Η Αντριάνα Παρασκευοπούλου και το ντοκιμαντέρ "Το Αίνιγμα της Κέρου" απέσπασε το βραβείο Κοινού στο Διεθνές Αρχαιολογικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Όρεγκον.

Το ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ σε σκηνοθεσία του Κώστα Μαχαίρα, απέσπασε ένα ακόμη βραβείο, αυτό του Κοινού, στο Διεθνές Αρχαιολογικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Όρεγκον, στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου, Επικεφαλής των Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ και παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων, υπογράφει την έρευνα και την αρχισυνταξία.

Το “Αίνιγμα της Κέρου” έχει λάβει, επίσης, τα βραβεία καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ και σκηνοθεσίας στο Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου, καθώς και το βραβείο καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ Αγών.

Η ίδια έχει αναφερθεί πολλές φορές σε συνεντεύξεις της στην αγάπη της για το ντοκιμαντέρ αλλά και την εμπειρία στην αρχαιολογική ανασκαφή καθώς την επόμενη χρονιά των γυρισμάτων επέστρεψε στην Κέρο και εργάστηκε εθελοντικά ως μέλος της ανασκαφικής ομάδας.

Η έρευνα στο ντοκιμαντέρ της Αντριάνας Παρασκευοπούλου

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ανασκαφή στο νησί της Κέρου, που έγινε από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπό τη διεύθυνση του λόρδου Κόλιν Ρένφριου και του δρ Michael Boyd σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ο λόρδος Κόλιν Ρένφριου, ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς αρχαιολόγους όλων των εποχών, αφιέρωσε το έργο του στη λύση του αινίγματος που απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για δεκαετίες: σ’ αυτό το μικρό και ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων έχουν βρεθεί εκατοντάδες θραύσματα από σπασμένα κυκλαδικά ειδώλια, που όμως δεν ενώνονται μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρένφριου, η Κέρος αποτελεί το πρώτο θαλάσσιο ιερό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας
Έρευνα – παρουσίαση: Αντριάνα Παρακευοπούλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μανόλης Βουρεξάκης
Κάμερα: Κωνσταντίνος Ρηγόπουλος
Ηχοληψία: Νίκος Παλιατσούδης
Μοντάζ: Δανάη Μανουσαρίδη
Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας
Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος

Το ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου» είναι διαθέσιμο στο ERTFLIX με ελληνικούς, αγγλικούς υπότιτλους και με Νοηματική Διερμηνεία.