Η Ελβετία ήταν η νικήτρια χώρα στη Eurovision 2024 με τον Nemo και το «The Code», το οποίο εξαρχής ήταν στα φαβορί του μουσικού διαγωνισμού.

Το SRG προχώρησε στην ανακοίνωση των δύο πόλεων που διεκδικούν τη διοργάνωση της Eurovision 2025, μετά τη νίκη του Nemo το 2024.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελβετίας έθεσε εκτός της κούρσας διεκδίκησης τόσο τη Ζυρίχη όσο και την πρωτεύουσα, Βέρνη, δίνοντας προβάδισμα στη Γενεύη και τη Βασιλεία.

Οι δήμοι των ενδιαφερόμενων πόλεων είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου και οι ιθύνοντες του SRG αξιολόγησαν προσεκτικά τις προτάσεις τους, καταλήγοντας στις δύο επικρατέστερες. Η τελική απόφαση θα παρθεί τον Αύγουστο.

Δείτε επίσης: Nemo: Ο νικητής της Eurovision τραγούδησε σε επίδειξη μόδας φορώντας ένα τεράστιο φουσκωτό φόρεμα

Eurovision 2025: Τα κριτήρια για την επιλογή της πόλης

Το κλειδί στη διαδικασία της επιλογής δεν ήταν ένα, αλλά διάφορα κριτήρια που εξετάστηκαν από την αρμόδια επιτροπή, μερικά από τα οποία ήταν η χωρητικότητα των σταδίων, οι δυνατότητες μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους επισκέπτες της πόλης, η διαθεσιμότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, η ασφάλεια αλλά και το συνολικό πακέτο παροχών της κάθε πόλης ξεχωριστά.

Ο διαγωνισμός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2025 στην Ελβετία, μετά τη νίκη του Nemo στο Μάλμε με το τραγούδι «The Code».

Πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής είναι οι 13 (Α' Ημιτελικός), 15 (Β’ Ημιτελικός) και 17 Μαΐου (Μεγάλος Τελικός), κάτι που όμως θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα με σχετική ανακοίνωση της EBU.

ΔΕίτε ακόμη: Eurovision 2024: Ο Ολλανδός επέστρεψε και τα "χώνει" στη διοργάνωση - "Fu.... EBU"

Eurovision 2025: Η έρευνα της τοπικής εφημερίδας "Blick"

Την ίδια ώρα, παρά τη θριαμβευτική νίκη της χώρας ύστερα από 36 χρόνια, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια έρευνα από τοπική εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Ελβετίας δεν είναι θετικοί με τη διοργάνωση της Eurovision στη χώρα τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Blick, σε ένα δείγμα 25.000 κατοίκων, το 49% ήταν εντελώς ή σχεδόν αρνητικοί με τη φιλοξενία του Διαγωνισμού, ενώ το 46% ήταν υπέρ της διοργάνωσης.

Το υπόλοιπο 5% δεν έχει ακόμα άποψη.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως η υποστήριξη της διοργάνωσης είναι υψηλότερη σε ανθρώπους με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και με αριστερές πολιτικές απόψεις, σε σχέση με άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Το 74% των υποστηρικτών του δεξιού κόμματος SVP είναι κατά της διοργάνωσης του Διαγωνισμού.

Δείτε επίσης: Μαρίνα Σάττι: Σπάει τη σιωπή της για τη Eurovision – "Ήταν γνωστό το τι συνέβαινε εκεί πέρα – Μου είπαν ότι είμαι αγενής και απροσάρμοστη"



Σύμφωνα με την Blick, όλο αυτό θα μπορούσε να έχει να κάνει με το γεγονός πως το Nemo αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο. Η νίκη του σε μια από τις μεγαλύτερες σκηνές στην Ευρώπη, όπως αυτή της Eurovision, πυροδότησε ένα debate στην Ελβετία σχετικά με το αν θα έπρεπε να καθιερώσουν ένα τρίτο φύλο.

Δείτε ακόμη: Slimane: "Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Έλληνες, αγαπάω την Ελλάδα"