Αµέσως µετά τον Σεπτέµβριο και µε χρονικό ορίζοντα µέχρι τα τέλη του έτους δροµολογείται η νοµοθετική παρέµβαση της κυβέρνησης για τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθµών, προκειµένου να µπει σε µια τάξη το σηµερινό... άναρχο κατά κοινή οµολογία σκηνικό.

Όπως έχει γράψει εδώ και καιρό η στήλη, το Μέγαρο Μαξίµου και ο θεσµικός αρµόδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, καθώς και το συναρµόδιο χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης υπό τον υπουργό ∆ηµήτρη Παπαστεργίου και τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη, έχουν προχωρήσει ήδη στις προπαρασκευαστικές ενέργειες, προκειµένου να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σύντοµα χειροπιαστό αποτέλεσµα.



Τα κριτήρια για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών

Η λογική του υπό σχεδίαση πλαισίου θα αφορά κριτήρια που θα τεθούν, όπως το ύψος του σχετικού αντιτίµου, ο ελάχιστος αριθµός των εργαζοµένων, οι εγκαταστάσεις και η υλικοτεχνική υποδοµή, το οικονοµικό και φορολογικό προφίλ της υποψήφιας ιδιοκτησίας, καθώς και η γενικότερη λειτουργία των καναλιών.

Αν, τώρα, σε κάποια περίπτωση οι υποψηφιότητες για την απόκτηση µιας συχνότητας περιφερειακής εµβέλειας ξεπεράσουν τον αριθµό που έχει προβλεφθεί ανά περιοχή (πράγµα που δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό), τότε θα προωθηθεί µια διαγωνιστική διαδικασία, όχι στη βάση της πλειοδοσίας, όπως είχε συµβεί µε τον αλήστου µνήµης διαγωνισµό του 2016, αλλά σε επίπεδο κριτηρίων επιλογής, µέσω της καθιέρωσης ενός όσο το δυνατόν πιο αδιάβλητου και αντικειµενικού συστήµατος.

Ακολούθως, θα έρθει στο προσκήνιο το κοµµάτι των ραδιοφωνικών αδειών, ενώ το ζήτηµα των θεµατικών καναλιών πανελλαδικής εµβέλειας φαίνεται πως παραπέµπεται -µέχρι νεωτέρας τουλάχιστον- στις κυβερνητικές καλένδες.




*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο SECRET της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 24/8/2024