Mια σειρά γεγονότων και καταστάσεων, που σχετίζονται τόσο µε τα νούµερα τηλεθέασης όσο και µε τη γενικότερη λειτουργία του ΣΚΑΪ, οδήγησαν στην ξαφνική έξοδο της µέχρι πρότινος «σιδηράς κυρίας» των media, Εύης Κουτσαυτάκη, από τον όµιλο του Νέου Φαλήρου.

Προσθετικά στην εν λόγω πραγµατικότητα, που κάθε άλλο παρά ικανοποιούσε τον Γιάννη Αλαφούζο, λειτούργησε και το κοµµάτι των επιλογών, που επέφεραν µια «βίαιη», όπως χαρακτηρίστηκε, αλλαγή φυσιογνωµίας του τηλεοπτικού σταθµού, αποτέλεσµα της οποίας ήταν η απόφαση για την ολική επαναφορά στη λογική της ενηµέρωσης (από πολύ πρωί µέχρι και τις 2 µ.µ., µε τη νέα εκποµπή των Πορτοσάλτε και Αναστασοπούλου), καθώς και την άνευ όρων παράδοση της ψυχαγωγίας αποκλειστικά στην Acun Medya.

Μεταξύ άλλων, στην Εύη Κουτσαυτάκη αποδίδεται η αποψίλωση της ενηµέρωσης του καναλιού χάριν της εξισορρόπησης του ισολογισµού, παράµετρος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αποδυνάµωση της άλλοτε ναυαρχίδας του Νέου Φαλήρου. Ωστόσο, όλες αυτές οι κινήσεις ήταν υπ’ όψιν της ιδιοκτησίας, όπως φυσικά και η σταθερά φιλοκυβερνητική γραµµή, που στοίχισε αδιαµφισβήτητα στο κεντρικό δελτίο, το οποίο βρέθηκε στο ναδίρ της τηλεθέασης µε φόντο -σύµφωνα µε έµπειρους αναλυτές- και την οµολογουµένως ελλειµµατική κριτική προς την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγµή, οι σχέσεις της Εύης Κουτσαυτάκη µε έτερους σηµαντικούς παίκτες στον ΣΚΑΪ δεν είναι και οι καλύτερες, όπως και οι αντίστοιχες µε ορισµένα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία όµως είχαν τη δυνατότητα να µεταφέρουν τα µηνύµατά τους στα υψηλά κλιµάκια λόγω προσωπικών τους διαύλων επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως αφορούσε δύο βασικούς πυλώνες. Αφενός την αποτυχία των «Πανθέων», που έβαλε µέσα τον σταθµό περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ, όπως επισηµαίνουν οι γνωρίζοντες, αφετέρου την αδυναµία του οµίλου να αφήσει ισχυρό αποτύπωµα στο digital κοµµάτι, παρά τις προσλήψεις σηµαντικών και καλοπληρωµένων στελεχών στο κοµµάτι αυτό.

Το χρονικό σηµείο στο οποίο φαίνεται να επήλθε η οριστική ρήξη ήταν η περίοδος µετά το Πάσχα, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος ασχολούνταν αποκλειστικά µε τον Παναθηναϊκό ενόψει της κορύφωσης της µάχης για το πρωτάθληµα και κάποιες αποφάσεις και χειρισµοί της Εύης Κουτσαυτάκη, κυρίως στο πολιτικό πεδίο, προκάλεσαν την έντονη οργή και αντίδρασή του, αποτέλεσµα της οποίας ήταν η προ ολίγων ηµερών εξέλιξη µε τη διακοπή της συνεργασίας των δύο πλευρών.


Από κει και πέρα, η έµπειρη διευθύνουσα φέρεται να βολιδοσκοπεί ιδέες και προτάσεις για την επόµενη µέρα, ενώ στον αντίποδα ο Γιάννης Αλαφούζος εµφανίζεται διατεθειµένος να δώσει φέτος ακόµα πιο έντονο, προσωπικό στίγµα στα διοικητικά του οµίλου, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι δεν εξετάζει εναλλακτικές λύσεις. Οπως και να έχει, µέχρι το τέλος του µήνα αναµένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεδοµένης και της επικείµενης Γ.Σ. για την αλλαγή του ∆.Σ., το οποίο θα βρεθεί προ κρίσιµων αποφάσεων, καθώς ειδικά στη ∆ιεύθυνση Ενηµέρωσης τα πάντα φαίνεται να βρίσκονται υπό αξιολόγηση αυτή τη στιγµή.


*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 13/7