«Εμπαιγμό» από την πλευρά της διοίκησης της «Αυγής» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας για το γεγονός ότι «για πρώτη φορά στα χρονικά» δεν θα έχουν εκπρόσωπο στο Δ.Σ. του εντύπου, το οποίο πλέον θα είναι τριμελές, χωρίς εκείνοι να έχουν εκπροσώπηση.

Στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε την Τρίτη (28/5) οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο «για δημοκρατική παρέκβαση», αλλά και για «αφαίρεση» του ελέγχου επί των πεπραγμένων της διοίκησης, την ώρα που τους οφείλονται δεδουλευμένα για τα οποία δημιουργείται «μέγιστη αμφιβολία» για το αν θα καταβληθούν.

Σημειώνουν, τέλος, πως απευθύνουν επιστολή ενημέρωσης και έκκλησης για αναίρεση της απόφασης της διοίκησης προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τη γραμματέα του κόμματος και τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου του κόμματος.

Αναλυτικά, η απόφαση της Γ.Σ. των εργαζομένων της "Αυγής" αναφέρει τα εξής:

«Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ στις 28/5 αποφάσισε ομόφωνα τα εξής: Καταγγέλλουμε και εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τον αποκλεισμό των εργαζομένων από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εφημερίδας, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά. Η βαθιά δημοκρατική παράδοση της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς συμπεριλάμβανε πάντα τους εργαζόμενους στη διοίκηση του οργανισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια παράδοση αλλά και με βάση τις σχετικές δεσμεύσεις της διοίκησης για συμπερίληψή μας, είχαμε εκλέξει εδώ και μήνες τον εκπρόσωπό μας προκειμένου να ενταχθεί στο νέο Δ.Σ. και αναμέναμε την επίσημη συγκρότησή του. Ωστόσο, η αναμονή και τα λόγια της διοίκησης αποδείχθηκαν ατόφιος εμπαιγμός, καθώς με μια απολύτως μονομερή και αιφνιδιαστική ενέργεια μας ανακοινώθηκε ότι το νέο Δ.Σ. θα είναι τριμελές και οι εργαζόμενοι δεν θα εκπροσωπούνται σε αυτό.

Το γεγονός αυτό δεν συνιστά μόνο μια δημοκρατική παρέκβαση στην ιστορία της εφημερίδας, αλλά στην πράξη μάς αφαιρεί τον έλεγχο επί των πεπραγμένων της διοίκησης, σε μια (ακόμη) περίοδο που τα οικονομικά του οργανισμού παρουσιάζονται απολύτως στενά. Για τον λόγο αυτόν εκφράζουμε έντονα ερωτήματα για το τι σηματοδοτεί η απόφαση του αποκλεισμού μας, καθώς και γιατί η διοίκηση επέλεξε να μας αγνοήσει τελείως στην απόφασή της και να μη διαβουλευθεί καθόλου επί αυτού.

Η ανησυχία μας εντείνεται και από το γεγονός ότι η εταιρεία μάς οφείλει δεδουλευμένα που έχουν συσσωρευθεί από προηγούμενα έτη και η εκπροσώπηση των εργαζομένων διασφάλιζε, μεταξύ άλλων, ότι οι οφειλές αυτές παραμένουν και καταβάλλονται σε συναινετικό κλίμα. Πλέον, η μονομερής ενέργεια διαρρηγνύει αυτή τη βάση συνεννόησης και δημιουργεί μέγιστη αμφιβολία για την καταβολή τους.

Οι εργαζόμενοι μέσα στα χρόνια και σε πολύ δύσκολες περιόδους έχουν υπάρξει πάντα αρωγοί στην επιβίωση της εφημερίδας, ενώ έχουμε καταθέσει δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση της δημοσιογραφικής λειτουργίας και την ανάπτυξη του οργανισμού. Το ίδιο έχουμε πράξει και με πρωτοβουλίες και κινήσεις εξωστρέφειας προς την κοινωνία και τους αναγνώστες και φίλους της ΑΥΓΗΣ, καλώντας τους να στηρίξουν την εφημερίδα, που έχει βρεθεί πάντα στο πλευρό των αγώνων των εργαζομένων και των ανέργων, των φοιτητών, των προσφύγων και μεταναστών, των ΛΟΑΤΚΙ+ και των ανθρώπων που δεν έχουν φωνή, την εφημερίδα που στις σελίδες της έχουν αρθρογραφήσει με χρυσά γράμματα αγωνιστές και προσωπικότητες της ιστορίας της Αριστεράς και του τόπου.

Ως εκ τούτου, ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης αποκλεισμού μας από το Δ.Σ. της ΑΥΓΗΣ.

Επιπλέον, ζητάμε την άμεση συνάντηση με εκπρόσωπο του ισχυρού μετόχου για την παροχή εξηγήσεων για τη μονομερή αυτή ενέργεια της διοίκησης, καθώς και επίσημων δεσμεύσεων για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του οργανισμού, όπως και για τη διασφάλιση των δεδουλευμένων μας.

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο αποφασίσαμε να απευθύνουμε επιστολή ενημέρωσης και έκκλησης για αναίρεση της απόφασης της διοίκησης προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τη γραμματέα του κόμματος και τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου».