-«ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», το μνημειώδες έργο του σπουδαίου Έλληνα διανοητή και ιστορικού Γιάνη Κορδάτου, που προσφέρουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στο αναγνωστικό κοινό και δεν πρέπει να λείπει από καμία ελληνική βιβλιοθήκη!

 

Πρόκειται για το αποτέλεσμα 50 ετών πολύμοχθης εργασίας πάνω στο θέμα και αποτελεί θεμελιώδες απόκτημα της νεοελληνικής ιστορικής επιστήμης.

Η πορεία των Ελλήνων μελετάται από τα πρώτα στάδια διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης και σε όλη την εξέλιξή της. Οι κοινωνικοί ανταγωνισμοί, οι πολιτικές συγκρούσεις, οι πολιτιστικές κατακτήσεις, οι φάσεις της Ιστορίας αναλύονται με απολύτως συγκροτημένο τρόπο.

Η αφήγηση και η συμπερασματολογία του έργου είναι στηριγμένες στο σύνολο της παγκόσμιας βιβλιογραφίας με απευθείας προσφυγή στις πηγές.

 

Για πρώτη φορά Έλληνας ιστορικός καταπιάνεται με την αρχαία ιστορία βάσει της κοινωνικής προβληματικής της εποχής, στηριγμένος όχι στις ιδέες, αλλά στα γερά θεμέλια που παρέχει η αναδρομή στις συνθήκες παραγωγής και ανταλλαγής, στη διαλεκτική αντίληψη της ιστορικής κίνησης.

Το έργο του Κορδάτου είναι τεράστιο και αποτελεί θεμελιώδες απόκτημα της νεοελληνικής προοδευτικής ιστορικής επιστήμης.

Τα Παραπολιτικά προσφέροντάς το στο αναγνωστικό κοινό έχουν την ικανοποίηση ότι επιτελούν μια αναμφισβήτητη εθνική προσφορά.

 

Ο Κορδάτος χάραξε σταθερά τις νέες κατευθύνσεις στην ιστοριογραφία μας. Υπήρξε πρόδρομος και οδηγητής και εμπλούτισε τη νεοελληνική σκέψη στις διαδρομές που οδηγούν από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον.

Ζητήματα ομηρικά, ζητήματα αρχαίας ιστορίας και φιλολογίας και, αργότερα, ζητήματα από τον μεσαιωνικό κόσμο του Βυζαντίου ερευνήθηκαν από τον Κορδάτο και φωτίστηκαν συνδυαστικά. Πολλές από τις εργασίες του αυτές δέχτηκαν τον έπαινο και την κατάφαση των ιστορικών διασημοτήτων της διεθνούς επιστήμης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως το ομηρικό πρόβλημα, είχε ο ίδιος την ικανοποίηση να δει να επαληθεύονται τα συμπεράσματά του από την αρχαιολογική σκαπάνη στις ανασκαφές της Πύλου.

Αυτό το Σάββατο 23.03 μη χάσετε τον 1ο τόμο: Ομηρικά • Κριτική των ομηρικών επών

 

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Πρόλογος τῆς Α´ ἔκδοσης

Πρόλογος τῆς Β´ ἔκδοσης

Εἰσαγωγή (Γένεση καί ἐξέλιξη τοῦ ἔμμετρου λόγου)

 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Κεφάλαιο Α´: Ὁ Ὅμηρος καί οἱ ἀρχαῖες παραδόσεις γύρω ἀπό τη γέννησή του καί τήν πατρίδα του

Κεφάλαιο Β´: Ὁ ἱστορικός πυρήνας τῶν ὁμηρικῶν ἐπῶν

Κεφάλαιο Γ´: Ἀχαιοί καί Τρῶες

Κεφάλαιο Δ´: Ἡ κοινωνία τῶν Ἀχαιῶν ὅπως περιγράφεται στην «Ἰλιάδα» καί στήν «Ὀδύσσεια»

Κεφάλαιο Ε´: Διασκευή καί πολιτικοποίηση τῶν ὁμηρικῶν ἐπῶν

στά χρόνια τοῦ Πεισιστράτου

Κεφάλαιο ΣΤ´: Ἐπικρίσεις καί ἐπιθέσεις κατά τοῦ Ὁμήρου