Πριν από περίπου δεκαπέντε ηµέρες, ο ισχυρός άνδρας του ΣΚΑΪ και του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, περνούσε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίµου, προκειµένου να συναντηθεί µε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Λίγες ηµέρες πριν, είχε ανακοινωθεί η αποµάκρυνση της επί χρόνια «σιδηράς κυρίας» του Νέου Φαλήρου, Εύης Κουτσαυτάκη, ενώ είχαν προφυλακιστεί οπαδοί των «πρασίνων», που πρωταγωνίστησαν σε θλιβερά επεισόδια πέριξ του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αν και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζει κανείς την ατζέντα της συνάντησης των δύο ανδρών, οι έχοντες περιφερειακή εικόνα επισήµαιναν µε νόηµα ότι επρόκειτο για µια εφ' όλης της ύλης κουβέντα.

Αυτό σηµαίνει ότι στο ραντεβού των δύο προέδρων ετέθησαν επί τάπητος τόσο τα µιντιακά όσο και µια σειρά από άλλα θέµατα κοινού ενδιαφέροντος. Ενα από τα πολλά που κουβέντιασαν Μητσοτάκης και Αλαφούζος ήταν, σύµφωνα µε πληροφορίες, και το ζήτηµα της αποδέσµευσης του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα. Αν και ο πρωθυπουργός έδειξε να «ζορίζεται» να ικανοποιήσει αµέσως το σχετικό αίτηµα του ισχυρού άνδρα του ΣΚΑΪ, έχοντας προφανώς αποφασίσει την ανανέωση της θητείας του ενοίκου του ραδιοµεγάρου της Αγίας Παρασκευής, στο τέλος «υπέκυψε» στη δυναµική του αιτήµατος Αλαφούζου, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την πιθανότητα επιστροφής του Κ. Ζούλα στο Φάληρο.

Οµολογουµένως, πρόκειται για µια σηµαντική εξέλιξη, που έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη απόφασητου ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ να διακόψει τη µακρόχρονη συνεργασία του µε την τέως διευθύνουσα του ραδιοτηλεοπτικού του οργανισµού, Εύη Κουτσαυτάκη. Η αποδέσµευση Ζούλα από τον Μητσοτάκη ανοίγει διάπλατα τον δρόµο για την ανάληψη της νευραλγικής θέσης στο συγκρότηµα του ΣΚΑΪ από τον πολύπειρο δηµοσιογράφο, έστω κι αν εσχάτως είδαν το φως της δηµοσιότητας και περιπτώσεις άλλων υποψηφίων, όπως αυτές του Γιάννη Λάτσιου και του Φώτη Βαλαντάση Κανέλλου, µε διεθνή καριέρα στον χώρο των media.

Οι καλά γνωρίζοντες το σχετικό παρασκήνιο αναφέρουν ότι ο εξερχόµενος (πλέον) πρόεδρος της ΕΡΤ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα πάρει στην κυριολεξία τα «κλειδιά» του ΣΚΑΪ, σε περίπτωση οριστικής συµφωνίας. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι, πέραν της φηµολογούµενης ανάληψης της θέσης του διευθύνοντος συµβούλου, ατύπως θα έχει και την υψηλή εποπτεία του ενηµερωτικού τοµέα τόσο του καναλιού όσο και του ραδιοφώνου στο Φάληρο.


Restart

Αλλωστε, δεν θα µπορούσε να συµβεί κάτι διαφορετικό, µε δεδοµένη τη µακρά εµπειρία που έχει στη δηµοσιογραφία ο συγκεκριµένος. «Ο Αλαφούζος, εκτιµώντας τη δουλειά που έκανε στην ΕΡΤ, αποφάσισε ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για το restart του ΣΚΑΪ. Αν ξεπεραστούν και τα τελευταία εµπόδια, η υπόθεση θα προχωρήσει», αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει από µέσα (και καλά) το σκεπτικό της απόφασης του ισχυρού άνδρα του Φαλήρου. Μάλιστα, όπως σηµειώνει ο ίδιος, «σταθερά και διαχρονικά οι Αλαφούζοι διατηρούσαν σχέσεις µε την οικογένεια Ζούλα, µε ό,τιαυτό συνεπάγεται».

Από την άλλη, ο Κ. Μητσοτάκης, αν και θα ήθελε τον  δηµοσιογράφο να συνεχίσει στην ΕΡΤ, προτίµησε να τον αποδεσµεύσει, αφού, αφενός θα εκτονωθεί το κλίµα που είχε διαµορφωθεί το τελευταίο διάστηµα (σε Ραδιοµέγαρο και Μαξίµου) εξαιτίας µιας σειράς αµφιλεγόµενων επιλογών του σε ό,τι αφορά την άσκηση της διοίκησης και, αφετέρου, µέσω αυτού διασφαλίζειm τις (ήδη) καλές σχέσεις του Μαξίµου µε το ραδιοτηλεοπτικό συγκρότηµα του Φαλήρου.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, Μητσοτάκης και Ζούλας, εκτός των άλλων, συνδέονται και µε µακροχρόνια φιλία, που επιστεγάστηκε πριν από χρόνια µε την πρόταση του πρώτου προς τον δεύτερο να αναλάβει νευραλγική θέση στην επικοινωνιακή οµάδα του Μαξίµου. Από την άλλη, και ο Αλαφούζος φαίνεται ότι θα ήθελε έναν πιο πολιτικοποιηµένο µάνατζερ στο τιµόνι του ΣΚΑΪ, θέλοντας προφανώς να αποφύγει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.

Πάντως, µε την ευκαιρία της συνάντησης Μητσοτάκη - Αλαφούζου, αξίζει να σηµειωθεί ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης µε τον ΣΚΑΪ διάγουν µια περίοδο απόλυτης νηνεµίας. ∆εν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στο Μαξίµου θεωρούν ότι στην παρούσα φάση ο µόνος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που στηρίζει την κυβέρνηση είναι αυτός του Φαλήρου, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια στιγµή που στην κυβέρνηση κάνουν αυτή τη διαπίστωση, στα υψηλά κλιµάκια του ΣΚΑΪ είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας προβληµατισµός για το κατά πόσο θα πρέπει να συνεχιστεί και τη νέα τηλεοπτική σεζόν η φιλοκυβερνητική στάση που έχει το Συγκρότηµα. Με δεδοµένο ότι ο Γιάννης Αλαφούζος έχει αποφασίσει να επιστρέψει στο πιο ενηµερωτικό µοντέλο, δεν αποκλείεται να δούµε µια πιο κριτική στάση του ΣΚΑΪ έναντι του Μαξίµου.

Κρατάει χρόνια...

Η ιστορία της οικογένειας Αλαφούζου µε την οικογένεια Ζούλα κρατάει χρόνια, και µάλιστα τόσο πολλά, που ενδεχοµένως να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα του χώρου. Ο Στάµος Ζούλας, πατέρας του Κωνσταντίνου, ξεκίνησε να δουλεύει στον χώρο της δηµοσιογραφίας το 1955, σε ηλικία µόλις 18 ετών, στην «Καθηµερινή» (που δεν ανήκε, προφανώς, τότε στην οικογένεια Αλαφούζου), στην οποία εργάστηκε για περισσότερα από 60 χρόνια, διανύοντας όλη την ιεραρχία της δηµοσιογραφίας.

Πολιτικός συντάκτης από το 1977, αρχισυντάκτης από το 1981, διευθυντής της εφηµερίδας από το 1996 έως το 2002, σύµβουλος εκδόσεως και αρθρογράφος της µέχρι προ διετίας. Από την πλευρά του, ο γιος του, Κωνσταντίνος, άρχισε να ασχολείται µε τη δηµοσιογραφία στα 19 του, στον «Αθήνα» 9,84. Το 1990 εργάστηκε για την εφηµερίδα «Μεσηµβρινή» και το 1992 άρχισε να συνεργάζεται µε την «Καθηµερινή», ως ελεύθερος συντάκτης και διαπιστευµένος σε σειρά υπουργείων. Το 1997 και για τρία χρόνια υπήρξε ανταποκριτής της «Καθηµερινής» και του «Αθήνα» 9,84 στις Βρυξέλλες.

Tο 2015 εργάστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, παρουσιάζοντας σειρά εκποµπών µε τίτλο «Η Ελλάδα στον καθρέφτη». Από το 2002 µέχρι το 2017 ήταν πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος της «Καθηµερινής». Από τα παραπάνω αντιλαµβάνεται κάνεις το βάθος της σχέσης των οικογενειών Αλαφούζου και Ζούλα, µιας µακρόχρονης ιστορίας, που, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί από τον Σεπτέµβριο.

Η ισχυροποίηση του Αλέξη Παπαχελά

Η ισχυρή επιθυµία, έως και ειληµµένη απόφαση του ισχυρού άνδρα του Φαλήρου να δώσει τα «κλειδιά» στον Κωνσταντίνο Ζούλα έχει και ακόµα µία ερµηνεία, ενδεχοµένως και τη σηµαντικότερη, για τους γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις. Ο πολύπειρος δηµοσιογράφος υπήρξε και παραµένει ένας άνθρωπος µε τον οποίο συνοµιλεί ο διευθυντής της «Καθηµερινής», Αλέξης Παπαχελάς.

Κάποιοι, µάλιστα, σπεύδουν να σηµειώσουν ότι «ο Ζούλας σηµατοδοτεί τη µεγάλη ρεβάνς του Αλέξη». Ενδεχοµένως και να µην έχουν άδικο, αφού ο τελευταίος, όπως και να το κάνουµε, εµφανίζεται δικαιωµένος (και δη στον απόλυτο βαθµό) από τις πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΚΑΪ. Με δεδοµένη τη σχέση που διατηρεί µε τον Ζούλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισηµαίνουν ότι ο Παπαχελάς κατάφερε να πείσει τον Γιάννη Αλαφούζο για το προφανές. Οι ίδιοι πηγαίνουν ένα βήµα παρακάτω τον συλλογισµό τους, υποστηρίζοντας ότι, από τη στιγµή που θα αποφασιστεί µια µεγάλη στροφή στην ενηµέρωση, είτε εµµέσως είτε άµεσα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η εµπλοκή του διευθυντή της «Καθηµερινής». Για παράδειγµα, δεν αποκλείεται να δούµε να επιστρέφει ακόµα και µε εκποµπή στη λογική των επιτυχηµένων «Φακέλων».

Σε κάθε περίπτωση, η έλευση Ζούλα ξαναµοιράζει την τράπουλα και προκαλεί έναν µικρό πονοκέφαλο σε όσους έσπευσαν να δηλώσουν παρόντες στην επόµενη ηµέρα του ΣΚΑΪ. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσεχώς και κάποιες αποχωρήσεις προσώπων που είχαν «δει» εαυτούς να αναλαµβάνουν ρόλους και να στρογγυλοκάθονται σε θώκους. Η επιστροφή Ζούλα σε διοικητικό πόστο στο Φάληρο αναδεικνύει τη δυνατότητα που έχει ο Αλέξης Παπαχελάς σε κρίσιµες στιγµές να «χτίσει» στο µυαλό των Αλαφούζων.

Αλλωστε, ουδείς παραβλέπει ότι πλέον ο πολύπειρος δηµοσιογράφος έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ µε τα αφεντικά του Φαλήρου, αφού σε λιγότερο από δύο χρόνια συµπληρώνει 20 έτη αρµονικής συµπόρευσης µε τους Αλαφούζους. Τον Σεπτέµβριο του 2006 ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην «Καθηµερινή», ενώ τον Απρίλιο του 2007 ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντή της εφηµερίδας.


* Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών στις 3 Αυγούστου