Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 χρόνων ο Γιώργος Σγουράκης, παραγωγός οπτικοακουστικών έργων, σκηνοθέτης και πρόεδρος του Αρχείου Κρήτης.

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1946. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήµες, δηµοσιογραφία και σκηνοθεσία κινηµατογράφου. Ασχολήθηκε αρχικά µε τη δηµοσιογραφία και µε ραδιοφωνικές εκποµπές µε ειδίκευση τον επαγγελµατικό προσανατολισµό των νέων και από τα µέσα της δεκαετίας του 1970 ως δηµιουργός παραγωγός και σκηνοθέτης κινηµατογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, κυρίως πνευµατικού και πολιτιστικού περιεχοµένου, µε στόχο τη δηµιουργία του «εθνικού αρχείου», όπως έχει αποκληθεί η σειρά των αυτοβιογραφιών, το «Μονόγραµµα».

Το έργο του Γιώργου Σγουράκη

Η σειρά αυτή -400 ταινίες µέχρι σήµερα- είναι από τις µακροβιότερες στην ελληνική τηλεόραση και συµπληρώνει 40 ολόκληρα χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ΕΡΤ, µε την καταγραφή και παρουσίαση των σηµαντικότερων προσώπων της πνευµατικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής του τόπου µας.

Ιδιαίτερη θέση στο συνολικό έργο του κατέχουν αυτοτελείς ταινίες-µονογραφίες, που έχει δηµιουργήσει από κοινού µε τη σύζυγό του Ηρώ Σγουράκη, για καθοριστικά πρόσωπα του πνεύµατος, όπως οι Νίκος Καζαντζάκης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, στρατηγός Μακρυγιάννης, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης και οι βιογραφίες των Ελευθέριου Βενιζέλου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κωνσταντίνου Γ. Καραµανλή.

Ο αποχαιρετισμός του Στέλιου Σγουράκη στον πατέρα του 

Ο γιος Στέλιος Σγουράκης αποχαιρέτησε τον πατέρα του µε ανάρτηση στο Facebook:

«Άδεια η καρέκλα σου από χρόνια, µα πάντα ήλπιζα να ξανάρθεις… Πήγαινε τώρα να βρεις τη µάνα, την αγαπηµένη σου Ηρώ, και τους φίλους σου, τον Βαγγέλη, τον Βασίλη κι όλη την παρέα, που σίγουρα σε περιµένουν. Πήγαινε γιατί εδώ ο κόσµος έχει γεµίσει τσογλάνια, πατέρα, όπως κάποτε σου έλεγε κι ο Τσαρούχης. Κοιτάνε να καταστρέψουν και να εξαφανίσουν το έργο σου, γιατί εσένα σε έτρεµαν και δεν τολµούσαν να σε αντιµετωπίσουν στα ίσα, µα τώρα σε παραµέρισαν όταν σε αισθάνθηκαν λαβωµένο από την αρρώστια, κι αυτό σε πλήγωσε βαθιά. Αυτό περίµεναν χρόνια. Βαριά η κληρονοµιά που αφήνεις σε µας αλλά συνάµα και το χρέος να συνεχίσουµε τον αγώνα της καταγραφής και διάσωσης του πολιτισµού αυτού του τόπου, όπως κάνατε µε την Ηρώ για σχεδόν πενήντα χρόνια».




*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/7/2024