Αναστέλλεται η κυκλοφορία του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής», ύστερα από σχετική απόφαση του εκτελεστικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με το Δ.Σ. της εταιρείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει  μοντέλο εξυγίανσης τόσο για το έντυπο όσο και για τον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» αντίστοιχο με το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στο κόμμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την απόφαση του κόμματος να ανασταλεί η καθημερινή έκδοση της ιστορικής εφημερίδας ενημερώθηκαν ήδη οι εργαζόμενοι από τον οικονομικό υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, ενώ ενημερώθηκε σχετικά και η ΕΣΗΕΑ. Ωστόσο, συνεχίζει κανονικά η έκδοση του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας και η λειτουργία της ιστοσελίδας.

Είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις ο κ. Κασσελάκης

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται μία ημέρα μετά την ηχηρή παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μέσω διαδικτύου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στο κόμμα του. «Δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού. Θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά», σημειώνοντας σε άλλο σημείο ότι «παρέλαβα χάος».

Σήμερα ήταν η σειρά της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλας Κεχαγιά, η οποία εξήγησε το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι «ο πρόεδρος λέει ότι πρέπει να υπάρξει επίπονος εξορθολογισμός στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απαραίτητα απολύσεις, αλλά υπό τη μορφή μείωσης δαπανών. Γνωρίζουμε από τον περασμένο Δεκέμβριο τα οικονομικά του κόμματος δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είναι οριακά τα πράγματα», ενώ προσέθεσε: «Δεν μπορώ να προτρέξω για το τι εννοεί ο κ. Κασσελάκης όταν λέει πως παρέλαβε καμμένη γη, θα πρέπει να το διευκρινίσει ο ίδιος. Θα σταθώ στο ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αυτό που λέει είναι, ότι δεν θα συμβιβαστεί με την έννοια ότι δεν θα πάρει μαύρο χρήμα, για να σωθούν τα οικονομικά του κόμματος».

Έπεσε στο μισό η επιχορήγηση του ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Απογευματινής», η κρατική επιχορήγηση έπεσε στο µισό από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 31,53%, δηλαδή µειώθηκε κατά 4.000.000 ευρώ (από τα 8.000.000 ευρώ που έπαιρνε έως το 2019). Μειώθηκαν επίσης και τα χρήµατα που δίνουν οι βουλευτές µε τη µορφή συνδροµών στο κόµµα, αφού από 80 που ήταν στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του 2019 µειώθηκαν σε 36, που σηµαίνει 600.000 ευρώ λιγότερα στα ταµεία. Το οικονοµικό πρόβληµα γίνεται εκρηκτικό αν αναλογιστούµε ότι περίπου 3.500.000 ευρώ τον χρόνο πηγαίνουν στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριµένα δίνονται 250.000 ευρώ επί 14 µήνες. Οι 250.000 ευρώ αφορούν τη µισθοδοσία και την τήρηση των προγενέστερων ρυθµίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταµεία. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν άλλες εισροές χρηµάτων, ενώ οι διαφηµίσεις µόλις καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα.

Η επιβεβαίωση του Big Mouth

Η είδηση σχετικά με το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Αυγής» έρχεται ως επιβεβαίωση των όσων είχε αναφέρει το "The Big Mouth" στο powergame.gr στις 28 Μαϊου του 2024. «Και εκεί που άκουγα την πηγή μου (τις τελευταίες ημέρες μόνο ακούω), μήπως και μάθω δυο-τρία πράγματα παραπάνω, για την απόφαση Κασσελάκη να δημοσιοποιήσει το Πόθεν Έσχες πριν από τις ευρωεκλογές, μου προέκυψε και μια είδηση. Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη μου, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σφόδρα προβληματισμένος με το αν πρέπει να συνεχίσει να ρίχνει χρήματα στη «μαύρη τρύπα» της κομματικής «Αυγής». Με δεδομένο ότι ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα από τα συστημικά μέσα, έχω την αίσθηση ότι μετά τις ευρωεκλογές, και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συμμαζέματος, δεν αποκλείεται να προχωρήσει μέχρι και στην αναστολή έκδοσης του ημερήσιου φύλλου», είχε αναφέρει η στήλη.

Το ιστορικό των εντάσεων και των οικονομικών προβλημάτων των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται ότι τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν μήνες τώρα σημαντικά οικονομικά προβλήματα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αποφασίζει τον περασμένο Δεκέμβριο να δώσει δάνειο στον ΣΥΡΙΖΑ για να πληρωθούν τα «δώρα» στους εργαζόμενους των ΜΜΕ του κόμματος.  

Παράλληλα, από τότε υπήρχε έντονος προβληματισμός στην πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέχιση της κυκλοφορίας του ημερήσιου φύλλου της κομματικής Αυγής. «Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που είχε πλέον στη διάθεσή του, η πιθανότερη απόφαση είναι να προχωρήσει στην αναστολή της έκδοσης, διατηρώντας μόνο το κυριακάτικο φύλλο», έγραφε τότε η στήλη Big Mouth του powergame.gr. Τις εξελίξεις αυτές είχε ουσιαστικά προαναγγείλει με τον τότπο του ο κ. Κασσελάκης από τον Ιανουάριο, όταν σε συνέντευξή του στο Star ρωτήθηκε αν σκοπεύει να κλείσει την «Αυγή» και το «Κόκκινο», απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση.

Παράλληλα, τόσο ο κ. Κασσελάκης, όσο και η ηγετική του ομάδα θεωρούσε εδώ και καιρό ότι τόσο η «Αυγή», όσο και το «Κόκκινο» αποτελούν «εστίες» εσωκομματικών προβλημάτων, με τα άρθρα του Θανάση Καρτερού να βρίσκονται στο επίκεντρο της εσωκομματικής εσωστρέφειας.  

Μία προσπάθεια «συμμαζέματος» της κατάστασης επιχειρήθηκε με την τοποθέτηση του καλού δημοσιογράφου Σπύρου Σουρμελίδη στη θέση του νέου διευθυντή της εφημερίδας, ο οποίος διαδέχθηκε την Βούλα Κεχαγιά, που είχε αναβαθμιστεί στην θέση της εκπροσώπου του κόμματος και η οποία είχε διαδεχθεί τον Σπύρο Ραπανάκη, ο οποίος αισθανόµενος πως δεν θα µπορούσε να παραµείνει στη θέση αυτή μετά την επικράτηση Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και από τη στιγµή που είχε συγκρουστεί δηµόσια µε τον στενότερο συνεργάτη του κ. Κασσελάκη, τον Παύλο Πολάκη αποχώρησε.

"Βόμβα" Αποστολάκη στα Παραπολιτικά 90,1: Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;

Σημειώνεται πως όλα τα παραπάνω εξελίσσονται παράλληλα με μία δημόσια συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης σχετικά με τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ των προηγούμενων ετών. «Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος. Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ακόμα και από την περίοδο μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου - Ιουνίου 2023, όταν ήταν ξεκάθαρο το πόσο θα μειωνόταν η κρατική χρηματοδότηση λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού μας. Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: «πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα». Λοιπόν - Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκη να παραδέχεται σήμερα μέσω του Παραπολιτικά 90,1 ότι «όλα τα κόμματα έχουν μαύρα».

«Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πως γίνεται αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης.


Ο Ευάγγελος Αποστολάκης  στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή            25 -06-24