STARTUPPER MAG: Το περιοδικό της ελληνικής Startup σκηνής, το Σάββατο 22.06 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το Σάββατο 22 Ιουνίου, μη χάσετε αποκλειστικά με τα «Παραπολιτικά» το περιοδικό STARTUPPER MAG, το περιοδικό της Καινοτομίας και της Νέας Οικονομίας, το πρώτο και ταυτόχρονα το μοναδικό έντυπο το οποίο κυκλοφορεί με στόχο να καταγράψει την επικαιρότητα και τη θεματολογία της ελληνικής Startup σκηνής, καθώς και όλες τις εξελίξεις στον κόσμο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας.

1600χ640_02


Μη χάσετε σε αυτό το τεύχος:
Το
Startupper MAG γιορτάζει τα 50 τεύχη και παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και Startups

Σε μια αναδρομή σας παρουσιάζουμε τα μεγαλύτερα ορόσημα της ελληνικής Startup σκηνής και όχι μόνο, από το 2019 που κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του Startupper MAG μέχρι σήμερα.

Οι ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες – Μονόκεροι

Οι εταιρείες από τον χώρο των Startups που φτάνουν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια είναι «σπάνιο είδος» σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλα αυτά η Ελλάδα έχει να επιδείξει αρκετές εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς με αυτή την αξία ή να είναι κοντά στο να την αποκτήσουν.

Οι μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις ελληνικών Startups

Σας παρουσιάζουμε τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις των ελληνικών Startups σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για ορόσημα τόσο για τις ίδιες τις εταιρείες όσο και για το ελληνικό οικοσύστημα.

Οι πιο σημαντικές εξαγορές ελληνικών Startups

Τα Exits, ή αλλιώς εξαγορές Startups από μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες είναι αυτές που βάζουν το κάθε οικοσύστημα στο «ραντάρ» της παγκόσμιας επενδυτικής αγοράς ανεβάζοντας το επίπεδο αξιοπιστίας και ωριμότητας. Τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες όπως η Samsung, Meta, Dell, Intel, HPE κ.α. έχουν εξαγοράσει ελληνικές Startups.

Συνέντευξη με τον Γιάννη Τσακίρη, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής και ελληνικής τεχνολογικής σκηνής.


Και μαζί,

1600χ640_03

Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΤΟΥ CHESTER STARR, «Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ  ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ THΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ ANTONY ANDREWES, «Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ», ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ

 

-Η σπουδαία μελέτη παγκόσμιου κύρους, του Chester G. Starr, «Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

-Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

-Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ

-Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το θέμα της Αθηναϊκής δημοκρατίας είναι δημοφιλές μεταξύ των επιστημόνων και των φοιτητών που ασχολούνται με την κλασική αρχαιότητα, και συνεχίζουν να γράφονται βιβλία σχετικά μ’ αυτό. Ωστόσο, μέχρι τώρα, κανένα από αυτά δεν αφιέρωσε μεγάλη προσοχή στην προέλευση και τις καθημερινές εργασίες της Εκκλησίας.

Σ’ αυτή τη συναρπαστική μελέτη, ο Chester Starr δίνει το διάγραμμα της ανάπτυξης της Εκκλησίας από την εδραίωσή της μέχρι την καθιέρωσή της ως κεντρικού θεσμού της δημοκρατικής διακυβέρνησης της Αθήνας κατά τον πέμπτον αιώνα π.Χ. Εξετάζει την πρακτική λειτουργία της Εκκλησίας στο ξεκίνημά της και προσφέρει ζωντανές περιγραφές του ρόλου που έπαιζε η ιδεολογία των Αθηναίων πολιτικών, την εξέλιξη των προϋποθέσεων για το δικαίωμα ψήφου και για τη συμμετοχή στις εκλογές. Ο Starr, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες και οι δούλοι στερούνταν πολιτικών δικαιωμάτων, τονίζει τους παραλληλισμούς μεταξύ Αθηναϊκής και Αμερικανικής δημοκρατίας.

Η Γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, γραμμένη στο χαρακτηριστικό ζωντανό ύφος του Starr, αποτελεί μια ανεκτίμητη εισαγωγή κι έναν ασφαλή οδηγό για σπουδαστές, επιστήμονες, καθώς και για το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για το πολίτευμα της Αθήνας κατά τον πέμπτο αιώνα.

 

-Το εξαιρετικά ενδιαφέρον σύγγραμμα του καθηγητή της Οξφόρδης Antony Andrewes, «Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»

Τυραννικά καθεστώτα συναντούμε σε όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας, από τότε που οι αριστοκρατικές κυβερνήσεις αρχίζουν να καταρρέουν στις αρχές του 7ου αι. ως τα τελευταία στάδια της ελληνικής αντίστασης κατά της Ρώμης τον 2ο αι. π.Χ.. Ο τύραννος ήταν αυτό που θα λέγαμε σήμερα δικτάτορας, ένας άνθρωπος που απέκτησε την απόλυτη εξουσία στο κράτος και τη διατήρησε, αψηφώντας κάθε συνταγματική τάξη που προϋπήρχε.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου  μπορεί να υποστηριχτεί με βεβαιότητα πως ο υφιστάμενος μηχανισμός του κράτους είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει επιτυχώς μια κρίση που δημιουργείται από εξωτερικές πιέσεις ή εσωτερική ένταση. Ο Κρόμγουελ, ο Ναπολέων και ο Μουσολίνι ήταν τύραννοι, όχι διότι η διακυβέρνησή τους ήταν καλή, αλλά επειδή ανέλαβαν με ιδιαίτερο τρόπο την εξουσία και ήρθαν σε ρήξη με τα πολιτεύματα μέσα από τα οποία αναδείχτηκαν.

Μερικοί από τους τυράννους της αρχαίας Ελλάδας υπήρξαν απλώς στρατιωτικές φυσιογνωμίες, όπως ο Ιπποκράτης στη Γέλα της Σικελίας ή ο διάδοχός του, ο Γέλων, που κατέλαβε τις Συρακούσες. Ωστόσο, το κύριο ενδιαφέρον του βιβλίου στρέφεται στην παλαιότερη ομάδα των τυραννικών καθεστώτων, που αρχίζει με την άνοδο του Κύψελου στην Κόρινθο στα 650 και τελειώνει με τον διωγμό των Πεισιστρατιδών από την Αθήνα το 510. Όταν οι ιστορικοί μιλούν για ''εποχή των τυράννων'' στην Ελλάδα, αυτήν ακριβώς την περίοδο εννοούν, μια περίοδο κατά την οποία τόσες πολλές ελληνικές πόλεις γνώρισαν τυραννικά καθεστώτα, ώστε δικαιολογημένα να αναζητούμε κάποιο γενικότερο αίτιο στις συνθήκες της εποχής.