Late night. Μια πολυσυζητημένη έκφραση στα «χείλη» του τηλεοπτικού ρεπορτάζ, που ωστόσο ποτέ δεν βρήκε πιστή ανταπόκριση στην τηλεόραση, αν τουλάχιστον θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει την ακριβή έννοια του όρου, σύμφωνα με τα format των εκπομπών που παρουσιάζονται στην αμερικανική και τη βρετανική τηλεόραση.

*Διαβάστε εδώ: ΑΝΤ1: Η ανακοίνωση για την ανανέωση της συνεργασίας με τον Θάνο Κιούση

Το κύριο συστατικό της επιτυχίας τους είναι ότι τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στα μεγάλα late night shows του εξωτερικού προσέρχονται σε αυτά με τη διάθεση να τσαλακωθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν τον προηγούμενο Φεβρουάριο στο «Late Night with Seth Meyers», του NBC. Εκεί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, φορώντας μεγάλα μαύρα γυαλιά ηλίου (classic), συμμετείχε μέχρι και σε παιχνίδια δράσης. Στην εγχώρια τηλεοπτική πραγματικότητα το «late night» ορίζεται περισσότερο ως ζώνη που ξεκινά περίπου στις 23.30 και ολοκληρώνεται στις 02.00 και πολύ λιγότερο ως περιεχόμενο. Όλες οι εκπομπές που προβάλλονται στη νυχτερινή ζώνη ανήκουν στην τυπολογία του.


Mega και ANT1 σε θέσεις «μάχης»

Αναμφίβολα, πιο κοντά στο μοντέλο των εκπομπών της αμερικανικής τηλεόρασης είναι αυτή του Γρηγόρη Αρναούτογλου -για τους φίλους, «Αρνι». Περιλαμβάνει συνεντεύξεις με καλεσμένους απ’ όλους τους χώρους και παιχνίδια. Η εκπομπή «The 2night show» συνεχίζεται και την επόμενη σεζόν, στο πλαίσιο του νέου τριετούς συμβολαίου που υπέγραψε ο παρουσιαστής με τον ΑΝΤ1 και θα προβάλλεται δύο-τρεις φορές την εβδομάδα.

Στη νυχτερινή ζώνη του ΑΝΤ1 θα επιστρέψει την επόμενη σεζόν και ο Γιώργος Λιάγκας, που τη Δευτέρα ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του. «Μου προτάθηκε από τον ΑΝΤ1 να κάνω εκπομπή, η οποία δεν είναι late night, αλλά κάτι άλλο. Θεωρώ ότι δεν θα γίνει άμεσα, μπορεί να γίνει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του συμβολαίου μου. Αν το κάνω, θα είναι κάτι πολύ ωραίο», είπε.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευματινής», πρόκειται για format που έχει εξασφαλίσει η εταιρεία παραγωγής Foss Productions. Συμπεριλαμβάνει και συνεντεύξεις -αλλά όχι μόνο- και η προετοιμασία αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα.

Στο νυχτερινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 παρουσία θα έχει και ο Νίκος Χατζηνικολάου με το «Ενώπιως ενωπίω». Όμως, όταν η επικαιρότητα το απαιτεί θα υπάρχει στη βραδινή ζώνη και το πολιτικό του talk show «Πρόσωπο με πρόσωπο».

Αντίθετα, δεν θα συνεχίσει η «Aρένα» με τη Μαρία Αναστασοπούλου, ασχέτως της παραμονής ή μη της δημοσιογράφου στον ΑΝΤ1.

Στο Mega πάλι, δύο εκπομπές που έχουν αγαπηθεί από το κοινό και έχουν ευρεία γκάμα θεματολογίας από μεγάλες έρευνες, πρόσωπα της πολιτικής επικαιρότητας, κοινωνικά θέματα και συνεντεύξεις καλλιτεχνών, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζονται και την επόμενη σεζόν. Πρόκειται για τη «Μεγάλη εικόνα» της Νίκης Λυμπεράκη και το «Mega stories» με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.


Ο Μουτσινάς, η Ζήνα και οι άλλοι

Στον Alpha, που ήταν σχεδόν βέβαιη η επιστροφή του Νίκου Μουτσινά με late night εκπομπή, τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις του με το κανάλι της Κάτω Κηφισιάς οδηγούνται πλέον σε «ναυάγιο», καθώς υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και εννοούμε στο οικονομικό. Χάσμα και όσον αφορά μάλιστα την αμοιβή του, αλλά και για το μπάτζετ της υπό συζήτηση εκπομπής, καθώς ο Μουτσινάς ζήτησε ζωντανό πρόγραμμα, κάτι που επιβαρύνει, λόγω της εξτρά βάρδιας τεχνικών, το κανάλι. Σημειωτέον, ο παρουσιαστής αναζητεί χρηματοδότη για την ταινία του «Τα βαφτίσια», που βασίζεται στη θεατρική του επιτυχία με τον Alpha.

Στη νυχτερινή ζώνη του Alpha λοιπόν θα συνεχίσουν να έχουν παρουσία ο Αντώνης Σρόιτερ με την «Αυτοψία» και ο Σταύρος Θεοδωράκης με τους «Πρωταγωνιστές».

Στο δε Star το φετινό πείραμα με τη «Ζήνα το βράδυ», που εστίαζε σε θέματα της κοινωνικής επικαιρότητας, δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για το κανάλι. Αυτό είναι και ένα από τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση της δημοσιογράφου με τον σταθμό για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η συνέχεια μόνο της καθημερινής εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Όσον αφορά το Open, ήδη «τρέχουν» στον αέρα του σταθμού τρεις late night εκπομπές: Το «Οσα (δε) λέμε» με την Άννα Δρούζα, το «After dark» του Θέμη Γεωργαντά και το «Γηροκομείο» του Ηλία Ψινάκη. Η πορεία τους θα κρίνει εάν θα πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη σεζόν, αν και είναι βέβαιο πως το πρόγραμμα του καναλιού της Παιανίας θα επανασχεδιαστεί από μηδενική βάση για τη νέα τηλεοπτική περίοδο.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 8/06/2024