζωής...»
Γεώργιος Π. Μαλούχος
Δημοσιογράφος – Επιμελητής έκδοσης
* Όσοι αναγνώστες έχασαν έναν ή περισσότερους τόμους της σειράς, μπορούν να τους παραγγείλουν από τον εφημεριδοπώλη τους ή να καλέσουν στο 211 1091100 (Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 10.00-18.00).
Οι τόμοι της σειράς περιλαμβάνουν:
ΤΟΜΟΣ 1. ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (A' ΜΕΡΟΣ)
ΤΟΜΟΣ 2. ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (Β' ΜΕΡΟΣ)
ΤΟΜΟΣ 3. O ΜΑΚΕΔΩΝ
ΤΟΜΟΣ 4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
ΤΟΜΟΣ 5. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟΜΟΣ 6. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (A' ΜΕΡΟΣ)
ΤΟΜΟΣ 7. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Β' ΜΕΡΟΣ)
ΤΟΜΟΣ 8. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ