Ο Βαγγέλης Κιούσης µιλάει στο «Secret» για τις εκποµπές των «εραστών» της αδρεναλίνης και της αυτοκίνησης «5 λεπτά στον δρόµο» και «ΜotorOne», από τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1.

Αναφέρεται στην «ευπρόσδεκτη οικειότητα» µε τους ακροατές του, αναλύοντας τις προσεγγίσεις του εγχειρήµατος αυτού, αλλά και τις καθηµερινές –και εκτός αέρα– ερωτήσεις που δέχεται για χρηστικά θέµατα, αλλά και για τα οχήµατα που επιθυµούν να αποκτήσουν.

Ακόµα, µιλά για το σηµαντικότερο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουµε για την αυτοκίνηση, την πρόοδο της τεχνολογίας στο πεδίο της ασφάλειας στον δρόµο, αλλά και για το «γκαράζ των ονείρων του».

«5 λεπτά στον δρόµο», τις καθηµερινές, 16.55-17.00 και 19.55-20.00, και «MotorOne», κάθε Σαββατοκύριακο, 16.00-17.00. Πώς βιώνετε τη φετινή ραδιοφωνική σεζόν;

Συνεχίζω να απολαµβάνω την ελευθερία που δίνουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 στους παραγωγούς των εκποµπών για τη διαµόρφωση του ξεχωριστού προφίλ που αυτές έχουν. Στη δική µου περίπτωση, µιλάµε για τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις. Στα καθηµερινά «5 λεπτά στον δρόµο» στόχος είναι η ενηµέρωση για χρηστικά και άλλα θέµατα που απασχολούν τους Ελληνες οδηγούς. Αξιολογώ τι είναι πραγµατικά σηµαντικό να γνωρίζουν από όσα συµβαίνουν στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσµο. Το «MotorOne» του Σαββάτου είναι µια εκποµπή αυτοκινήτου µε infotainment χαρακτήρα, συνδυάζοντας ενηµέρωση και ψυχαγωγία. Με τη συµβολή της συντακτικής οµάδας του MotorOne.gr εµβαθύνουµε σε θέµατα, φιλοξενώντας εξειδικευµένους συνοµιλητές, ώστε να παραµένουµε χρήσιµοι για τους ακροατές µας. Το «MotorOne ταξιδεύοντας» της Κυριακής είναι µια απολύτως βιωµατική εκποµπή, που αναδεικνύει τις ταξιδιωτικές εµπειρίες κάθε καλεσµένου της. Στην πλειονότητά τους, αυτοί δεν έχουν µιλήσει ποτέ ξανά δηµοσίως γι’ αυτές τις εµπειρίες, άρα το αποτέλεσµα είναι πρωτότυπο, είτε βρίσκεται απέναντί µου ένας δηµοφιλής καλλιτέχνης ή συγγραφέας είτε ένας λιγότερο γνωστός επιστήµονας ή καθ’ έξιν ταξιδευτής.

 

Πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ακροατών στην εκποµπή σας και ποια είναι η σχέση που έχετε;

Βρίσκοµαι στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 από τον Φεβρουάριο του 2017 και αυτό έχει δηµιουργήσει µια ευπρόσδεκτη οικειότητα µε τους ακροατές του σταθµού. Το αντιλαµβάνοµαι κάθε φορά που θέτουν ερωτήσεις ή σχολιάζουν το περιεχόµενο των εκποµπών µου. Εκτιµώ αφάνταστα την ειλικρίνειά τους και θυµάµαι πάντοτε ότι οι εκποµπές γίνονται για εκείνους, όχι για µένα. Ετσι απαντώ –ακόµα και εκτός αέρα σε κάποιες περιπτώσεις, αν κρίνω ότι το ερώτηµα είναι πολύ προσωπικό– σε κάθε απορία τους. Στην κορυφή του ενδιαφέροντός τους βρίσκονται χρηστικά θέµατα, αλλά και απορίες για το αυτοκίνητο που θέλουν να αποκτήσουν. Θεωρώ ότι όλοι εκτιµούν την ειλικρίνεια, την ευθύτητα και την αµεσότητα µε την οποία απαντώ.

 

Ποιο είναι το στοιχείο-κλειδί που όλοι πρέπει να γνωρίζουµε σήµερα για την αυτοκίνηση;

Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζει καθηµερινά τα δεδοµένα στο πεδίο της κινητικότητας – µια λέξη µε ευρύτερη έννοια, που κατά την άποψή µου αποτυπώνει ακριβέστερα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες σήµερα. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαµε ασφαλέστερα, φιλικότερα προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικά οχήµατα στη διάθεσή µας. Η τεχνολογία αποτελεί τη λύση σε κάθε πρόβληµα που ανακύπτει στους δρόµους, παρέχοντας πρωτόγνωρες εµπειρίες ακόµα και σε… τεχνοφοβικούς, οι οποίοι λόγω ιδιοσυγκρασίας ή έλλειψης ειδικών γνώσεων «διαµαρτύρονται» για το πόσο σύνθετα στον χειρισµό µπορούν να γίνουν τα σύγχρονα οχήµατα. Το µέλλον θα είναι αναµφίβολα καλύτερο από το παρελθόν, διευρύνοντας τις δυνατότητες επιλογής για τον τρόπο µε τον οποίο θέλουµε να κινούµαστε και να ταξιδεύουµε στους δρόµους.

 

Τέλος, δεν θα µπορούσα να µη ρωτήσω ποιο είναι το αγαπηµένο ή τα αγαπηµένα σας οχήµατα.

Αυτή είναι η πιο συχνή, αλλά και η πιο «δύσκολη» ερώτηση που δέχοµαι. ∆εν είναι ένα ή δύο, είναι πολλά και διαφορετικά. Είµαι επαγγελµατίας δηµοσιογράφος στο πεδίο της αυτοκινητοβιοµηχανίας τα τελευταία 32 χρόνια, µε αναρίθµητες δοκιµές αυτοκινήτων, χιλιάδες ώρες συνεντεύξεων και πολλές, διαφορετικές εµπειρίες. Με συναρπάζει ακόµη η τόλµη των Γάλλων κατασκευαστών, η ακρίβεια των Ιαπώνων, η άγνοια κινδύνου των Ιταλών, η υπεροψία των Γερµανών και η ταχύτητα σκέψης των Κορεατών. Για να απαντήσω, ωστόσο, στην ερώτησή σας, το «γκαράζ των ονείρων µου» θα είχε µόνο δύο αυτοκίνητα: ένα σπορ διθέσιο υψηλών επιδόσεων και ένα station wagon µε off -road χαρακτηριστικά.

 

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο SECRET της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 18/5/2024