Μπροστά σε δύο πολύ σηµαντικά µέτωπα, σε ό,τι αφορά το εγχώριο µιντιακό τοπίο, θα βρεθεί η κυβέρνηση µετά τις ευρωεκλογές.

Το πρώτο αφορά τις κινήσεις για τη διατήρηση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΡΤ, χωρίς να υπάρξουν οικονοµικές υπερβάσεις, και το δεύτερο την προώθηση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθµών περιφερειακής εµβέλειας.

 

Το EΡΤnews το «μεγάλο αγκάθι»

Σε ό,τι αφορά την κρατική τηλεόραση, το µεγάλο αγκάθι είναι το EΡΤnews, για το οποίο έχει γίνει µια ιδιαιτέρως ισχυρή επένδυση, µε ουκ ολίγες φωνές εντός του Ραδιοµεγάρου, αλλά και του Μεγάρου Μαξίµου να κάνουν λόγο για περιστολή των λειτουργικών δαπανών, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο στελεχιακού δυναµικού και κόστους εκποµπών. Αλλωστε, είναι σαφές πως, για να συνεχίσει η ΕΡΤ να δίνει ισχυρό στίγµα στο πεδίο του ανταγωνισµού µε τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθµούς, κυρίως µέσω των παραγωγών της πρώτης συχνότητας, θα πρέπει να βρεθούν οι αντίστοιχες οικονοµικές, και όχι µόνο, ισορροπίες.

Πλέον το µπαλάκι είναι στη µεριά των Ζούλα - Κασκανιώτη. Στο κοµµάτι της αδειοδότησης, ο αρµόδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έχει αναλάβει τη συνεννόηση µε το ΕΣΡ, προκειµένου να ολοκληρωθεί το νοµοθετικό πλαίσιο και ακολούθως να δροµολογηθεί το πρακτικό µέρος της υπόθεσης.

Σχετικές διεργασίες, όπως έχει γράψει η στήλη, θα πρέπει να αναµένονται ακόµα και εντός του καλοκαιριού, ώστε από το φθινόπωρο να προκύψουν χειροπιαστές εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστηµα πληθαίνουν οι ιδιοκτήτες και οι εµπλεκόµενοι στη λειτουργία των τοπικών καναλιών που ζητούν ξεκαθάρισµα του τοπίου όσο το δυνατόν πιο σύντοµα...

 

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο SECRET της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 11/5/2024