Η Ελβετία έχει μπει σε ρυθμούς προετοιμασίας για την Eurovision 2025 τον Μάιο.

H EBU σε συνεργασία με το SRF, τον Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ελβετίας, βρίσκονται τώρα στη διαδικασία επιλογής της πόλης που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού με την τελική απόφαση να ανακοινώνεται το πρωί της Παρασκευής 30/8.

Οι υποψήφιες πόλεις για τον διαγωνισμό είναι η Βασιλεία και η Γενεύη.

Η αρμόδια επιτροπή της EBU που θα αποφασίσει για το ποια πόλη θα φιλοξενήσει την Eurovision 2025 τον Μάιο, εξετάζει κάποια βασικά κριτήρια όπως την χωριτικότητα των σταδίων, το δίκτυο συγκοινωνιών της πόλης, την διαθεσιμότητα καταλυμάτων για τους επισκέπτες κλπ.

Δείτε επίσης: Αυτή είναι η πρώτη τραγουδίστρια που διεκδικεί επίσημα την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Eurovision 2025

Στον επίσημο λογαριασμό της Eurovision στο Instagram, αναρτήθηκαν, την Δευτέρα 26/8, δύο ξεχωριστά βιντεάκια για τις δύο διεκδικήτριες πόλεις, εντείνοντας την αγωνία και το ενδιαφέρον των Eurofans.


Ωστόσο αν παρατηρήσει κανείς τα likes, η πόλη που κερδίζει το ενδιαφέρον είναι η Βασιλεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την κούρσα της διεκδίκησης αποκλείστηκαν νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι η Ζυρίχη και η Βέρνη.

Μέχρι στιγμής 25 χώρες έχουν δηλώσει και επίσημα τη συμμετοχή τους στη Eurovision 2025, με το Μαυροβούνιο να επιστρέφει έπειτα από 3 χρόνια, ενώ όσον αφορά τις ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού, αυτές δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Ωστόσο, επικρατέστερες ημερομηνίες θεωρούνται για κάποιους οι 13 (Α’ Ημιτελικός), 15 (Β’ Ημιτελικός) και 17 Μαΐου (Μεγάλος Τελικός).

Eurovision 2025: To 49% των Ελβετών δεν θέλουν να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό - Η έρευνα της τοπικής εφημερίδας "Blick"

Η Ελβετία ήταν η νικήτρια χώρα στη Eurovision 2024 με τον Nemo και το «The Code», το οποίο εξαρχής ήταν στα φαβορί του μουσικού διαγωνισμού.

Την ίδια ώρα, παρά τη θριαμβευτική νίκη της χώρας ύστερα από 36 χρόνια, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια έρευνα από τοπική εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Ελβετίας δεν είναι θετικοί με τη διοργάνωση της Eurovision στη χώρα τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Blick, σε ένα δείγμα 25.000 κατοίκων, το 49% ήταν εντελώς ή σχεδόν αρνητικοί με τη φιλοξενία του Διαγωνισμού, ενώ το 46% ήταν υπέρ της διοργάνωσης.

Το υπόλοιπο 5% δεν είχε άποψη.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως η υποστήριξη της διοργάνωσης είναι υψηλότερη σε ανθρώπους με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και με αριστερές πολιτικές απόψεις, σε σχέση με άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Το 74% των υποστηρικτών του δεξιού κόμματος SVP είναι κατά της διοργάνωσης του Διαγωνισμού.

Δείτε ακόμη: Nemo: H ιστορία του Ελβετού νικητή της Eurovision - H αποθέωση και η άγνωστη σχέση του με τη γυναίκα στην όποια αποκάλυψε τη non binary φύση του



Σύμφωνα με την Blick, όλο αυτό θα μπορούσε να έχει να κάνει με το γεγονός πως το Nemo αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο.

Η νίκη του σε μια από τις μεγαλύτερες σκηνές στην Ευρώπη, όπως αυτή της Eurovision, πυροδότησε ένα debate στην Ελβετία σχετικά με το αν θα έπρεπε να καθιερώσουν ένα τρίτο φύλο.