Η ΟΝ Time Σαββατοκύριακο σας προσφέρει κάθε εβδομάδα τα αριστουργήματα των σημαντικότερων συγγραφέων της ελληνικής λογοτεχνίας σε πολυτελή συλλεκτική έκδοση!

Γεώργιος Βιζυηνός, Ιάκωβος Πολυλάς, Δημήτριος Βικέλας, Ιωάννης Κονδυλάκης & πολλοί ακόμα!

Μη χάσετε το Σάββατο 15 Ιουλίου με την ΟΝ Time Σαββατοκύριακο το νέο βιβλίο της σειράς:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΝ∆ΥΛΑΚΗΣ

Όταν ήμουν δάσκαλος

Πεζογράφος και δηµοσιογράφος, µε ρεαλιστικούς διαλόγους και πηγαίο χιούµορ, ο Ιωάννης Κονδυλάκης έχει προσφέρει στην ελληνική λογοτεχνία σηµαντικά έργα, τα οποία διαβάζονται πάντα µε ευχαρίστηση από τους αναγνώστες.

Στη νουβέλα του Όταν Ήµουν ∆άσκαλος ήρωας είναι ο εικοσάχρονος Γιώργης, ο οποίος αναλαµβάνει τυχαία και κάπως επιπόλαια τον ρόλο του δασκάλου σε κάποιο ορεινό χωριό της Κρήτης. Ο Γιώργης δεν έχει ιδέα από διδασκαλία και το µόνο που φαίνεται αρχικά να τον ενδιαφέρει είναι το κυνήγι στα κοντινά δάση της περιοχής. Ωστόσο σύντοµα αρχίζει να τον κερδίζει το επάγγελµά του και να ανταποκρίνεται µε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Εισάγει νέες παιδαγωγικές µεθόδους και αναπτύσσει πολυτάραχες επαγγελµατικές και φιλικές σχέσεις µε τον άλλο δάσκαλο του σχολείου.

Το έργο περιλαµβάνει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και χαρακτήρες ανθρώπων τους οποίους γνώρισε ο ίδιος ο συγγραφέας, όταν διετέλεσε δάσκαλος στην Κρήτη. Έτσι δηµιουργεί ένα απολαυστικό πεζογράφηµα, βασισµένο στη συνύπαρξη των αντιθέτων, όπως ακριβώς και στην πραγµατική ζωή.


Ο Ιωάννης Κονδυλάκης, λογοτέχνης, διηγηµατογράφος, χρονογράφος και δηµοσιογράφος, γεννήθηκε το 1862 στο χωριό Άνω Βιάνος της Ανατολικής Κρήτης και απεβίωσε το 1920 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σαν άνθρωπος ήταν ιδιαίτερη φυσιογνωµία, ενώ σαν λογοτέχνης υπήρξε ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του ελληνικού νατουραλισµού και της ηθογραφίας. Στα έργα του χρησιµοποίησε την απλή καθαρεύουσα και, παρόλο που η γενιά του βρίσκεται στο γλωσσικό σταυροδρόµι καθαρεύουσας και δηµοτικής, εκείνος υιοθέτησε τη δηµοτική µόνο στο τελευταίο έργο του, την Πρώτη Αγάπη.

Χάρη στον Κονδυλάκη η δηµοτική γλώσσα πήρε την προσωνυµία «µαλλιαρή», όταν µια µέρα, βλέποντας τους µακρυµάλληδες αδερφούς Σπήλιο και Κώστα Πασαγιάννη, συνεργάτες του στο περιοδικό ΤΕΧΝΗ, είπε στη συντροφιά του: «Να η µαλλιαρή φιλολογία».

Στο έργο του καταγράφεται η κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή του νησιού του, ενώ τα ηθογραφικά στοιχεία αναλύονται και παρουσιάζονται εκτενώς, αποτελώντας έτσι άρτια ψυχογραφήµατα.

Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά µέλη στην «Ένωση Συντακτών» –το συνδικαλιστικό σωµατείο των δηµοσιογράφων, που το 1947 µετονοµάστηκε σε «Ένωση Συντακτών Ηµερησίων Εφηµερίδων Αθηνών»– και, µάλιστα, το 1815 εκλέχθηκε πρώτος πρόεδρός της.

Ο Ιωάννης Κονδυλάκης φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών, χωρίς να καταφέρει να πάρει το πτυχίο του, λόγω οικονοµικών δυσκολιών. Έγραψε περίπου 6.000 χρονογραφήµατα και θεωρείται πατέρας του δηµοσιογραφικού αυτού είδους, παρόλο που δεν έτρεφε ιδιαίτερη εκτίµηση για το χρονογράφηµα. Ασχολήθηκε επίσης µε διηγήµατα και νουβέλες, ενώ µετέφρασε τα έργα του Λουκιανού καθώς και αρκετούς κλασικούς Γάλλους συγγραφείς.

Από τα πιο γνωστά του έργα:

Ο Πατούχας

Η πρώτη αγάπη

Όταν ήµουν δάσκαλος

Οι άθλιοι των Αθηνών

Η Κρήσσα ορφανή

Κάτω ο τύραννος