Μη χάσετε αποκλειστικά με την κυριακάτικη Απογευματινή, τη σπουδαία μελέτη παγκόσμιου κύρους, του Chester G. Starr, «Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», που κυκλοφορεί για πρώτη φορά με εφημερίδα, αυτή την Κυριακή 19.05

-Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

-Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ

-Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το θέμα της Αθηναϊκής δημοκρατίας είναι δημοφιλές μεταξύ των επιστημόνων και των φοιτητών που ασχολούνται με την κλασική αρχαιότητα, και συνεχίζουν να γράφονται βιβλία σχετικά μ’ αυτό. Ωστόσο, μέχρι τώρα, κανένα από αυτά δεν αφιέρωσε μεγάλη προσοχή στην προέλευση και τις καθημερινές εργασίες της Εκκλησίας.

Σ’ αυτή τη συναρπαστική μελέτη, ο Chester Starr δίνει το διάγραμμα της ανάπτυξης της Εκκλησίας από την εδραίωσή της μέχρι την καθιέρωσή της ως κεντρικού θεσμού της δημοκρατικής διακυβέρνησης της Αθήνας κατά τον πέμπτον αιώνα π.Χ. Εξετάζει την πρακτική λειτουργία της Εκκλησίας στο ξεκίνημά της και προσφέρει ζωντανές περιγραφές του ρόλου που έπαιζε η ιδεολογία των Αθηναίων πολιτικών, την εξέλιξη των προϋποθέσεων για το δικαίωμα ψήφου και για τη συμμετοχή στις εκλογές. Ο Starr, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες και οι δούλοι στερούνταν πολιτικών δικαιωμάτων, τονίζει τους παραλληλισμούς μεταξύ Αθηναϊκής και Αμερικανικής δημοκρατίας.

Η Γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, γραμμένη στο χαρακτηριστικό ζωντανό ύφος του Starr, αποτελεί μια ανεκτίμητη εισαγωγή κι έναν ασφαλή οδηγό για σπουδαστές, επιστήμονες, καθώς και για το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για το πολίτευμα της Αθήνας κατά τον πέμπτο αιώνα.

«Η γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας»: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με την κυριακάτικη Απογευματινή