Δεν είναι από προχθές, στις 18.55, µαζί µας ο Τάσος Μπιρσίµ, διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ (1987-1989) και προσωπικός σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τον θάνατό του γνωστοποίησε ο γιος του, Στάµος. Ο κορυφαίος σκηνοθέτης συνδέθηκε µε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας το στίγµα του σε δηµόσια και ιδιωτική τηλεόραση, έχοντας σκηνοθετήσει, µεταξύ άλλων, και Έλλη Στάη και Μαλβίνα Κάραλη και Λιάνα Κανέλλη.

 

Οι µεγάλοι σταθµοί στην καριέρα του Τάσου Μπιρσίµ

∆ηµιούργησε κι επεξεργάστηκε το πρώτο έγχρωµο σήµα αρχής και τέλους του δελτίου ειδήσεων µε τη χρήση λέιζερ και ειδικών εφέ -για την ΕΡΤ, σκηνοθέτησε κι οργάνωσε την παραγωγή της εκποµπής «Ένας µετανάστης στον Λευκό Οίκο» (08/08/1988) για τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ ∆ουκάκη, ήταν πίσω από την τηλεσυνέντευξη, µέσω δορυφόρου live για το ABC, του Παπανδρέου, εµπνεύστηκε και πραγµατοποίησε την πρώτη πανευρωπαϊκά τηλεσυνεδρίαση µέσω δορυφόρου των «Έξι για την Ειρήνη» (Παπανδρέου, Πάλµε, Αλφονσίν, Νιερέρε, Γκάντι, Ντε λα Μαντρίτ), οργάνωσε την παραγωγή και τη σκηνοθεσία πρωινής ζώνης -πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, από την τότε ΕΤ1- µε την εκποµπή «Μια καληµέρα είναι αυτή», την τελετή εγκαινίων του αεροδροµίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» (2001), την τελετή Millennium-«Υποδεχόµαστε το 2000 στο φως της Ακρόπολης», τα εγκαίνια της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου Χαρίλαος Τρικούπης (2004). Στο παλµαρέ του είχε και Ράλλυ Ακρόπολις, Μεσογειακούς Αγώνες Στίβου, Ευρωµπάσκετ, Πανευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Στίβου, την υποδοχή των Ολυµπιονικών το 1996, την τελετή έναρξης - τελετή λήξης του «ΑΘΗΝΑ ’97».

«Καληνύχτα πατέρα. Θαρραλέα πολέµησες και µέχρι την τελευταία πνοή σου η κάµερά σου σταθερή. Φωτεινή. Όπως η ζωή, η καριέρα σου. Ώρα να ξεκουραστείς. Αντίο», έγραψε ο γιος του στο Facebook.

Συντετριµµένη και η σύζυγός του, Μαρουσώ Μπιρσίµ. Ξεκίνησε το 1965 από τη Σχολή Κινηµατογράφου και Τηλεόρασης Παπαντωνόπουλου. Από τότε τον χαρακτήριζε το πάθος για τη δουλειά του. Ενώ επισκέφτηκε περισσότερους από 130 τηλεοπτικούς σταθµούς ανά την υφήλιο. Πήρε το 1ο βραβείο «Στρατιές και Λαοί» (Ρώµη, 1994) και πάντα ονειρευόταν τον εκσυγχρονισµό της τηλεοπτικής παραγωγής µε επίκεντρο τον άνθρωπο. Από το 2017 µέχρι πρόσφατα σκηνοθετούσε την εκποµπή «Με Αρετή και Τόλµη» των Ενόπλων ∆υνάµεων.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 7/6/2024